mandag 11. august 2014

Søsknene Sandvik


 
 F.v. Jørgen Sandvik, Tøri Hersdal, Tora Tungland og Anna Lea

Min farfar Lars J. Sandvik hadde sju søsken, to brødre og fem søstre. Kun halvparten av søskenflokken ble gamle. Her er de samlet, antakelig en gang på 1960-tallet.

Foreldrene til denne søskenflokken het Johanne og Jørgen Sandvik. Johanne var av gammel Sandvikslekt, med røtter fra Sandvikgarden på Kårstø i Tysvær tilbake til 1500-tallet. Hun giftet seg med Jørgen Søvik fra Søvik i Skjoldastraumen. De bosatte seg på Sandvik og tok Sandvik som etternavn.

Jørgen døde av lungebetennelse 24. januar 1912, 50 år gammel. Igjen satt kona Johanne på 54 år og de av barna som enda bodde heim. Jørgen sin far, Lars, bodde i folge på Sandvik. Han var 80 år i 1912 og nylig enkemann for andre gang. Han døde i 1913.

Johanne solgte garden i 1915 og flyttet til Jørpeland. Her bodde eldste dattera Anna. Johanne døde i 1924, 64 år gammel. Etter hvert kom også hele søskenflokken til Anna til Jørpeland. På bilde ser vi fra venstre:

Jørgen Sandvik
Jørgen var den yngste av de tre brødrene. Han ble født på Sandvik i 1895 og døde på Jørpeland i 1968. Han ble gift med Dorthea Kvindesland. De var halvt søskenbarn. Jørgen var baker hos svogeren Olaus Lea i Vågen på Jørpeland. Dortha og Jørgen fikk to barn, Johanna (Litlajohanna) som var ugift og Berit som ble gift med Audun Stokka. De to søstrene bodde i samme hus på Jørpeland.

Tøri Hersdal
er nummer to fra venstre på bildet over og sammen med brødrene Lars(tv) og Jørgen på bildet til høyre. Hun var nest eldst av de fem søstrene. Hun var født i 1890. I 1910 var hun i tjeneste i butikken til søsteren Anna Lea på Jørpeland. Tøri ble gift med Ole Hersdal fra Tysvær. Familien bosatte seg på Jørpeland. Tøri døde i 1974, 84 år gammel, mens Ole døde i 1965, 80 år gammel. Tøri og Ole fikk fem barn: Marie gift med Arne Gausel og bosatt i Stavanger, Johanna som døde12 år gammel, Olene som ble gift med Hans Chr. Bærheim og bosatt i Stavanger, Olav gift med Aslaug Hetland og bosatt først på Jørpeland og sener på Bryne og Jørgen gift med Herborg Løvmo bosatt på Jørpeland.

Tora Johanna Tungland
Tora var den yngste i søskenflokken. Nummer tre fra venstre på bildet. Tora ble født i 1902 og døde i 1983. Hun ble gift med Tomas Tungland. De bodde på Jørpeland, hvor Tomas var stålverksarbeider. De hadde ikke barn.

Anna Lea
Anna var den eldste av søstrene og nummer to i søskenflokken. Hun sitter til høyre på bildet. Anna ble født i 1887 og døde på Jørpeland 87 år gammel i 1974. Hun ble gift med Olaus Lea, som var baker i Tysvær når de treftes. Anna og Olaus flyttet til Jørpeland når de giftet seg. Her startet de butikk og bakeri. Olaus drev også med frakt av varer med den såkalte «Leabåten». De fikk ei datter, Sofie, i 1910, men hun døde allerede året etter av hjernebetennelse.

Jeg tar også med en liten omtale av de andre søsknene:

John Sandvik
var eldst i søskenflokken og født i 1886. Han ble gift med Marie Sandvik som var en fjern slektning. De bodde først i Nymannsgaten 75 i Stavanger, deretter Haukeligata 54, før de flyttet tilbake til Nymannsgata, denne gang nummer 91. De flyttet til Jørpeland i 1925. John døde i 1937 så vidt passert 50 år. Marie ble 88 år og døde i 1974. Marie og John fikk ni barn: Judith gift med Arnold Gundersen, Mary gift med Toralf Førland, Olaf gift med Anne Karine Strand, Leif gift med Margareth Tungland, John gift med Eva Tau, Alise gift med Johnny Ruud, Ninni gift med Karl Bjørheim, Maggi gift med Helmer Solgård og Lars gift med Ingeborg Bjørheim. Alle søsknene bodde på Jørpeland, med unntak av John på Tau og Alise i Oslo. Alise flyttet til Jørpeland som pensjonist.

Lars Sandvik
Lars er min farfar og var nummer fire i rekken av søsknene. Han var gift med Olava Tengesdal og bosatt på Jørpeland. Han døde av lungebetennelse i 1928. Olava og Lars hadde sju barn: Johanna, Klara, Jørgen, Oskar, Lars, Magnus og Alf.
 

Olene Sandvik
Olene var nummer seks av søsknene. Hun ble født i 1897 og ble kun 18 år gammel. Hun døde på Jørpeland i 1915 da spanskesyken herjet. Jeg har ikke fått bekreftet om det var dødsårsaken eller ikke.

Erika Elisabeth Tungland
Erika var nest yngst av søsknene. Hun ble født i 1900. Erika ble gift med Ingebret Tungland, som var bror til Toras mann Tomas. De bodde på Jørpeland. Erika døde rundt 1950, mens Ingebret døde i 1965, 73 år gammel. Erika og Ingebret fikk fem barn: Torleif gift med Liv Vatland, Johanna gift med Torkel Botnehagen, Johannes gift med Tordis Tungland, Ingolf gift med Gudrund Solberg og en Ingolf til som døde kun tre år gammel. Alle søsknene bodde på Tungland.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar