fredag 20. september 2024

Mike Naig – landbruksminister med røtter fra Nag

Landbruksminister i Iowa Mike Naig

Det er valgår i USA. Landets befolkning synes delt på midten i synet på hvem som bør bli landets neste president. I Midtvesten bor det mange amerikanere med norske røtter. 

Store deler av de norske utvandrerne på 1800-tallet, dro til en av statene i dette området. Det gjaldt også staten Iowa. Denne staten har lenge vært en vippestat, men ved de siste valgene har republikanerne vært størst.

Mike Naig er republikaner, og ble valgt til Iowa secretary of agriculture (landbruksminister i Iowa) i 2018 og gjenvalgt i 2022. Han er 46 år gammel, gift Jaime Ford Naig og har tre sønner. Han er nå fjerde generasjon Naig som driver farmen i Cylinder nordvest i Iowa. Familien tilhører Zion Lutheran Church og er aktive medlemmer i denne kirken. Mikes far heter Terry Lee Naig og bestefaren het Torger Naig. Torger, var nummer ti i rekken. Begge disse ble født i USA, så vi må til oldefar før vi havner på Nag.

Mike Naig sammen med familien, foreldre (t.v.) og svigerforeldre (t.h.)

Hans oldefar het Bertel Naig (Nag). Bertel ble født på husmannsplassen Runnene på Nag, hvor foreldrene var de siste husmenn på denne plassen. De het Malena og Thore T. Nag, og ble gift i 1854. Bertel var yngst i en søskenflokk på ni, hvorav fire døde som små og unge. Den eldste av barna som vokste opp, het Thor og utvandret til Iowa i 1882. Nestemann het Henrik og bosatte seg i Stavanger. Han var gift med ei jente fra Bringen på Jørpeland, og arbeidet på Tou bryggeri. Sønnene Theodor og Karl tok OL-bronse i roing i OL i Antwerpen i 1920.

De neste to søsken var jenter. Eli ble gift med Tore T. Fjelde fra Flådå på Øvre Fjelde. De bodde sine siste år på Tungland. Søster Serine ble gift med Thomas Seljeskog. De bodde noen år i Stavanger, men overtok senere Runnene på Nag. De hadde ikke barn. Nå er det etterkommere av Henrik som eier Runnene.

Berta og Bertel Naig med de 11 barna

Bertel ble født 30. desember 1867 og utvandret til Amerika i 1889. Han slo seg ned i nærheten av broren Thor, og fikk etter hvert egen farm i Cylinder i Iowa. Han ble gift med ei jente fra Tau, som het Berta Torgersdatter Tow (Stykket). Berta og Bertel fikk elleve barn i perioden 1896 -1913. En av disse døde som tenåring. Berta ble 60 år gammel, og døde i 1928. Ikke lenge etter at Berta døde, giftet Bertel seg for andre gang med ei enke som opprinnelig kom fra Sauda. Hun het Josefine (Jossi) Handeland og var 27 år yngre enn Bertel. Jossi hadde vært gift en gang før, med Edward Peterson fra Tysvær. Hun hadde født fire barn i dette første ekteskapet. Ett av barna døde som liten.

Dermed hadde Bertel ti voksne barn og fikk tre stebarn da han giftet seg med Jossi. Også Jossi og Bertel fikk egne barn, fire små ble født i perioden 1930-35. Da siste barnet ble født, var far Bertel 68 år gammel. Han var dermed far til 15 barn og stefar til tre. Jossi emigrerte til Amerika i 1912. Hun reiste da sammen med ei søster som var heime fra Amerika på besøk. Søstrene skulle reise med Titanic, men båten fra Stavanger var forsinket. Dermed var Titanic gått fra Southampton da søstrene endelig kom fram. De fikk imidlertid plass på en annen båt, og var senere naturlig nok sjeleglade for denne forsinkelsen.

Naig-farmen i Cylinder Iowa

I 1907 ble Bertel ifølge Martin Nag (Naig-triologien 2), «midt i vaaraannen skamferet av en olm okse, som tog paa ham». Videre heter det at Torbjørn Thompsen fra Hjelmeland kom Bertel til unnsetning, slik at han unngikk å bli drept. Bertel brakk et bein i kneet og fikk så store smerter at han måtte holde senga i ukevis.

Bertel var flere ganger på besøk til slekta på Strandalandet, siste gang i 1939. Da reiste han sammen med kona Jossi og broren Thor. Thor døde ikke lenge etter at de kom tilbake til Amerika. Bertel ble 82 år gammel og døde i 1950. Jossi døde i 1958 og ble 63 år gammel.

Mike Naig sammen med tidligere visepresident Mike Pence




Først publisert i Strandbuen 20.09.2024:









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar