søndag 5. oktober 2014

Ordfører familien

Tønnes Tollefsen Bjerkreim
I Bjerkreim kommune har det i følge geni.com vært 30 ordførere. En god del av disse er av oldefar Martin Efteland sin familie.
 
I en julesang synger vi «slekt skal følge slekters gang». Det ser ut til å gjelde på mange fronter, også i politikken. I mi slekt er det i hovedsak husmenn og leilendinger. Jeg har ikke funnet mange som var politisk engasjert. Unntaket er altså slekta i Bjerkreim. Her følger en liten oversikt over ordførere fra oldefar Martins familie.
 
Tønnes og Gunnhild Birkrem (foto privat)
 
Tønnes T. Birkrem

Bjerkreim fikk sin første ordfører i 1838. Det var bonde og lensmann Tønnes Tollefsen Birkrem (Bjerkreim). Han deltok mye i styringen av kommunen. Han var lensmann i Bjerkreim 1855-1876. Konstituert i 1855 og fast fra 1856. Tønnes og kona Gunhild bygde seg et stort heimehus før 1849. Huset ble bygd om i 1857, og fikk da to etasjer. Det var det første to etasjes huset i Bjerkreim. I tillegg til å være lensmannshus, rommet det også gjestgiveri og postkontor. Tønnes var farfar til min oldefar Martin. Kona Gunnhild var i tillegg til å være Martins farmor, også faster til Martins kone, Karen. Tønnes var ordfører i to år, fra 1838-1839.


Erik Adamsen Lauperak

Den neste ordføreren i familien var Erik A. Lauperak. Eriks far, Adam Lauperak, var søskenbarn til Tønnes T. Birkrem. Adam flyttet til Stavanger, og her ble Erik født. I 1841 overtok Erik farens heimegard på Lauperak, etter farbroren Claus. Han var aktivt med i politikken i Bjerkreim, og ordfører i 1846-1849. I 1856 solgte han garden og flyttet til Bergen.

Tollef Gjedrem (foto Magnar Erlend Oma: Bjerkreim før og nå)

Tollef Gjedrem

Tollef Gjedrem var ordfører i Bjerkreim i 1894-1897. Han var ellers bonde, lensmann og stortingsmann. Han overtok familiegarden på Gjedrem etter sin far i 1887, og drev garden til 1923 da sønnen Arne overtok. Tollef og kona flyttet da til Stavanger og videre til Lura. De kom tilbake til Bjerkreim i 1940. Tollef Gjedrem sin mormor het Ingeborg Tollefsdatter Bjerkreim. Ingeborg var datter av Tollef Hanssen Bjerkreim og Ingeborg Larsdatter Røysland. Ingeborg jr. overtok halve heimegarden (bruk 8) da hun ble gift. Mor Ingeborg, ble enke og giftet seg på nytt med Nils Pedersen Bjerkreim. Datter i andre ekteskap, Berthe Nilsdatter Bjerkreim, fikk den andre halvparten av bruk 8. Berthe ble mormor til Martin Efteland, Guris far. Dermed var Martin og Tollef tremenninger.


Tønnes Tollefsen Bjerkrheim (foto Jørgen Skjæveland: Bjerkreim Ysteri)

Tønnes Tollefsen Bjerkreim

Tønnes T. Bjerkreim var ordfører i Bjerkreim i to år, 1898-1899. Tønnes var barnebarn til Tønnes T. Birkrem og min oldefars halvbror på farssiden. Tønnes drev heimegarden på Bjerkreim fram til 1913, da han flyttet til Østlandet. Han er far til sangforfatter Trygve Bjerkreim.

Gitle A. Birkrem og kona. (foto Lisabet Risa: Bjerkreimboka)

Gitle Andersen Birkrem

Seks år etter at oldefars halvbror Tønnes gikk av som ordfører, overtok en annen halvbror embetet. Denne gang var det halvbroren på morssiden, Gitle A. Birkrem. Gitle er den av Bjerkreims ordførere som har fungert lengst. Han var ordfører fra 1905 til 1919, altså 14 år. Gitle var lærer og kirkesanger og senere skoleinspektør i Rogaland fylke. Han er grundig omtalt i andre artikler på bloggen min.

Arne Gjedrem (foto Lars Gaute Jøssang: Aks i vind)

Arne Gjedrem

Arne Gjedrem var den neste ordføreren i oldefar Martins familie.  Arne var sønn av Tollef Gjedrem og svigersønn til Tønnes Tollefsen Bjerkreim, gift med dattera Gudrun. Han var bonde på Gjedrem, og oldefar Martins datter Guri var tjenestepike på gården hans en periode. Arne var ordfører i tre perioder. Første perioden var i 1923-1925, andre periode var fra 1935 til krigsutbruddet i 1940. Da krigen var slutt, fortsatte han som ordfører i perioden 1945-1947.

Torkel Birkrem (foto Jørgen Skjæveland: Bjerkreim Ysteri)

Torkel Birkrem

Da krigen brøt ut, ble ordfører Arne Gjedrem avsatt av tyskerne. De innsatte ulike nazistiske ordførere, men ingen av disse ble sittende særlig lenge. 1. april 1943 ble Torkel Birkrem fra Fjermedal innsatt som ordfører, dette til tross for at han var en kjent jøssing. Han hadde denne stillingen fram til krigens slutt. I den offisielle rekken av ordførere i Bjerkreim er ikke Torkel med, siden han kun regnes som fungerende ordfører. Etter krigen fikk han ros av det nyvalgte kommunestyret for at han under okkupasjonen «hadde parert seg godt gjenom dei nazistiske «forordninger og lover»». Torkel var sønn til Gitle A. Birkrem, og Martin var dermed onkelen hans. Torkel var mange år i Amerika, men flyttet heim til Norge for godt da han arvet garden på Fjermedal av en morbror.


Tolleiv Gjedrem (foto Magnar Erlend Oma: Bjerkreim før og nå)

Tolleiv Gjedrem
Gudrun og Arne Gjedrem sin sønn, Tolleiv Gjedrem, var også ordfører i Bjerkreim. Han var odelsgutt, og overtok heimegarden på Gjedrem. I 1968 ble han valgt til ordfører, og satt i dette tillitsvervet i åtte år, fram til 1975.
 
Asbjørn Gjedrem 
(foto Dalane Tidende 03.01.2000)

Asbjørn Gjedrem
Siste mann av oldefar Martins slektninger som har vært ordfører i Bjerkreim var Asbjørn Gjedrem. Han var sønn til Tolleiv og odelsgutt på Gjedrem. Asbjørn var ordfører fra 1999-2003.

Det betyr at av de 176 årene Bjerkreim har hatt ordfører, har familie til oldefar vært i stillingen i 48 av disse årene.




Revidert 04.03.2024

Kilder: 
Jørgen Skjæveland: Bjerkreim Ysteri
Jørgen Skjæveland: Bjerkreim i krigsåra 1940-1945
Lisabet Risa: Bjerkreimboka
Magnar Erlend Oma: Bjerkreim før og nå
geni.com
Nasjonalbiblioteket(nb.no)
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar