lørdag 16. mars 2019

Familie fra Strand gjennom 100 år


Strand, med kirken sentralt i bildet (foto widerøe)
Like under kirka og kirkegården på Strand, ligger bruk nummer 3, kalt «Kirkebakken». Her var Malene og Henrik Pedersen brukere fra 1808. Vi skal følge denne familien gjennom 1800-tallet.

Henrik hadde allerede i 1802, overtatt bruket etter sine foreldre. Før det hadde han og faren drevet hver sin halvdel av garden. Henrik hadde i tillegg vært sjømann. Henrik sine foreldre het Berta og Peder Pedersen og de hadde fått bygsle garden på Strand fra 1787. Peder hadde vokst opp sentralt på Jørpeland, mens Berta var fra det største brukte på Strand (br.nr.5).

Henrik ble gift 5. juni 1808 med Malene Johannesdatter Rodabakken. Malene ble født på Finnøy. Faren het Johannes Thorsen Brekke og var fra Sauda. Han ble gift på Finnøy med Anna Taraldsdatter Kobbevik fra Fogn. Hun døde antakelig av komplikasjoner ved fødselen til Malene i 1791. Johannes giftet seg på nytt i 1792, men ble enkemann på nytt samme år. Hans tredje ekteskap sto i 1794, med Kari Olsdatter Haga. Kari, Johannes, Malene og Malenes søster Karen (som vi ikke hører mere om) flyttet til Ugeli på Tau og videre til Rodabakken i 1801.

1810-1820: Krig, grunnlov og barnefødsler

Dette tiåret startet med Napoleonskrig i Europa, sult og nød i Norge og med unionsoppløsning med Danmark og ny union med Sverige. Vi fikk også vår grunnlov 17.mai 1814.

På Kirkebakken på Strand var det gleden som dominerte ved inngangen til det nye tiåret. Malene og Henrik sitt førstefødte barn ble døpt i Strand kirke 4. februar 1810. Det var ei jente, som fikk navnet Berta. To år senere kom det neste barnet. Det var en gutt, som fikk navnet Peder.

Fra Tau

Sommeren 1815 var preget av sorg på Kirkebakken. Gamlemor Berta på 68 år var begynt å bli preget av alder, og 14. august sovnet hun stille inn. Mannen hennes, Peder, fikk fortsette i folge hos sønnen Henrik og svigerdatter Malene. Men året var ikke bare preget av sorg, for 15. oktober var det på ny dåpsgudstjeneste i Strand kirke. Malene og Henrik sitt tredje barn, Anna, ble da båret til dåpen.

Malene skulle rekke å føde enda ett barn, før tiåret var til ende. I 1818 var det Johannes som meldte sin ankomst. Dermed var familien som gikk inn i tiåret som to, øket til seks ved inngangen til ett nytt tiår.

1821-1830: På det jevne

Dette tiåret startet som det forrige for familien Malene og Henrik Strand. I 1821 fødte Malene deres femte barn, som de gav navnet Peder (den yngre). Det kom tre barn til i løpet av denne tiårs perioden. I 1824 ble Kari født, mens barn nummer sju fikk navnet Malene, da hun ble døpt i 1827. Samtidig ble de eldste barna konfirmert i 1824, 1826 og 1829.

Malene Henriksdatter Strand ble gift til Ronnene på Nag

I Norge var denne perioden uten stor politiske hendelser, mens det på det religiøse området pågikk en vekkelse. Hans Nielsen Hauge hadde rundt århundreskiftet vært på reise i Norge med Guds ord. Dette fikk stor innvirkning på utviklingen i landet. Hauge var aldri i Strand, men mot slutten av 1820-tallet var det også en del haugianere i kommunen. Finnøypresten Gabriel Kielland vikarierte som prest i Strand på denne tiden. Han var påvirket av Herrnhuter-bevegelsen, som blant annet var opptatt av misjonsvirksomhet over landegrenser. Om familien på Kirkebakken var påvirket av disse åndelige strømmene, vites ikke.

Rundt 1821 bestemte morfar Johannes Rodabakken seg for å bryte opp fra heiegarden i Bjørheimsbygd, og flytte til litt mer sentrale strøk. Johannes var passert 60 år og kona hans, Kari, nærmet seg 70. Kari og Johannes flyttet til Ugeli i sentrum av Tau. Her fikk de antakelig leie et hus. Farfar Peder Pedersen Strand var enkemann i sju år. I 1822 sovnet han stille inn, 76 år gammel.

1831-1840: Mange familiebegivenheter

Morfar Johannes Ugeli ble enkemann for tredje gang i 1833. Kona døde dette året, 81 år gammel. Men allerede i 1835 giftet han seg for fjerde gang. Denne gang var bruden kona til han som overtok Rodabakken etter Johannes. Hun var blitt enke ti år tidligere. Kari Andersdatter Rodabakken var 26 år yngre enn Johannes, og hadde med seg de tre yngste av sine fem barn inn i det nye ekteskapet. Kari og Johannes fikk leie husmannsplassen Holen under Strand da de giftet seg.

På landsbasis var 1837 et merkeår. Da ble formannskapsloven vedtatt. Landet ble delt opp i 392 kommuner, noe som gav økt lokalt selvstyre. Dette var et resultat blant annet av en økende bevisstgjøring i bondestanden. Strand ble en del av Høle storkommune, som besto av Høle, Forsand og Strand. Lokalt ble også 1837 et merkeår. Da ble landets første bedehus bygget, like ved kirka på Strand.

På Kirkebakken startet også dette tiåret med fødsel. 21 år etter at de ble foreldre første gang, fødte Malene deres åttende og siste barn 20. mai 1831. Han fikk navnet Thor. Malene og Henrik var heldig, for alle deres åtte barn fikk vokse opp. Det var ikke vanlig på denne tiden.

Fra Helland (foto widerøe)

28. desember samme år som hun ble søster, giftet Berta Henriksdatter seg med Paul Henriksen Helland. De bosatte seg på Helland. Berta og Paul fikk kun fire og et halvt år sammen. På de årene fikk de tre barn. Siden begge besteforeldrene het Henrik, fikk Berta og Pauls to første barn også navnet Henrik. Den første ble født i 1832, og Henrik den andre i 1834. Den 3. april 1836 var gleden igjen stor på Helland, for da ble Kristi født. Men gleden skulle ikke vare lenge. I september 1836 var Paul i Botsfjorden sammen med Dagne Bjørnsdatter Jørpelandsdalen. Hvordan det skjedde vet vi ikke, men begge druknet denne høstdagen.

Dermed satt Berta igjen som 26 år gammel enke og mor til tre små. Heldigvis var det en ledig ungdom på 22 år på nabogarden Åsen. Han het Jens Jensen Åsen, og de ble gift i 1837. I 1838 fikk de sitt første barn, som de gav navnet Berta, etter mor og oldemor.

Det skulle bli bryllup til enda to av Malene og Henrik sine barn denne perioden. Peder ble gift i 1836 med den fire år eldre Bolette Olsdatter Alsvik. De bosatte seg på Kirkebakken som innerster og husmenn, mens de vente på å overta garden fra Malene og Henrik. Bolette og Peder fikk datteren Malene i 1836 og sønnen Henrik i 1839. Anna Henriksdatter ble gift i 1838 med Jens Jensen Åsen sin to år yngre bror, Anders. Anna og Anders slo seg ned på Anders sin heimegård på Åsen. Samme året som de giftet seg, fikk de datteren Marta.

Tre av Henrik og Malene sine barn ble konfirmert i denne periode, i henholdsvis 1832, 1835 og 1838.

1841-1850: Med kurs mot Amerika

Perioden fra 1840 og ut århundret, var preget av massiv utvandring til Amerika. Dette preget også storfamilien på Kirkebakken på Strand. I 1842 ble Strand utskilt fra Høle og Forsand, og ble en egen kommune.

Mange nordmenn reiste til Amerika med "Ebenezer" rundt 1850

Også denne perioden ble innholdsrik for familien til Malene og Henrik. Det var konfirmasjon for de to yngst i 1841 og 1845. I 1844 var det bryllup for sønnen Johannes på 26. Hans utkårede kom fra Barkved, og het Anna Thorsdatter. Anna og Johannes fikk utskilt halve garden på Strand. Denne delen fikk bruksnummer 4. Deres fire første barn ble født i denne perioden. Deres førstefødte fikk navnet Malene ved dåpen i 1844. I 1846 var Anna uheldig og falt, mens hun var høygravid. Fallet utløste fødselen, men barnet levde kun en halv time. I 1847 kom barn nummer tre, som fikk navnet Henrik, mens nummer fire ble født i 1850 og døpt Guro.

Det skulle bli bryllup også de to kommende årene. I 1845 var det Kari sin tur. Hun var 21 år og ble gift med Anna Thorsen sin bror, Knut Thorsen Barkved. Kari og Knut overtok deler av heimegarden til Knut og bosatte seg på Barkved bruk 5. Deres to første barn ble født denne perioden, Gudrun (f.1857) og Malene (f.1849).

I 1846 var det så Peder (d.y.) som ble gift. Hans utkårede het Gunnhild Olsdatter Høllesli. De bodde først noen år på Strand, men fra 1849 var de husmenn på Jøssangtoen. Deres førstefødte kom i 1846 og fikk navn etter farfar, Henrik. Nummer to kom i 1849, og ble døpt Peder.

På Helland hos Berta og Jens, vokste familien jevnt og trutt ut over 1840-tallet. Jens ble født i 1841, Lars i 1843, Peder i 1845, men han døde etter kun 8 måneder. Sistemann ble oppkalt etter sin avdøde bror, da han ble døpt Peder i 1848.

På heimegarden vokste også flokken med barnebarn. Peder og Bolette fikk sønnen Ole i 1841, men han ble syk og døde året etter. Anna ble født i 1843, Malene i 1845 og Ole i 1848. På Åsen hos Anna og Anders kom barna på rekke og rad: Henrik (f.1841), Jens (f.1843), Berta (f.1845), Malene (f.1848) og Kristoffer (f.1850).

Gamle Johannes Thorsen Brekke på Holen døde i 1844. Han ble 88 år. Han hadde hatt et langt og strevsomt liv. Født i Sauda, flyttet til Finnøy, videre til Ugelid og Rodabakken, tilbake til Ugelid og til slutt til Holen på Strand. Han hadde vært gift fire ganger, og kona Kari som overlevde han, fikk folge på Kirkebakken, sammen med yngste datteren hennes, Berta, som var sinnsyk.



Året 1850 skulle bli et tragediens år for storfamilien til Malene og Henrik. Det var trange kår å være husmann og småbruker i Norge på midten av 1800-tallet. Noen hadde derfor satt kursen mot Amerika i håp om å få et bedre liv der. Berta og Peder fra Kirkebakken var blant dem som vurderte et slikt dramatisk skritt, og i 1850 gjorde de alvor av saken. Berta, mannen Jens og deres fire felles barn reiste til Amerika våren 1850 sammen med Bertas bror Peder, hans kone Bolette og deres fem barn. Bertas tre barn fra første ekteskap, ble igjen i Norge.

Turen over Atlanterhavet gikk bra og vel framme i Amerika slo Berta og Jens seg ned i Milwaukee i Wisconsin, mens Peder og familien slo seg ned i La Salle County i Illinois. Kort tid etter ankomst i Amerika, ble begge familiene hardt rammet av en koleraepidemi. Både Berta og barna Berta, Jens og Peder døde av denne alvorlige sykdommen. Familien i Illinois ble også hardt rammet. Peder si kone Bolette og barna Malene og Anne overlevde ikke sykdommen. Dermed satt Jens igjen med sønnen Lars på sju år, mens Peder var alenefar til Henrik på 11, Malene på fem og Ole på to. Reisen til «det lovede land» endte i tragedie.

1851-1860: Sorger og gleder

Om det var meldingene fra Amerika som var årsaken, vites ikke, men året etter tragedien i USA, sovnet gamle Henrik Pedersen Strand inn. Han ble 74 år gammel. De to yngste av barna til Henrik og Malene, var enda ikke gift. Malene ble imidlertid gift tre år etter farens død. Hun hadde blitt kjærest med husmannssønnen Thore Thorsen Nag på husmannsplassen Ronnene. De fikk en sønn, Marselius, i 1853. Året etter ble det lyst til bryllup i juli måned. Ei uke før bryllupet, våknet Malene til at sønnen Marselius hadde dødd i løpet av natta. Etter bryllupet fikk de en ny Marselius i 1855, Thor i 1856, Henrik i 1858 og Eli i 1860 (mi oldemor). Malene og Thore drev husmannsplassen Ronnene, sammen med hans mor Eli og broren til Thore, Daniel.

Malene og Thore Nag

Yngstemann i søskenflokken på Kirkebakken, Thor, var sjømann. I 1855 ble han gift med Christiane Charlotte Petronelle Holm fra Stavanger. Han var skipper og styrmann blant annet på båtene «Ledaal», «Perlen», «Souverain» og «Johanne Margrethe».

Bertas mann og sønnen Lars fortsatte å bo i Milwaukee, Wisconsin. I 1854 kom Bertas tre barn fra første ekteskap, Henrik, Henrik og Kristi, over til Amerika. De var da fra 18-22 år. Det er mulig de slo seg ned sammen med Jens og Lars. Jens flyttet videre til Lake Mills i Iowa i 1871. Sønnen Lars, var soldat i borgerkrigen i 1860-64. Han ble senere advokat.

Peder derimot, mistet all lyst til å bli værende i Amerika etter at kona og de to barna døde. Han bestemte seg derfor for å reise tilbake til Strand allerede i juli 1851, sammen med de tre gjenlevende barna. Vel heime igjen, giftet han seg på nytt i 1855 med enka Oline Halvardsdatter Jørpelandsdalen. Oline var enke etter Johannes Bjørnsen Tungland på garden Vegane på Tungland. Hun og Peder overtok dette småbruket. De fikk barna Halvard i 1855 og Peder i 1858. Peder hadde nok ikke bare vonde minner fra året i Amerika. Han ble kjent for å avslutte bordbønna med å si «Å, du herlige Amerika, og så all den velsigna maden dei har derborte.»

Tungland øst. Vegane midt på bildet helt til høyre

På Åsen fikk Anna og Anders sine to siste barn i 1852, Birgitte, og 27. april 1855, Jensine. Den 4. mai 1855, ei uke etter at Jensine ble født, døde sønnen deres, Jens, kun 12 år gammel.

Barneflokken på Strand bruk 4 økte også i denne perioden. Berta ble født i 1853, Taletta i 1855 og Kristiana i 1858. Dermed hadde Anna og Johannes fem, jenter som levde, da dette tiåret ble avløst av et nytt. På Jøssang var Peder (d.y.) og Gunnhild husmenn hele denne periode. Barneflokken på to, økte til fem i løpet av disse ti årene. Lars (f.1853), Malene (f.1857) og Berta (f.1860).

Kari og Knut Barkved fikk barna Thore i 1851 og Henrik i 1854. Men så 5.april 1856 ble Kari enke. Knut ble syk og døde, kun 35 år gammel. Allerede året etter, giftet hun seg på nytt med Ivar Larsen Nag. Han var to år yngre enn Kari. De fortsatte å drive bruk 5 på Barkved og fikk datteren Elisabeth i 1858. Hun døde samme året, kun tre måneder gammel. I 1859 fikk de barn nummer to, som ble døpt Lars.

1861-1870: Familien øker

Malene Johannesdatter Strand var blitt ei gammel dame. Etter en oppvekst på stadig flyttefot, fikk hun et stabilt familieliv på Kirkebakken på Strand det meste av sitt voksne liv. Hun overlevde mannen Henrik med 15 år. Malene ble 76 år gammel. Da hun døde, levde enda sju av de åtte barna hennes og hun hadde 43 barnebarn som levde. Det siste barnebarnet ble født året etter at Malene døde. Malene sin stemor på Holen, Kari Andersdatter, døde i 1869.

Peder, den eldste, som nå bodde på Vegane på Tungland, fikk to barn i denne tiårsperioden. Det var Bolette Johanna i 1862 og Severin i 1865. Eldste sønnen fra første ekteskapet, Henrik, var allerede i 1856 flyttet til Stavanger. Han ble gift i 1865 og var stuert av yrke. Datteren Malene ble gift i 1864. Familien hennes bodde først noen år i Stavanger, men emigrerte senere til Amerika. Den yngste fra første kullet, Ole, var sjømann og døde i England rundt 1870.

Anna og familien dro fra Heia (her med gamle bedehuset i forgrunnen)
og til Amerika.

På Åsen var det trange tider for familien til Anna og Anders. I 1865 bestemte familien seg for å emigrere til Amerika. Eldste datteren Marta var da gift med Ansteen Sørensen Vassbotn fra Bjørheimsbygd, og de overtok foreldregarden. I siste liten ble det bestemt at far Anders ikke skulle bli med, så det ble Anna og de fire yngste barna som reiste. Anders reiste likevel etter til Amerika ei stund senere, og i 1870 flyttet også Marta og Ansteen til Amerika. I 1879 kjøpte de en stor farm i Hegne township i Norman County i Minnesota. Etter dette hører vi ikke mere fra denne familien.

Etter at foreldrene Malene og Henrik var døde og heimegarden Kirkebakken solgt da Peder reiste til Amerika i 1850, var det Johannes og hans familie på bruk 4 som var kontaktpunktet på Strand. Johannes og Anne fikk sine tre siste barn i denne perioden: Johanne (1861-1862), Johan (f.1863) og Thor (f.1866). På garden hadde de i 1865 en hest, åtte kyr, 30 sauer og en gris. De sådde havre, bygg og poteter. Bruket var på 21 mål dyrket jord, og 43 mål innmark. Anna og Johannes hadde åtte barn som vokste opp. I 1869 reiste den eldste, Malene, til Amerika. Hun var da nygift med Kornelius Taraldsen Veraland fra Høle. Hun reiste sammen med broren Henrik. Senere skulle hele barneflokken til Anne og Johannes emigrere til USA.

"Vestre Toen" på Jøssang (foto widerøe)
"Toen" på Jøssang (foto widerøe)


Hvordan gikk det så med Peder (d.y.) på Jøssang? For denne familien ble dette tiåret preget av sorg. De fikk sitt sjette og siste barn, Gabriel, i 1864, men han døde allerede i 1870, kun seks år gammel. I 1869 hadde Gunnhild og Peder også mistet et barn. Da døde den 20 år gamle sønnen deres, Peder. 1870 skulle også bli det siste året til Peder. Han fikk tæring og døde kun 58 år gammel. Deres eldste sønn Henrik ble gift med Laura Nag i 1883 og ble husmann på Klemmå på Nag. Nummer to, Lars, ble gift med Inger Tungland og overtok heimegarden på Jøssang. Den fikk navnet Vestre Toen. Nummer tre, Malene, ble gift med Ole Eriksen Jørpeland og de drev bruk 7, Toen, på Jøssang. Den yngste i søskenflokken, Berta, ble gift med Tønnes Eseus Hansen og de bosatte seg på Prestegarden på Tau. Peder si kone, Gunnhild, døde i 1895.

På Barkved fikk Kari og hennes nye mann, to barn på 1860-tallet. Laurits ble født i 1863 og Karen Elisabet i 1865. Kari og Ivar hadde en hest, fire kyr, 20 sauer og en gris på garden, som var på ni mål dyrket jord og 37 mål innmark.

Malene på Ronnene på Nag hadde et tungt tiår. Gleden var stor da Serine kom i 1862 og Berta i 1864. Men Berta fikk kikhoste kun sju måneder gammel og døde. I 1866 kom ei ny Berta, men også hun døde, kun 10 dager gammel. Sistemann kom i 1867 og fikk navnet Bertel. Den eldste sønnen til Malene og Thor Nag, Marselius, var sjømann og omkom på sjøen. Når dette skjedde vites ikke.

Thor seilte på de store hav hele denne perioden. Jeg har ikke funnet flere opplysninger om han og kona, men han døde i Yarmouth i februar 1871.

1871-1910: Nye generasjoner overtar

Da denne perioden ble innledet, var det kun tre fra søskenflokken fra Kirkebakken som levde. Dette var ei spennende tid i Norge med politisk oppvåkning, som endte med parlamentarisme og unionsoppløsning fra Sverige i 1905.

Den eldste av de gjenlevende søsknene var Johannes på Strand. For han ble det en tung avslutning på livet. Som tidligere nevnt reiste de to eldste barna, Malene og Henrik, til Amerika i 1869. Henrik var lærer, men tok senere teologi og ble prest i ulike norskamerikanske menigheter, sist i Freeborn County. Barn nummer tre, Guro, ble gift med Ole Jakobsen Bjørheim. De utvandret med sine to barn i 1886. Berta og Talette reiste til USA i 1871. Johan utvandret i 1881, antakelig hadde han da med seg søstrene Kristiane. Johan ble også prest i USA. Det gjorde også den yngste i søskenflokken, Thor. Han utvandret i 1887. Dermed var hele søskenflokken i Amerika.

Strand til høyre med Heia over. (foto widerøe)

Hvordan gikk det så med de gamle på Strand? Kona til Johannes, Anna, fikk magesår og døde i 1877. Johannes giftet seg på nytt i 1879 med konas yngre søster Siri Thorsdatter Barkved. Siri og Johannes drev garden på Strand fram til 1895. Da solgte de garden til nevøen Henrik Knutsen Barkved, mot folge. Johannes døde av alderdomssvakhet i 1901, 83 år gammel. Kona Siri døde i 1907.

Karis yngste sønn fra første ekteskap, overtok onkel Johannes sin gard på Strand. Sønnen Thore utvandret til Amerika i 1871 og datteren Malene ble gift til Førland, og utvandret til Amerika omtrent i 1880. Sønnen Lars fra andre ekteskapet med Ivar Barkved, overtok heimegarden på Barkved (bruk 5). Han ble gift med Marta Johannesdatter Barka. Lars drev også med fiske og var aktivt med i kommunalt styre og stell. Kari og Ivars sønn Laurits, fikk kjøpe bruk 3 på Barkved. Han ble gift med Anne Gurine Torgersdatter Barka. Laurits var en ivrig bedehusmann og sto i spissen for byggingen av Barkved bedehus. Den yngste i barneflokken til Kari, het Kari Elisabet og ble gift med Peder T. Fjelde. De bosatte seg på Nedre Fjelde.

Laurits Ivarsen Brkved i midten bak, med kona Anne Gurine i midten foran.
De andre fire er venner fra bedehuset

Kari var den i søskenflokken fra Kirkebakken som levde lengst. Hun ble enke for andre gang i 1887. Selv døde hun av alder i 1911 og ble 87 år gammel.

Husmannskona Malene på Ronnene på Nag ble 77 år gammel. Hun døde av astma i 1904. To av sønnene hennes emigrerte til Amerika og fikk store familier der. Det var Thor og Bertel. Tre av barna ble igjen i Norge. Henrik giftet seg med Tunglandsjenta Berta Knutsdtr. Familien slo seg ned i Stavanger, hvor han var bryggeriarbeider. To av sønnene til Henrik tok olympisk medalje i roing. Malenes datter Serine ble gift med Thomas Gunnarsen Seljeskog. De bodde først i Stavanger, men overtok senere Ronnene. De var barnløse. De bodde sine siste år på Barka.

Fire av barna til Malene Nag. F.v. Bertel, Serina, Eli og Thor


Den siste av Malene og Thore Nag sine døtre, Eli – min oldemor, ble gift med Tore Torbjørnsen Fjelde. De var bønder på Øvre Fjelde. Senere bodde de 11 år på bylandet, før de endte opp på Tungland. Malenes mann Thore, ble svært gammel. Han døde først i 1927 og ble 97 år gammel.


Kilder:
Jan Alsvik: Folk i Strand
Digitalarkivet.no
Nb.no
Strand Historielag
Lokalhistorie Rogaland (FB)














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar