lørdag 18. oktober 2014

Marselius Tengesdal


Marselius Tengesdal sin bror Thorvald
Ole Marselius Olsen Tengesdal var eldste bror til mi farmor Olava Sandvik. Han emigrerte til Amerika, og det er få opplysninger om han jeg har klart å oppspore.

Ole Marselius var eldste barnet til Karen og Ola Tengesdal. Han ble født på Kjosevik i 1885. Han bodde heim hos foreldrene, til disse solgte garden på Kjosavik i 1901 og kjøpte ny gard på Tengesdal. Marselius ble nok med på flyttelasset til Tengesdal, men i 1903 tar han en avgjørende beslutning.

Selv om Marselius var odelsgutt, bestemte han seg for å emigrere til Amerika. Han hadde da fem søsken og heimegarden var liten. 30. mars 1903 ble 18 år gamle Marselius registrert av norske myndigheter som emigrant, med Illinois i USA som mål. Han var da registrert som ugift gardsarbeider.

I utreisepapirene var han registrert som Ole Marselius Tengesdal. Det er han også registrert som i dåpsprotokollen. Ellers er han mest nevnt med kun Marselius som fornavn.

Neste gang det var et «livstegn» fra Marselius, var i 1906. Da sto det en liten notis i avisa Sterling Standard som utgis i Sterling Illinois. I avisa som utkom 14. desember 1906 var Marselius etterlyst: «Marshal Harper etterlyser Marselius Tengesdal. Nordmann er savnet…»

Sannsynligheten er stor for at han hadde satt kursen heimover, kanskje som mannskap på en båt? Det som er sikkert, er at Marselius ankom New York med båten Adriatic 4. februar 1910. Han kom da fra Norge, via Southampton i England. I innreisepapirene står det at han fremdeles er ugift. Med på denne turen var Marselius sin bror Martin. Martin kom imidlertid tilbake til Norge etter kort tid, og stiftet familie i Stavanger.

Adriatic

I 1949 døde Marselius sin bror Thorval. I dødsannonsen var det Thorvals søsken som var nevnt som nærmeste pårørende. Også Marselius var med i annonsen, og etter hans navn sto "fraværende". Det tyder på at han på det tidspunkt fremdeles levde i USA og siden hans navn sto alene, var han antakelig fremdeles ugift. Marselius var på det tidspunkt 64 år. Etter dette har jeg ikke klart å finne ut noe om han.

To av Marselius sine søsken, farmor Olava og Martin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar