torsdag 15. august 2024

Karoline og Ole Andreas Aanonsen

Karoline Aanonsen (stående) sammen med f.v. mor Karen Tengesdal
søster Gurine Kristensen og søster Olava Sandvik med Olavas
sønn Magnus på fanget. Bildet er tatt i 1928. (foto privat)

Karoline Tengesdal ble gift med en enkemann med en stor barneflokk da hun var nesten 30 år gammel. I tillegg fikk hun fire egne barn.

Karoline var nummer ni av ti, i søskenflokken til min farmor Olava Sandvik. Etter at foreldrene Karen og Ole Tengesdal hadde fått seks gutter (to i Oles første ekteskap), ble de fire siste jenter. Karoline var den første i søskenflokken som ble født på Tengesdal.

Etter at Karen og Ole ble gift, drev de Ole sin heimegard på Kjosavik fram til 1901. Dette året solgte de på Kjosavik, og fikk kjøpe et lite bruk på Tengesdal i Høle. Dette var nabobygda til Kjosavik og bygda hvor Karen hadde vokst opp.

Karoline sammen med tre av søsteren Olavas barn.
F.v. Lars, Johanna og Oskar Sandvik (foto privat)

Fra Tengesdal til Stavanger

Karoline ble født 16. juni 1901 og ble døpt i Høle kirke 4. juli samme året. Selv om Kjosavik og Tengesdal er nabobygder, ligger de i hvert sitt sokn. Kjosavik hører inn under Høyland sokn, mens Tengesdal hører til Høle. Både far Ole og brødrene Marcelius og Thorvald var perioder i Amerika i Karolines oppvekst, men kun Marcelius ble værende i USA. Han dro dit i 1903, var heimom i Norge en liten periode, men dro tilbake til Amerika i 1910. Etter det, sies det at familien mistet kontakten med han.

Høsten 1916 bestemte familien på Tengesdal seg for å flytte til Stavanger. Før de solgte garden og dro i 1917, rakk Karoline å bli konfirmert sammen med vennene sine på Høle. Festdagen var 8. oktober 1916, og presten førte «tilfredsstillende» som karakter i kirkeboken. Familien hadde 2-3 ulike adresser i Stavanger, før de flyttet til Hundvåg. Her opplevde Karoline å miste sin tre år eldre søster, Marie.

Karoline Aanonsen (foto privat)

Kort tid etter dødsfallet, flyttet familien til Herman Wedelsgate i Stavanger. Under folketellingen 1. desember 1920 var Karoline fabrikkarbeider på Randabergveien Trikotasjefabrikk. Hvor lenge hun arbeidet her, har jeg ikke opplysninger om. I 1931 hadde hun skiftet yrke, og arbeidet som hushjelp. Karoline mistet faren (65) i 1925 og mor (68) i 1929. Antakelig hadde hun da bodd heime og tatt seg av sine foreldre.

En gang i løpet av året 1930, ble Karoline kjent med en enkemann som opprinnelig var fra Sørlandet. Han het Ole Andreas Aanonsen, og de ble gift i februar 1931.

Thora og Ole Andreas Aanonsen

Ole Andreas Aanonsen ble født på Øyestad mellom Grimstad og Arendal 3. januar 1889. Foreldrene het Hanne og Ole Martin Aanonsen og de hadde minst seks barn. Ole Andreas begynte tidlig som stuert til sjøs, og valgte da å ha Stavanger som hjemmebase. Her traff han også stavangerjenta Thora Olsen Skei, som arbeidet på en av byens hermetikkfabrikker. Thora var sju år yngre enn Ole Andreas.

De valgte å gifte seg, og kirkeklokkene ringte i St. Johannes kirken 20. desember 1914. Da var Ole Andreas nesten 26 år gammel, mens Thora var 18 år. I kirkeboken er det innført at Ole Andreas var stuert og bosatt i Misjonsveien 14f. Under folketellingen i 1920 bodde Thora og Ole Andreas på Varden i Hetlandsmarka sammen med tre barn. Det opplyses også at han og Thora har hatt tre barn til, som døde som små.

Jeg har ikke hele oversikten over barna til Thora og Ole Andreas. Utenom de tre som døde, hadde de også minst følgende åtte barn: Othilie (f.1914), Olaf (1916-2001), Henny (f.1917), Mangor, Thordis (f.1922), Jarl (1925-2000), Magne og Anny. I 1923 hadde familien flyttet til Smedgata 10 ved Petrikirken.

Omtale av Ole Andreas Aanonsen da han fylte 60 år.
(Aftenbladet 03.01.1949)

Ole Andreas var til sjøs i 13 år. Under 1.verdenskrig opplevde han ikke mindre enn tre krigsforlis. Da ble tilværelsen på sjøen litt for tøff, så han valgte å gå i land. Han fikk begynne i tømmermannslære på Støperi & Dok, og ble deretter ansatt som tømmermann hos Jacob O. Skretting. Her var han ansatt fram til han ble pensjonist.

9. januar 1930 ble Thora Aanonsen syk, og døde av hjertesvikt. Da satt Ole Andreas igjen med åtte barn i alderen 2-16 år. Selv var han blitt 41 år gammel. Det var derfor kjærkomment da Ole Andreas etter kort tid ble kjent med Karoline Tengesdal. De ble gift i St. Petrikirken 7. februar 1931. Karoline var da 29 år, og ble plutselig stemor til åtte barn. Ole Andreas og barna hadde på det tidspunktet flyttet litt lenger inn på Storhaug, til Vaisenhusgata 36.

Karoline og Ole Andreas sin datter Gunnvor og mannen 
Harry Hansen. Foto i Aftenbladet 17.07.2019 i
forbindelse med deres 70 års bryllupsdag

Karoline og Ole Andreas Aanonsen

Samme året som de ble gift, kom Karoline og Ole Andreas sitt første barn. Det var en jente som fikk navnet Gunnvor. Året etter kom en gutt. Han ble kalt Otto, men Otto skulle ikke få leve lenge. Han døde i juli 1933, kun åtte måneder gammel. I 1934 fikk de en ny gutt, som ble oppkalt etter sin avdøde bror Otto. Deres siste barn, Kåre, ble født i 1937. Dermed var Ole Andreas far til 15, hvorav fire døde som små.

Notis i Aftenbladet 14.04.1936

Ole Andreas levde til 29. oktober 1960, og ble 71 år gammel. I 1956 bodde familien i Karsminnegt. 68. En tid etter at Ole Andreas døde, flyttet Karoline inn hos sønnen Kåre og hans kone Berit i Pedersgaten 122. Senere leide hun rom hos niesen Solveig Skjæveland i Avaldsnesgaten på Storhaug. Solveig og mannen Karl Skjæveland hadde overtatt barndomsheimen til foreldrene Gurine og Henrik Kristensen. Gurine var søster til Karoline. Karoline døde 82 år gammel, den 4. oktober 1983.

Pedersgaten 122 er det lille hvite huset nr.2 fra venstre
etter det lange 3.etg. bygget. Her bodde Karoline etter
at Ole Andreas døde. (foto pedersgaten.org)

 

Jeg har dessverre få opplysninger om denne familien. Jeg er derfor takknemlig for utfyllende stoff og bilder eller rettelser på det jeg har skrevet. Send det gjerne til ove.sandvik@gmail.com.

 

Dødsannonse Ole Andreas Aanonsen
(Rogalands Avis 02.11.1960)
Dødsannonse Karoline Tengesdal
(Aftenbladet 07.10.1983)



Kilder

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Pedersgaten.org






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar