lørdag 1. februar 2014

For sen til Titanic


Titanic

I april 1912 gikk to fortvilte søstre på kaien i Southampton. De hadde nettopp kommet med båt fra Stavanger og skulle videre til USA, men de nådde ikke amerikabåten.

Det var søstrene Ingeborg og Josie (Giske) Handeland fra Sauda som var på flyttefot. Ingeborg hadde emigrert til Amerika allerede i 1909. Nå var hun på vei tilbake til Iowa etter et besøk i gamlelandet. På returen fikk hun med seg søsteren Giske, som senere skiftet navn til Jossie.

Søstrene hadde vokst opp på Handeland i Hellandsbygd i Sauda. De siste årene før hun emigrerte var Jossie tjenestepike i Stavanger. Hun var født i 1895, og var altså kun 17 år da hun emigrerte fra Norge.

Billettene både fra Stavanger til Southampton og fra England til USA var kjøpt. Av ukjent årsak ble båten fra Stavanger noe forsinket. Dette førte altså til at da Josie og Ingeborg kom Southampton, var amerikabåten gått. Båten de skulle tatt var på jomfrutur til Amerika og het Titanic.

Etter å ha fordøyd skuffelsen over å ha kommet for sent, fikk de ny billett noen dager senere på skipet Olympic, som var eid av samme rederi som eide Titanic, White Star Line. Underveis fikk de beskjed om at Titanic hadde gått på et isfjell og sunket, og at over tusen var omkommet.

Heime i Sauda satt noen redde foreldre og lurte på om de to døtrene var gått ned sammen med Titanic. Jubelen var stor da de to uker senere mottok brev fra Josie og Ingeborg om at de var kommet vel fram til New York med et annet skip.

Josie og Bertel Naig med barna

Ei av Bertel sine døtre forteller i heftet ”Our Norwegian Roots” at Josie snakket mye om denne hendelsen, og hver gang hun snakket om den begynte hun å gråte.

Vel framme i Iowa flyttet Josie inn hos en tante. Hun lærte seg raskt å snakke engelsk og fikk jobb som serveringsdame på universitetet i Iowa. Hun ble gift med Edward Peterson, opprinnelig fra Tysvær. De fikk fire barn, tre av dem vokste opp. Edward døde allerede i 1924.

I 1930 giftet Josie seg på ny. Denne gang giftet hun seg med en 28 år eldre enkemann som stammet fra Nag ved Jørpeland. Han het Bertel Naig og var bror til mi oldemor, Eli Fjelde. Bertel emigrerte til USA på slutten av 1880-tallet. I første ekteskap hadde han elleve barn, hvorav en gutt døde som tenåring. Bertels barn var voksne da han giftet seg med Josie og ble stefar til hennes tre gjenlevende barn. I tillegg fikk Josie og Bertel fire barn. Da det siste ble født, var Bertel 68 år gammel. Han var altså far til 15 barn og stefar til tre.

1 kommentar:

  1. Pussig. En amerikansk slektning forteller at hans besteforeldre, som var amerikanske diplomater i Frankrike, ble drept i en bilulykke i Bourdeaux omkring årsskiftet 1911/12. Deres barn, en gutt og fire jenter, var senere booket inn på Titanic for å dra til familien i USA. Gutten ble syk øike før avreise, og ble igjen for å ta en senere båt. Søstrene ble borte for alltid, gutten utdannet seg senere til lege og giftet seg med ei jente fra Nessa i Ryfylke.

    SvarSlett