lørdag 1. februar 2014

Farmor Olava Sandvik
Farmor Olava Sandvik ble født på garden Kjosavik på Høyland i Sandnes kommune i 1896. Foreldrene hennes, Ola og Karen, bodde først på garden Kjosavik, før de flyttet til Tengesdal i 1901.

Det hadde bodd slektninger på både på Kjosavik og Tengesdal-gardene i hvert fall siden 1700-tallet. I perioden 1885 til 1904 fikk Karen og Ola 7 barn. Familien flyttet fra Tengesdal i 1917 og bodde på flere ulike adresser i Stavanger. Karen og Ola bodde i Stavanger de til de døde, i 1925 (Ola) og 1929.

Det var i Stavanger farmor ble kjent med farfar Lars Sandvik. De ble gift i 1919 og ønsket å kjøpe Sandvik-garden i Tysvær. Dette lyktes ikke, så de ble boende i Stavanger fram til desember 1922 da de flyttet med sine tre barn til Jørpeland.

På Jørpeland hadde Lars både mor og flere søsken, og han fikk jobb på Stålverket. Familien fikk leie andre etasje i et lite hus i Jørpelandsvågen, som Lars sin onkel Olaus Lea eide. Året etter flyttet Lars si søster Tøri inn i første etasje med sin familie på åtte.

Fram mot 1928 kom det tre nye barn. Så skjedde det dramatiske at Lars fikk lungebetennelse og døde like før jul. Farmor var da en måned på vei med barn nummer sju.

I 1929 var hun altså enke med 7 barn fra 0-10 år. Hun ble boende i Vågen til ca.1947. Da flyttet hun til Stålverkets hus på Langeland. Huset som Nessa drev butikk i og som senere var bl.a. Pizza-bar. Barna som bodde heime flyttet til huset ovenfor i 1953, da Nessa og Stålverket "byttet" hus.

Karen Tengesdal med døtrene f.v. Gurine, Karoline og
Olava med Magnus på fanget.

Farmor hadde et tøft liv etter at hun ble enke. Økonomien var veldig vanskelig. Hun fikk etter hvert en vaskejobb på skolen. I denne jobben inngikk også ansvaret for å fyre i vedovnen i klasserommene før skolen startet om morgenen. Ellers heklet hun sengetepper som hun gikk på bygda og solgte lodd på. Lotteriet var til inntekt for familien. Alt dette strakk likevel ikke til. Hun måtte derfor på ”sosialen” for å få økonomisk hjelp.

Olava var venninne med Tora Oftedal. De var naboer og kollegaer. Om sommeren var de ofte sammen på Tungland for å bade i sjøen. Ellers var hun glad i å lese, og ei favorittbok var «De elendige» av Victor Hugo.

Farmor led av hjertekrampe. Ca. kl.20.00 den 5. september 1950 falt hun død om på veien, 54 år gammel. Dødsårsaken ble ikke fastslått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar