tirsdag 10. september 2024

Gurine og Henrik Kristensen

Gurine og Henrik Kristensen (foto privat)

Den siste i farmor Olava Sandvik sin søskenflokk, var Gurine. Hun bodde ulike steder på Storhaug med mann og fire barn.

8. mai 1904 flyte Ole T. Tengesdal 44 år.  Kona Karen Gurine var ett år yngre og hun var høygravid med sitt åttende barn da Oles bursdag ble feiret. Ole hadde vært gift en gang før, men mistet den første kona i forbindelse med hennes første fødsel. Denne fødselen var en tvillingfødsel, der det ene barnet var dødfødt og det andre døde samme dag han ble født. Det var dermed Ole sitt tiende barn som ble født i 1904 da mai var blitt juni.

F.v. Mor Gurine Tengesdal, med døtrene Gurine, Karen og Olava.
Magnus Sandvik på mor Olavas fang. (foto privat)

Oppvekst på Høle og i Stavanger

Fødselen skjedde mandag 20. juni og gikk bra, Barnet var ei jente som ble oppkalt etter mor Gurine, og hun ble døpt i Høle kirke 10. juli. Det var to barn som ble døpt denne søndagen, nemlig Hans Homeland og Gurina Olsdtr. Tengesdal. I offisielle dokumenter er navnet til Gurine skrevet både med e og a til slutt. I denne artikkelen bruker jeg formen Gurine.

Gurine hadde seks søsken som levde da hun ble født. Eldstemann hadde imidlertid dradd til Amerika året før, mens nummer to emigrerte i 1904. Begge kom tilbake til Høle ca. 1906, men eldstemann Marcelius returnerte til Amerika i 1910 og familien mistet kontakten med han.

Gurine Tengesdal t.v. sammen med to ukjente venninner.
(foto privat)

Da folketellingen ble foretatt 1. desember 1910, var også Gurines far i Amerika. Han kom imidlertid tilbake til familien etter en periode av ukjent lengde. Gurines far var rastløs, og slet med psykisk lidelse. Han prøvde å selg garden da han dro til Amerika, men lyktes ikke med salget før i 1917. Da flyttet familien til Stavanger, hvor de bodde på ulike adresser, før de i 1918 fikk kjøpt en gard på Hundvåg.

Perioden på Hundvåg ble også kort og dramatisk. Først døde Gurine sin storesøster Marie, og så forteller en muntlig overlevering at far Ole gikk konkurs med garden. I alle fall var de tilbake i Stavanger da folketellingen ble gjennomført i desember 1920. Da hadde Karen og Ole og deres voksne heimeværende barn og en svigersønn adresse Herman Wedelsgate. Gurine var da i arbeid som «fabrikkarbeider ved Randeberg Trikotasjefabrikk». På midten av 1920-tallet ble Gurine kjent med en verkstedarbeider ved Rosenberg verft, og de ble enige om å gifte seg.

Henrik Kristensen tegnet av nevøen Alf Sandvik

Henrik Kristensen

Denne verkstedarbeideren het Henrik Kristensen og ble født i Stavanger 23. mai 1900. Han var altså fire år eldre enn Gurine. Henrik sine foreldre het Gabriel Emil Kristensen (f.1871) og Serine Thomine Lind (f.1866). Begge var fra Stavanger, og de ble gift 14. november 1897. Henrik var nummer to i en søskenflokk på seks. Eldst var Helene (f.1898), som ble gift med Anton Knudsvik. Etter Henrik kom Arne (f.1902) som var gift med Ane Eide, Gabriel Emil (f.1903) gift med Gerda Andersen, Sigurd (f.1904) gift med Margit Gundersen og til slutt Dagny (f.1906) gift med Sigurd Berge.

Foran Gurine og Henrik Kristensen. Bak sønnen Sverre og Henrik sin bror Arne.
(foto Marit Alsvik)

Henrik sin far var losse- og lastearbeider ved kaien i Stavanger. I 1914 ble Henrik konfirmert, og mønstret på til sjøs året etter. De neste årene hadde han oppdrag på ulike båter, for det meste i trafikk til England og Amerika. Under folketellingen 1. desember 1920 bodde han heime sammen med foreldrene og de yngre søsken. Familien bodde i Vevergata 26 i Stavanger. På tidspunktet folketellingen ble foretatt, var hele familien arbeidsledig, bortsett fra Sigurd som var ærendsgutt i kolonialforretningen til Bertel Melberg.

I 1921 avtjente Henrik sin verneplikt i marinen og dro året etter på en ny tur som mannskap på en Amerikabåt. Etter dette fikk han arbeid på Rosenberg verft. Det var antakelig mens han arbeidet på Rosenberg, at han ble kjent med Gurine Tengesdal. Familien Kristensen bodde da fremdeles i Vevergaten, mens Gurine, søsteren Karoline og deres foreldre bodde i Rosenberggata 44. Vevergaten skiftet senere navn til Søregaten.

Familiebilde Kristensen f.v. Gurine, Solveig, Sverre, Emil og Henrik. 
Bak Harald. (foto privat)

Familien Kristensen på Storhaug

Gurine og Henrik giftet seg i Stavanger domkirke 20. februar 1926. Da var hun 22 år og han 26. De nygifte flyttet inn i en leilighet i Pedersgaten 105. Senere samme året fikk de sin førstefødte, som de gav navnet Oskar. Han fikk kun leve ett år, og døde sommeren 1927 av lungebetennelse. 

Lille Oskar Kristensen ble bare ett år gammel (foto privat)
Dødsannonse Oskar Kristensen Aftenbladet 04.06.1927

Nummer to kom i 1929 og fikk navnet Gabriel Emil. Til vanlig brukte han kun Emil. 20 år gammel dro han til sjøs, hvor han var tømmermann. Dette hadde han som tenåring utdannet seg til. Emil steg kjapt i gradene, og ble etter hvert kaptein i Hilmar Restens rederi. Senere arbeidet han blant annet i Statens kartverk. Emil ble gift med Emma Marie Jakobsen og de hadde barna Ernst (f.190) og Ann Elisabeth (f.1968).

Nummer tre av barna til Gurine og Henrik ble døpt Harald Georg. Han var født i 1933 og ble gift med Åse Kristine Meling. De hadde barna Jone Henrik (f.1962), Pål André (f.1967) og Erlend (f.1973). Harald reiste tidlig til sjøs, men fortsatte på den toårige radiotelegrafistskolen i Horten. Etter ferdig utdanning, var han ansatt ved Rogaland Radio.

Brudebilde Gurine og Harald Kristensen (foto privat)

Sverre Karl var nummer fire i rekken. Han ble født i 1935 og senere gift med Gerd Rosenvold. De fikk sønnen Robert i 1967. Sverre Karl var også sjømann en periode. Senere arbeidet han inne oljevirksomheten, før han ble lærer ved Stavanger Maritime skole. Etter fire gutter, ble det siste barnet til Gurine og Henrik ei jente. Hun ble døpt Solveig Gunhild i 1939. Solveig ble gift med Karl Torjer Skjæveland. De fikk barna Hildegunn (f.1963) og Dag (f.1970). Solveig og Karl overtok Solveig sin barndomsheim i Sandnesgaten 27, men flyttet senere til Avaldsnesgata. Solveig arbeidet ved Høgskolen i Stavanger.

Gurine Kristensen og barna på Heskestad. (foto privat)

I starten av krigen, ble en skole i Stavanger bombet. Familien Kristensen bodde like i nærheten av en annen skole, og var redde for at også denne skolen skulle bli angrepet. De valgte derfor å ta toget til Heskestad, hvor Henrik sin bror Arne bodde. Arne hadde ikke fått beskjed om at de kom, så det var ingen og tok imot dem da de ankom Heskestad stasjon. Men der traff de en mann som fortalte at han hadde ledig plass og kunne ta imot hele familien. Senere viste det seg at bror Arne ikke hadde plass til familien, så de ble boende hos den ukjente, men var mye heime hos Arne på dagtid.

Notis fra avisen 1. Mai 30.09.1946

Henrik var som nevnt ansatt på Rosenberg da han ble gift, men han ble ikke lenge der. Han fikk jobb i Samhold bakeri og kjørte ut brød til forretninger i byen. Til dette brukte han hest og kjerre, og når hesten trengte et bad, tok han den med til Breivika for å bade den der. Senere fikk han arbeid på Skretting kornmølle, men ble plaget av støv på lungene. Han måtte derfor slutte hos Skretting, og fikk jobb som havnearbeider med lasting og lossing av båter. Der var det en del dødtid, mens havnearbeiderne ventet på båter som skulle komme. Henrik hadde derfor alltid med seg kam og saks på lommen og klippet kollegaer mens de ventet, for kr.2,50 per klipp.

Familien Gurine og Henrik Kristensen fotografert i hagen til
familien Kvam på Jørpeland ca.1937. (foto privat)

Familien Kristensen var ofte på besøk hos Gurine sin søster Olava (min farmor) på Jørpeland. Men Olava hadde ikke plass til å ta imot en stor familie, så de leide plass hos familien Kvam som bodde ved Folkets hus. En gang de var på besøk, var guttene sammen med min fra Oskar for å bade i Tunglandselva. Her var Harald uheldig og holdt på å drukne, men Oskar fikk reddet han på land i siste liten.

Sandnesgaten 27 på Storhaug (foto privat)

Etter noen år i Pedersgaten, flyttet familien først til Haukeligaten og videre til Asbjørn Klostersgate, før de endte opp i Sandnesgaten 27. Familien bodde også en kort tid i Avaldsdnesgaten 54. Etter at Gurine og Henrik fikk barn, var Gurine heimeværende. Senere fikk hun arbeid som vaskehjelp ved Tinnfabrikken og Hagltårnet på Storhaug. Gurine fikk en svulst på hjernen da hun var omtrent 50 år gammel. Hun var mye plaget av denne sykdommen, og døde 23. juli 1957, 53 år gammel. Henrik ble heller ingen gammel mann. Han fikk kreft i magen, og døde 12. juli 1960. Han hadde akkurat fylt 60 år da han døde.


F.v. Solveig Skjæveland, Åse Kristensen, Karoline Aanonsen,
Emma Marie Kristensen og Henrik Kristensen.
(foto privat)
Dødsannonse Gurine Tengesdal
(Aftenbladet 24.07.1957)
Dødsannonse Henrik Kristensen
(Aftenbladet 13.07.1960)

Kilder

Marit Alsvik: Glimt fra de gamle album i Stavangers østre bydel 2 (1999)

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Pedersgaten.org

Åse Kristensen: Privat album

Muntlig info fra Solveig og Hildegunn Skjæveland


Solveig Skjæveland og datteren Hildegunn fotografert på
Ogna 26.08.2024 (foto Ove Sandvik)