mandag 12. august 2024

Sina Marie og Theodor Førland sin historie

Førland på 1960-tallet? (foto Strand historielag)

Hverken Sina Marie eller Theodor Førland fikk noe langt liv. De fikk til sammen fire barn som fikk vokse opp. Disse havnet på Jørpeland og i Tyskland.

Far til Theodor het Thore T. Førland. Han ble født på Førland på Jørpeland i 1864 og dro tidlig til sjøs. I denne perioden hadde han Stavanger som base, og her ble han gift i 1887 med den ett år yngre Jørpelandsjenta Ina J. Langeland. De fikk sitt første barn Theodor i 1887 og da nummer fire kom i 1896, var det tid for far Thore å være mer heime. Han fikk seg arbeid som politi i Stavanger i 1896 og var i den stillingen i to år.

Da bestemte Ina og Thore seg for å emigrere til Amerika, men det ble ingen suksess. De kom derfor tilbake til Norge året etter (1899) og flyttet da til Jørpeland. Her fikk de kjøpe Thore sin barndoms husmannsplass, Førlandsmoen, og Thore fikk arbeid på Jørpeland Brug. Heller ikke Jørpelandsoppholdet ble langvarig, for i 1902 flyttet familien tilbake til Stavanger hvor Thore fikk arbeide som sjømann. I 1905 var det ledig en stilling som politibetjent i Stavanger. Thore søkte og fikk denne. Han var i stillingen i 30 år, fram til 1936, da han ble pensjonist.

Da han hadde vært politi i 25 år, ble jubileet markert ved at politimesteren talte til Thore under en oppstilling. Han sa blant annet at Thore «har fått beholde sine krefter og sitt gode humør opp gjennom årene. Og humør må til skal politiarbeidet gå glatt. Både tyver og fyllearrestanter og trafikken får en dit en vil, hvis man kan holde humøret oppe i politiets ofte lite takknemlige arbeid».

Thore Førland
(Stavangeren 02.05.1930)

Ina og Thore fikk til sammen sju barn. Theodor var eldst, deretter Jakob som ble gift med Ingeborg Fadnes og bosatt på Jørpeland. De fikk sønnene Trygve, Einar og Karl Antoni. Nummer tre het Johannes og emigrerte til Amerika. Selmer ble gift med Gurine Næss og bosatt i Stavanger. Tomine ble gift med Conrad Emil Christiansen og emigrerte til Amerika, Sverre ble gift med Ruth Kverneland og dro også til Amerika. Den yngste i søskenflokken het Inga og ble gift med Andreas Olsen. De bodde i Stavanger.

Tunge år for Theodor

Theodor ble født i Stavanger 3. oktober 1887. Etter konfirmasjonen i 1902, ble han utdannet til skomaker. Han ble tidlig glad i ei jente fra Stavanger som het Anne Serine Marie Gundersen. De giftet seg 21. august 1907 og Theodor var da knapt 20 år gammel. Bruden var to år eldre. Men det gikk ikke lenge før Anne Serine Marie ble syk av tuberkulose, og hun døde 24. november 1908, etter kun 15 måneders ekteskap. Hun ble 23 år gammel.

I 1911 hadde Theodor et forhold til Martha Johanne Ingebretsen. Det ble ikke noe ekteskap denne gang, men Martha Johanne fødte ei datter som Theodor var far til. Datteren ble født 18. juni 1912, og fikk navnet Edit. Da hadde Theodor allerede funnet seg ny dame. Edit var svak fra fødselen av, og døde 11. januar 1913, knapt sju måneder gammel.

Den nye kona til Theodor kom fra Sveio i Sunnhordaland og het Sina Marie Jakobsdatter. Det ble bryllup 9. september 1912 i St. Johannes kirken på Storhaug. Theodor hadde da skifte arbeid fra skomaker til «kontrollør». 26. april 1913 kom deres første barn. Han fikk navnet Thoralf Inain og ble døpt i St Johannes kirken 14. mai. Thoralf ble som voksen gift med Mary Sandvik og de fikk barna Sissel og John Terje. Året etter kom sønn nummer to, som fikk navnet Marton Sander. Marton ble som voksen gift med Tilda Pettersen. De fikk barna Thor Kåre, Anne Marie og Ove Sander.

Førland 1951 (foto widerøe)

Etter at Marton ble født, ble far Theodor syk av tuberkulose. Familien flyttet da til Jørpeland, men livet til Theodor sto ikke til å redde. Han døde 24. juli 1916 kun 29 år gammel. Igjen satt den 26 år gamle Sina Marie med to små gutter.

Sina Marie fra Sveio

Sina Marie var som nevnt fra Sveio. Hun ble født 22. november 1890 på husmannsplassen Årstadleitet. Foreldrene var Martha B. Grimstveit og Sivert Anders J. Sandvik. Både Grimstveit og Sandvik var garder i Sveio. Antakelig har far Sivert blitt syk noen år etter at Sina Marie ble født, for i 1894 avsluttet de kontrakten på Årstadleitet og flyttet heim til hans slekt på Sandvik. Sivert døde i 1895 av magesår, 47 år gammel. Martha satt da igjen med fem barn i alderen 4-12 år, hvorav Sina Marie var yngst. Fem år etter at Sivert døde, måtte mor Martha gi tapt for tuberkulose. Hun døde i 1899, også hun ble 47 år gammel.

Sina Marie var 9 år da hun ble foreldreløs. Hva som skjedde med barna, vet jeg ikke. Da hun ble konformert i 1905, bodde hun på garden Skåleskog i Sveio. Om dette var familie eller om hun var i fosterheim, vet jeg ikke. Etter konfirmasjonen måtte hun ut i tjeneste, og ved folketellingen 1. desember 1910 var hun kommet til Stavanger. Her var hun tjenestepike hos Kvitsøybuen Bertoldius Romsø og kona hans Josefine. Disse bodde med barna i Kannikgaten 27.

Sandvik i Eltravåg, Sveio 1961 (foto widerøe)

I september 1912 ble hun som nevnt gift med Theodor Førland og da han døde i 1916, var familien bosatt på Jørpeland. Her ble hun etter hvert kjent med en kjekk danske som het Marius William Ferdinan Jensen. Han var like gammel som Sina Marie og var født i Odense. William Jensen hadde seilt «på alle hav» før han kom til Jørpeland. I 1911 fikk han medalje for edel dåd, for å ha deltatt i en redningsaksjon for mannskapet på barken «Smemo» som forliste i Mexicogulfen.

Sammen med en kamerat fikk han høre at det var arbeid å få på Stålverket på Jørpeland, og de to kompisene valgte derfor å prøve lykken der. Detter var i 1917, året etter at Sina Marie var blitt enke. Hvor lang tid det gikk før de to ble kjent, vites ikke, men 20. juni 1920 ble de to gift i Strand kirke.

Sina Marie og William fikk deres første barn, Edith, i 1921. Hun ble senere gift med Ole Bøe, og de fikk barna Marit og Odd William. I 1923 kom nummer to, som fikk navnet Alma Olivia. Hun ble gift med Franz Vode og bosatt i Tyskland. Året etter ble Sina Marie gravid igjen, men denne gang ble det komplikasjoner i svangerskapet. Disse ble så alvorlige, at Sina Marie aborterte og døde 12. februar 1925, 34 år gammel.

Dermed var William enkemann, med ansvar for to stesønner på 10 og 12 år, og to døtre på 2 og 4 år. Han valgte derfor å gifte seg på nytt med Marta Karine Berge fra Digernes i Ølen 2. april 1927. Men heller ikke dette skulle bli noe langt ekteskap. 5. juni 1936 døde Marta Karine, kun 45 år gammel. William levde til 18. juli 1962 og ble 72 år gammel.

 

Dødsannonse Theodor Førland
(Aftenbladet 27.07.1916)
Dødsannonse Sina Mare Førland Jensen
(1.Mai 16.02.1924)



Kilder

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Simon Steinsbø: Gards- og ættesoge for Sveio (1987)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar