søndag 10. mars 2019

Hvem ble brukt til faddere?


Tore og Eli Fjelde
Eli og Tore Fjelde var gardbrukere på Øvre Fjelde på Jørpeland i perioden 1883-1909. De fikk sju barn, og trengte 42 faddere når barna skulle døpes.

Tore vokste opp på «Flåta» på Fjelde, mens Eli var fra husmannsplassen «Runnene» på Nag. De var begge født i 1860, og ble konfirmert i det første kullet i den nye kirka på Strand. 24. oktober 1883 ble de gift i samme kirken, og da overtok de heimegarden til Tore, etter hans foreldre.

I denne artikkelen vil jeg se på hvem Eli og Tore brukte som faddere til sine sju barn, som kom med jevne mellomrom i perioden 1883-1899. Det første vi legger merke til er at alle barna hadde seks faddere. Vi ser også at det var tre kvinner og tre menn som var faddere til hver dåp.

Barnas morfar, Thore Runnene Nag
Barnas farfar, Torbjørn Nilsen Fjelde

Nær familie
Av de 42 fadderne, var det kun noen få som ble brukt flere ganger. Det var Eli sin eneste søster (som vokste opp), Serine Thoresdatter Nag. Hun var fadder til tre av barna til Eli og Tore. Serine ble gift med Thomas Gunnarsen Seljeskog. Også Tores søster Rakel, gift Sunde, og Eli sin far Thore Runnene Nag ble brukt tre ganger.

Elis bror Henrik Nag, Elis svoger Thomas Gunnarsen Seljeskog og Tores far Torbjørn Nilsen Fjelde ble alle brukt to ganger, mens mødrene, Malene Nag og Stenvor Fjelde, ikke ble brukt som faddere. Mor Eli, var selv fadder en gang, mens far Tore ikke var fadder. Det betyr at det var 35 ulike faddere.

Bertel og Serina (t.v.) var faddere til noen av Eli (nr.2.f.h) sine barn. 
Bror Thor (t.h) var i Amerika og ikke aktuell som fadder
Serina og Thomas Seljeskog, sammen med Inga og Ingrid Fjelde


Eli hadde fire søsken som vokste opp. To av brødrene, Thor og Bertel, emigrerte til Amerika. Bertel rakk å bli fadder til Malene, året før han reiste til USA i 1889. De to søsknene som ble igjen i Norge, Serine og Henrik, var som nevnt faddere flere ganger. Tore hadde seks søsken som alle vokste opp. Brødrene Nils, Tomas og Severin emigrerte til Amerika. Severin var fadder til Talette før han dro til Amerika. Av dem som ble igjen i Norge, var Anna og Rakel brukt som faddere, mens eldste bror Peder, ikke ble brukt. Han bodde i Stavanger.

Tore sin bror, Severin, rakk å bli fadder før han reiste til Amerika
Tores søster Rakel, og mannen Bernt Sunde var begge faddere
Serina Toresdatter Fjelde var fadder til sin bror Sigurd Teodor

Også noen få onkler og tanter ble brukt som faddere. Tores onkel, Nils Torbjørnsen Sedberg og kona hans Magla, var faddere til Thormod, mens Tores filletante, Berta, var fadder til Serine. Berta var gift med Knud Nilsen Fjelde, som eide nabogarden til «Flåta» på Fjelde. Knud solgte garden i 1897 og flyttet til Ullandhaug. Elis onkel Daniel Nag, vokste opp som ungkars-onkel på Runnene, sammen med Eli og familien. Daniel ble gift i 1887, 50 år gammel, med Magla Åsen. De fikk to sønner, Thore og Lars. Magla døde allerede i 1901, mens Daniel døde i 1907. Sønnene emigrerte deretter til Amerika. Magla var fadder til Talette.

Mange søskenbarn
Det som kanskje overrasker mest, er at hele ni søskenbarn og mannen til ett søskenbarn ble brukt som faddere. Det tyder på at det var nær kontakt mellom slektninger, også såpass langt ute i slekta. Hvem var disse søskenbarna?

Johan Olsen Melberg var sønn til Inger og Ole Melberg. Inger var fra Rodabakken og vær søster til Tores mor, Stenvor. Johan ble gift med Gunnhild Marie Helland. De bosatte seg på Helland. Johan ble slått i hjel av en akselledning på en av maskinene på Tou Brug i 1890.

Tarald Fjelde (t.v) og Laurits Barkved var faddere til
noen av Eli og Tore Fjeldes barn

Eli sin mor, Malene Henriksdatter Strand, hadde ei søster på Barkved. Hun het Kari og var gift med Ivar Larsen fra Nag. Tre av Kari og Ivar Barkveds barn var faddere til tre av barna på Fjelde. Karen Elisabeth ble gift med Peder Torgersen Barka og bosatt på Nedre Fjelde. Hun var fadder til Tormod, mens Peder var fadder til Tomas Emil. Karen Elisabeth sin bror, Laurits, var fadder til Talette. Laurits ble gift med Anne Gurine Barka og var bonde og fisker.

I kirkeboka står en Lars Larsen Barkved som fadder for Marie. Denne Lars kan jeg ikke finne, men det er en Lars Ivarsen Barkved, som er bror til Laurits og Karen Elisabeth. Jeg antar at dette må være den rette Lars. Eli sin far hadde ei søster på Barka som het Kristi. Hun var gift med Anders Torsteinsen Nedre Fjelde. Kristi og Anders hadde ei datter som het Kristina som var fadder til Malene. Kristina ble gift som 40-åring med 75 år gamle Osmund Bergaland i Årdal. Det var det tredje ekteskapet til Osmund.

Peder Torgersen Barkved Fjelde var fadder til Tomas Emil

Tore sin onkel Knud Torbjørnsen Fjelde hadde tre døtre som var faddere til Eli og Tores barn. Det var Berta, Anna og Nilsine (Sina). Nilsine er usikker. I kirkeboka står Serine. Berta het Berta Serine, så det er mulig at det kan være henne. Den siste av søskenbarna, var Inger Bjørnsdatter Nedre Fjelde. Hun var datter til Bjørn Thoresen Runnene, bror til Elis far. Inger ble gift med Severin Furunes og bosatt på Furunes.

De siste seks fadderne var naboer og bedehusvenner fra Fjelde og Barka: Birgitte Barka, kona til Tollak Barka. Tarald Taraldsen Fjelde, Thore Thoresen Fjelde, Karen Eriksdatter Fjelde (henne har jeg ikke klart å identifisere), Edvard Asgautsen Nedre Fjelde og Kristoffer Toresen Fjelde. Kristoffer kjøpte garden til Tores onkel Knud. Han var farfar til Kristoffer og Gerhard Fjelde.

Her er en oversikt over barna til Eli og Tore Fjelde sine faddere:

Dåpsbarn
Fadder
Forbindelse til Eli og Tore
Serine
født 22.12.1883
døpt 30.12.1883
gift 1902 med Erik Rasmussen Tungland (Østvold)
Berta Larsdatter Fjelde
Ane Torbjørnsdatter Fjelde Serine Thoresdatter Nag Torbjørn Nilsen Fjelde Henrik Thoresen Nag
Johan Olsen Melberg
Filletante til Tore
Søster til Tore
Søster til Eli
Far til Tore
Bror til Eli
Søskenbarn til Tore
Thormod
født 07.03.1886
døpt 18.04.1886
gift 1907 med Anna Rasmusdatter Tungland
Magla Thorsdatter Sedberg Lisabeth Ivarsdtr. Barkved Rakel Torbjørnsdtr Fjelde Torbjørn Nilsen Fjelde 
Thore Thoresen Nag
Nils Nilsen Sedberg
Filletante til Tore
Søskenbarn til Eli
Søster til Tore
Far til Tore
Far til Eli
Onkel til Tore
Malene
født 16.03.1888
døpt 13.05.1888
gift 1905 med Rasmus Larsen Tungland
Serine Thoresdatter Nag Kristine Andreasdtr. Barka Rakel Torbjørnsdatter Fjelde Thore Thoresen Nag Thomas Gundersen Nag Bertel Thoresen Løvbrekke
Søster til Eli
Søskenbarn til Eli
Søster til Tore
Far til Eli
Svoger til Eli
Bror til Eli
Talette
født 08.10.1890
døpt 02.11.1890
gift 1890 med Anders Dalane
Barnets moder (Eli Fjelde) Tobia Larsdatter Nag
Berta Knudsdatter Fjelde Thore Thoresen Nag
Laurits Ivarssen Barkved Severin Torbjørnsen Fjelde

Filletante til Eli
Søskenbarn til Tore
Far til Eli
Søskenbarn til Eli
Bror til Tore
Tomas Emil
født 08.06.1893
døpt 16.07.1893
gift 1921 med Inga Martinsdtr. Efteland
Bergitte Rasmusdtr Barka Rakel Torbjørnsdtr Fjelde Anne Knudsdatter Fjelde 
Peder Torgersen Fjelde
Tarald Taraldsen Fjelde 
Thore Thoresen Fjelde
Nabo/venn
Søster til Tore
Søskenbarn til Tore
Mannen til Elis søskenbarn
Nabo/venn
Nabo/venn
Marie
født 06.08.1896
døpt 18.10.1896
gift 1916 med Ludvig Bredal
Berta Knutsdatter Nag
Inger Bjørnsdtr N. Fjelde Serina Knutsdtr Ø. Fjelde Henrik Thoresen Nag
Bernt Thorkelsen Tau
Lars Larsen Barkved
Svigerinne til Eli
Søskenbarn til Eli
Søskenbarn til Tore
Bror til Eli
Svoger til Tore
Søskenbarn til Eli (?)
Sigurd Teodor
født 04.04.1899
døpt 11.06.1899
gift 1930 med Irene Larsen
Serina Thoresdatter Nag 
Karen Eriksdatter Fjelde Serina Thoresdatter Fjelde Thomas Gunnarsen Seljeskog Nag
Edvard Asgautsen Fjelde Kristoffer Toresen Fjelde
Søster til Eli
Nabo/venn
Datter til Eli og Tore
Svoger til Eli

Nabo/venn
Nabo/venn



Kilder
Jan Alsvik: Folk i Strand
Digitalarkivet.no



















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar