fredag 13. juli 2018

Havet gav og havet tok


Tore og Eli Fjelde
Eli og Tore Fjelde drev kombinert småbruk og fiske. Sjøen gav mat og inntekt, men den krevde også sitt. Eli og Tore hadde mange i sin slekt som omkom på sjøen.

Jørpeland har rike muligheter til å utnytte ressurser både fra sjøen og i fjellvann. I en innberetning til myndighetene i 1866, hadde lensmann Markus Foss litt av hvert å berette om strandbuen. Men når det gjaldt deres forhold til fiske, var han udelt positiv: strandbuen var «flittig og utholdende…når det gjelder fisket, hvortil de fleste arbeidsdyktige voksne menn ruster seg ut.»

Det var i all hovedsak kombinasjonsbruk i Ryfylke på 1800-tallet. Mange deltok på vårsildfiske ved Karmøy, og noen dro enda lenger nordover Vestlandet. I 1866 var samlede inntekter for fiskerne i Strand på ca.kr.40.000,-. Dette var den største inntektskilden i kommunen. Det rike sildefisket stanset opp rundt 1870, så da måtte fiskerne legge om til fangst av andre fiskeslag.

Oldefar Tore Torbjørnsen Fjelde («Flåden») overtok hjemmebruket på Øvre Fjelde da han giftet seg med Eli Thoresdatter Nag, i 1883. Bruket var for lite til å leve av, så Tore måtte gjøre som far sin, drive kombinert landbruk og fiske. Og Tore elsket sjøen. Han var både ivrig og dyktig. Et fiske-med ved Karmøy skal være oppkalt etter Tore. Han hadde flere ulike typer fiskefartøy.

Men Eli og Tore hadde ikke bare gode erfaringer med sjøen og med fjellvann. Hele åtte av deres nære slektninger druknet på 1800-tallet. Her er en kort oversikt.

Fra liarvatnet i Dalen. (foto Raymond Barka)

Dobbel drukningsulykke i Dalen
Bjørn Aslaksen Jørpelandsdalen var oldefar til Eli. Han ble født på Brådland i Frafjord i 1767 og ble gift med Eli Paulsdatter Øvstebø fra Øvstebø i Dirdal. Eli og Bjørn var husmenn på Fladebråd under Brådland, men flyttet til Jørpelandsdalen antakelig like før århundreskiftet 1700/1800 og fikk leie en husmannsplass der. De fikk sju barn i perioden 1792-1803. To av disse døde som små.

En augustdag i 1811 var den da 44 år gamle Bjørn på en rotur på Dalavatnet (muligens Liarvatnet). Med seg i båten hadde han den 21 år gamle Marit Asgautsdatter Nag. Hvorfor Marit var i Dalen, vet jeg ikke. Kanskje var hun i tjeneste hos Eli og Bjørn? Kanskje skulle hun til Nagastølen, og fikk Bjørn til å ro seg over vannet?

Plutselig gikk noe galt. Både Bjørn og Marit falt i vannet og ingen av dem klarte å berge seg i land. Det ble sørgetider både i Dalen og på Nag. Ti år etter drukningsulykken, giftet bror til Marit seg med ei datter til Bjørn. Eli Jørpelandsdalen og Thore A. Nag ble besteforeldre til Eli Fjelde.

Brislingfiske i Skjoldafjorden

Forliste på vei til begravelse
Samme år som Eli og Thore Nag giftet seg, skjedde ei alvorlig ulykke i Høgsfjord. På husmannsplassen Jøssanghagen var det nye beboere fra om lag år 1800. Stenvor Toresdatter Vika fra Forsand og Erik Eriksen Ims fra Ims i Høle kom da til Jøssang, etter å ha bodd de første årene etter at de ble gift, på Forsand. De hadde med seg en sønn da de flyttet til Jøssang. Senere kom seks barn til, hvorav tre døde bare noen uker gamle.

I august 1821 døde mor til Erik. Hun døde på Ims og begravelsen ble fastsatt til 25. august. Stenvor og Erik ville selvsagt delta i begravelsen fra Høle kirke. De tok årene fatt, mens de fire barna på fra 11-23 år klarte seg godt hjemme alene. Roturen startet tidlig fra Jøssang, og sjøen var sannsynligvis rolig over Botsfjorden, forbi Svines og Kvalvåg. Da de kom til Høgsfjord, var antakelig vinden frisknet på. Midt på Høgsfjorden gikk alt galt, og både Stenvor og Erik druknet.

Datteren deres, Ragnhild, giftet seg med Thore Jonsen Tjøstheim to år etter at foreldrene druknet. De slo seg ned som husmenn på Rodabakken og ble besteforeldre til Tore T. Fjelde.


Omkom på sjøen
Den hardt ramma søskenflokken på Jøssanghagen skulle snart oppleve et nytt slag. Eldste bror i søskenflokken het Ivar og ble født på Forsand i 1798. Han var 23 år da foreldrene druknet, mens eldste søster Ragnhild var 20. De fikk da ansvar for to yngre søsken på 14 og 11 år.

Et halvt år etter at foreldrene druknet, var Ivar en tur på sjøen. Dette var i mars 1822. Da skjedde det samme med Ivar, som med foreldrene. Han falt i sjøen og druknet. Dermed hadde Ragnhild ansvaret alene på husmannsplassen. Hun giftet seg året etter at Ivar døde, og hun og mannen drev husmannsplassen videre til 1827 da de flyttet til Rodabakken.

Antakelig hadde de to yngste søsknene da fått seg arbeid andre steder. Kristi giftet seg i 1829, 19 år gammel, med Tormod Hågensen og de bosatte seg på Egrå på Jørpeland. Erik døde som ungkar, 29 år gammel, i 1836.

Vågen, Jørpeland 1895. (foto Greve)

Druknet i Botsfjorden
Tre måneder etter at Erik Jøssanghagen ble begravet, var det ny begravelse fra Strand kirke. Eldste datter til Bjørn Aslaksen Jørpelandsdalen (se over) het Dagna. Hun var ugift og 44 år i 1836. 5. september var hun sammen med Paul Henriksen Helland i båt på Botsfjorden. Nok en gang rammet ulykken, og begge to druknet. Dette var 25 år etter at Dagna sin far druknet i Dalen.

Dagna var tante til Tore T. Nag (sønn av Eli og Thore A. Nag). Tore T. var søskenbarn til Paul Helland sin kone, Berta Henriksdatter Strand. Kanskje det er en link som kan forklare hvorfor Dagna på 44 år var sammen med Paul på 21 denne fatale dagen i Botsfjorden.

Paul og Berta Helland var henholdsvis 16 og 21 år da de ble gift. Paul var liten av vekst, kun 159 cm. Da han druknet, etterlot han seg kona og tre små barn. Kona giftet seg på nytt med Jens Jensen Åsen i 1837. De fikk fem barn i perioden 1838-1848. Ett av disse døde før det var ett år gammelt. Våren 1850 emigrerte Berta og Jens til Amerika, sammen med de fire barna fra andre ekteskapet. De tre barna fra første ekteskap ble igjen i Norge i fire år, før de fulgte etter. Berta og Jens var knapt kommet til Amerika, før tragedien rammet dem hardt. Berta og tre av barna fikk kolera og døde kun noen uker atter ankomst.

Tore og ELi Fjelde med et barnebarn

Falt ut av båten
Thore T. Fjelde sin bestefar het Nils Torbjørnsdatter Øvre Fjelde. Nils var barn nummer fem i en søskenflokk på 12, hvorav fire døde som små. Nils var eldst av sønnene som vokste opp, og overtok garden på Øvre Fjelde etter foreldrene.

Nils si nest yngste søster het Kari, og var født i 1815. I 1852 fikk hun ei datter utenom ekteskapet med Einar Johan Pedersen Botnehagen. 30. april 1860 ble Nils bestefar til Tore T. 25. juni samme året, skjedde det på nytt ei drukningsulykke i familien. Kari var ute i båt, og falt over bord og omkom.


Borte på sjøen
Eli Fjelde ble som nevnt født på Nag. Foreldrene var Thore T. og Malene Nag. De var husmenn på husmannsplassen Runnene på Nag. I 1853 fikk de en sønn, Marselius, uten å være gift. Bryllupet sto i juli 1854. Noen få dager før bryllupet, døde Marselius i senga hos mora.

Året etter bryllupet fikk de sønn nummer to, som ble oppkalt etter den avdøde broren. Til sammen fikk Malene og Thore ni barn, hvorav tre døde som små. Marselius fikk etter hvert jobb som sjømann. Den eneste opplysningen om han etter at han ble konfirmert i Strand kirke i 1869, er at han «ble borte på sjøen». Når og hvor dette skjedde, vet jeg ikke.



Kilder:
Jan Alsvik: Folk i Strand
Digitalarkivet.no
nb.no










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar