lørdag 11. april 2020

Fra Ryfylke til Iowa og Minnesota


Thor Naig t. h. sammen med søsknene Bertel, Serina og Eli

Det var mange ungdommer som reiste fra fattigdom i Ryfylke for å prøve lykken «over there». Ofte flokket de seg sammen, men tilværelsen ble ikke enklere enn i Norge for mange av amerikafarerne.

Clela og Jakob Meling
Det var høsten 1940 på en farm like nord for det lille stedet Ihlen i Minnesota. Ihlen ligger nesten på grensen til Sør-Dakota, og sørvest for byen Pipeston. Et ektepar med norske røtter satt sammen og tenkte tilbake på livet. De var begge rundt 50 år og hadde vært gift i snart 28 år.  De hadde drevet seks ulike farmer som ektefolk, og familien hadde vært gjennom mange tunge tak. Den siste tiden hadde kona slitt med helsa, så det var ikke unaturlig at de i ei slik fredens stund, så seg litt tilbake.

Clela husket fra barndommen at det en kveld kom en full mann ramlende inn hos familien Naig. Da sørget far Thor for at han kom seg ut igjen raskere enn han kom inn. Hun hadde ellers gode minner fra tiden på Primgahr High Scholl, fra lærerkurset hun tok og de tre årene hun var lærer i Germantown.

Jakob husket at da han var 10-11 år, var ute for ei alvorlig ulykke. Han red på en hest. Denne gled og falt over Jakob. Jakob brakk lårbenet, noe som få overlevde på den tid. Dokteren spjelket han med planker, og han lå til sengs i ett halvt år. Han overlevde også en alvorlig blindtarmbetennelse uten å bli operert og en kraftig lungebetennelse. Jakob fikk ingen utdannelse. Han måtte begynne å arbeide på farmen fra han var 13 år. Noen somrer var han på kristne sommerleirer, som gav kristen opplæring på norsk. Han ble også konfirmert i ei norsk kirke.

Et litt utydelig bryllupsbilde av Clla og Jakob Meling

Clela og Jakob Meling ble gift 28. november 1912 i Primgahr i Iowa, hvor Clela kom fra. De drev den første tiden en farm i nærheten av hans far i Sandborn. Der hadde de ei ku og fire hester. Hestene trengte de for å dyrke jorda på farmen. Etter får år gav de opp dette prosjektet, og prøvde seg på nytt i McCrath og deretter på en farm i nærheten av Primgahr. Alle disse stedene ligger i O`Brian County nordvest i Iowa.

Da de hadde drevet disse farmene i 6-7 år, hadde de klart å samle såpass med midler, at de kunne se seg om etter en litt større farm. Valget falt da på en 160 mål stor farm i Hatfield i Pipestone County i nabostaten Minnesota. Det var svært tøffe økonomiske tider i USA på 1920-tallet, noe som også fikk konsekvenser for Clela og Jakob. I 1927 måtte de forlate farmen av økonomiske grunner. Da måtte de pakke ned både innbo og hus, og fikk kjøpe noen mål tomt i Warner ved Ihlen, hvor de satte opp huset. Men forholdene på denne plassen var så dårlige, at de måtte flytte igjen allerede året etter. Denne gang gikk ikke flyttelasset så langt, kun noen kilometer lenger nord.

I området like øst for Sioux Falls og Sioux City var det disse familiene 
holdt til. Klikk på kartet for å få det større. (googlemaps.com)

Underveis i all denne flyttingen hadde de fått seks barn, mens det sjuende kom året etter siste flytting. Barna var Gladys Cleone (f.1913), Truman Arnold (1915-1945), Myrne Lucile (f.1917), Justin (levde kun 3 dager), tvillingene Dale Clifford (1924-1925) og Donald James (f.1924) og Wyona Lou (f.1929).  

Også de siste tiårene hadde vært tunge for familien Meling. I 1932 hadde de 600 lam som skulle leveres til slakt. Året før hadde de fått 1 dollar per lam, nå håpet de på mer. Men så kom en kraftig snøstorm med påfølgende stort fall i temperaturen. Det med førte at lamma først ble våte, for deretter at fukten frøs. Det medførte at lamma fikk lungebetennelse og hundrevis av dem døde. Enda i 1940 slet de med gjeld etter dette store tapet. Til tross for mye dårlig vær og trange økonomiske tider, så de tilbake på det siste tiåret med glede. De hadde gode naboer som hjalp hverandre, og de hadde et godt åndelig fellesskap i den lutherske kirken i Ihlen. Både Clela og Jakob var enige om at de ikke hadde hatt det det godt disse årene, men alle rundt dem var i samme situasjon, og det var noen som hadde det mye verre.

Thor Naig med hatt til venstre hånd i hånd med søsteren Eli. 
Søster Serina med hatt

Fra Nag og Rennesøy til Iowa
Etter å ha sett tilbake på de 28 årene de hadde vært gift, fortsatte de samtalen med å se enda lengre tilbake. Til tiden da foreldrene deres tok et dramatisk valg, nemlig å bryte opp fra Norge og Ryfylke for å søke lykken i Amerika. Både Clela og Jakob snakket fremdeles flytende norsk, siden de begge brukte norsk i heimen i de første barneårene. Clela startet med å fortelle om sine foreldre, og begynte med moren som døde i Norge for tolv år siden.

Mor hennes ble født på husmannsplassen Rennaren på nordsiden av Rennesøy 8. februar 1862. Foreldrene var Sigvald Sigvaldsen fra Jørstad på Sjernarøy (1825-1864) og Berta Karina Andersdatter Vik fra Rennesøy (1827-1906). Foreldrene ble gift i 1851 og de fikk fem barn. To av brødrene hennes døde som ungdommer, mens to levde fremdeles da mor Karen var på Norgestur. De fikk begge store familier. Eldstemann var Anders. Han hadde reist til Iowa i 1875, men reiste tilbake til Norge i 1894 og kjøpte gard på Lilledalen på Rennesøy. Han ble gift med ei 28 år yngre jente fra Jelsa, og de fikk 11 barn i perioden 1899-1922. Da siste barnet ble født, var Anders 70 år og kona 42. Den andre av Clelas morssøsken var Sikke Severine Hausken. Hun bodde heime hos foreldrene til 1897, da ble hun gift med en 65 år gammel enkemann. Sikke selv var da 34 år. De bodde på garden Kroken på Rennesøy og fikk to barn.

Litladal på Rennesøy

Karen valgte å reise til Amerika som 19 åring i 1881. Hun slo seg ned i Shelby i Iowa. Året etter var det en kjekk gutt fra Nag i Strand som ankom Iowa, nærmere bestemt til Marshall County. Thor Naig ble født 3. september1856 på husmannsplassen Runnene på Nag, mellom Jørpeland og Tau. Han var eldst av de fem søsknene som ble godt voksne. I tillegg hadde de mistet tre søsken som små og en bror forsvant på sjøen, han var sjømann. Broren, Henrik, ble bryggeriarbeider i Stavanger. Søsteren Eli ble gift til en gard på Fjelde på Jørpeland (hun er min oldemor), mens den andre søsteren, Serina, ble gift med en tømmermann. Serina overtok Runnene. Yngstemann i søskenflokken var Bertel, som reiste etter Thor til Iowa, og fikk en veldig stor familie i Cylinder i Iowa.

Da Thor kom til Marshall i 1882, fikk han arbeid som jernbanearbeider. Senere flyttet han til Paullina i O`Brian county, og det var her han traff på Karen Sigvaldsen som han ble forelsket i, og giftet seg med, i 1887. Etter bryllupet fikk de kjøpe jord i Primghar i Iowa. Her bygget de opp en farm, som de ble boende på i 33 år. Thor var da blitt 62 år og mente det var på tide å slutte som farmer. De flyttet derfor til Depew, som var i nærheten av Cylinder, der broren til Thor bodde.

Både Karen og Thor snakket helst norsk. En gang under 1. verdenskrig fikk Karen beskjed av ei datter at hun måtte snakke engelsk i telefonen. Hvis ikke kunne hun bli tatt for å være tysk, og det var lite populært i de tider. Clela husket foreldrene som gavmilde. Moren var en ekspert på husarbeid og på strikking. Faren var en god skytter, og begge var aktive i den lokale kirken. I Depew var de med i St. John Lutheran Church. De var haugianere og pietister av livssyn. Dans og drikking var ikke tillat i heimen.

Karen og Thor fikk sju barn. Det var Mathilde (1887-1901), Thor (1887-1918), Sigvart (1889-1958), Clela, Sadie Olumbia (1893-1961), Tilli (døde av skarlagensfeber), Tenie (1897-1983) og Mavis (1900-1986). Clela var døpt Klila. Da hun begynte på skole gav læreren tydelig beskjed at navnet var feil stavet. Det skulle være Clela, og slik ble det deretter.

Thor Naigs foreldre, Malena og Thore Naig

En ting som særmerket Karen og Thor, var lengten til Norge. Det var det som dro dem ut på den lange reisen til Norge i 1927. Karen hadde da vært dårlig til helsa en stund, men hun mente at en tur til heimlandet ville gjøre underverk. Turen over Atlanterhavet gikk fint, og i Norge fikk de besøke både Karens to søsken på Rennesøy, og Thors søsken i Stavanger og på Jørpeland. Karens helse ble dårligere, mens hun var i Norge, og hun døde 2. november. Hun ble gravlagt på Rennesøy. Dermed måtte Thor returnere til Iowa som enkemann. Thor var forøvrig veldig takknemlig for at hans gamle far enda levde. Thore Thoresen Runnene Naig var 97 år gammel, og døde like etter at Thor hadde returnert til Amerika, i desember 1927. Thor fikk enda en tur til Norge i 1939, sammen med broren Bertel og hans kone Jossi. De kom tilbake til Iowa i slutten av august. Tre måneder senere fikk Thor hjerteattakk og døde, 81 år gammel.

Fra Sørskår og Talgje til Iowa og Minnesota
Jakob husket også en del av det hans foreldre hadde fortalt fra sin barndom. Faren Andrew, var egentlig døpt Endre, og dåpen skjedde i den gamle ærverdige kirken på Talgje. På garden Meling på Talgje, hadde bruk C vært i slekten i noen generasjoner. Andrew sine foreldre var Jakob Jakobsen Meling (1817-1905) og Eli Bergesdatter Store Døvik (1830-1902) fra Strand. Eli hadde en sønn før ekteskapet som het Jone Andersen. Eli og Jakob fikk tre sønner. Andrew var nummer to og født i 1859, mens Berner var tre år yngre. Berner ble med Andrew til Iowa, og ble der kalt for Ben Meling. Ben fikk seg farm nær Cylinder og ble dermed nabo til Thor Naigs bror Bertel. Ben fikk seks barn, Julius, Christina, Elisie, Bell, Theodore og John. Den eldste av de tre brødrene på Meling het Jakob (1857-1930). Han overtok heimegarden på Meling og ble gift med Elisabeth Skavland (søster til Magnus Skavlands oldefar). De fikk barna Johannes, Einar, Johanna, Ellen Ingerta, Jakob, Erling Joakim og Elisabeth.

Jakob Melings foreldre, Eli og Jakob, helt til høyre

Hvilket årstall Andrew reiste til Amerika, visste ikke Jakob nøyaktig. Men han ble gift i Marshalltown i Iowa i 1884, så det må ha vært noen år før det. Den som Andrew valgte å dele livet med, var ei jente som hadde vokst opp litt lengre inn i Ryfylke, nærmere bestemt på Sørskår i Årdalsfjorden. Hun het Gurina Svendsdatter Skaar og vokste opp på et lite småbruk som het Flåden. Foreldrene het Svend og Anna Serina. Faren var fra Indre Nessa og mora fra Helgøy i Fister. De første årene var Anna og Svend husmenn på Flåden, men fikk kjøpe bruket i 1858. De fikk 11 barn, hvorav minst fem døde som små.

I 1881 reiste Gurina og hennes to yngre brødre Einar og Svend til Amerika. Her skulle Gurina og Einar bli knyttet svært tett sammen. Som nevnt ble Gurina og Andrew gift i Iowa i 1884, mens broren, Einar Skaar, ble gift med Berta Bjørum i samme by to år senere. De to ekteparene drev en farm sammen i Laurell i Iowa, fram til 1888. Da flyttet Einar og familien til Paullina i O`Brian county, også det i Iowa. Det året arbeidet han i en butikk. I 1889 kom Gurina og Andrew etter. Flytteturen var svært strabasiøs, fordi veien mellom Laurell og Paullina til tider var så gjørmet, at de ikke kunne sitte i trekkvogna. Gurina og Andrew fikk hjelp av Guris bror Ommund på denne flytteturen. Han var også kommet til Amerika, men returnert etter en tid til Norge. Det ble Ommund som måtte bære lille Jakob forbi de verste sørpehullene.

Vel framme i Paullina, ble de to ekteparene enige om å kjøpe en farm sammen i Sanborne, ei lita mil lenger nord.  På denne farmen var det kun ett stort hus, men huset var ikke inndelt i rom. Det betydde at de to familiene bodde i hver sin ende av storrommet. Familiene ble boende slik i tre år. Einar og Berta hadde to barn og fikk to til i løpet av denne treårsperioden, mens Gurina og Andrew hadde fire barn. I 1892, etter tre kummerlige år, kjøpte familiene Nessa-farmen, ikke langt unna. Fordelen her var at familiene fikk hver sitt hus. Samdriften varte i tre år. I 1896 flyttet Einar og familien ut. De drev to farmer i korte perioder, før de slo seg ned for godt på en farm som lå mellom Sanborn og Paullina.

I år 1900 var Gurina gravid, samtidig som hun hadde dårlig hjerte. Hun ble etter hvert svært dårlig og døde. Dermed satt Andrew alene igjen med ansvaret for en stor barneflokk. Da var det godt å ha svoger og svigerinne Berta og Einar ikke langt unna. Berta fungerte i perioder som mor for begge familiene. Andrew levde i 27 år etter at kona Gurina døde. På sine eldre dager, flyttet han til sønnen Amos og hans familie i Ihlen i Minnesota, og her døde han i 1927.

Jakob Meling på datteren Wyonas kjøkken en gang på 1950 tallet

Etterord
Disse Ryfylke-familiene i Iowa og Minesota ble sterkt knyttet sammen ved giftermål. Thor Naigs datter Clela, ble som nevnt gift med Gurina og Andrew Melings sønn , Jakob. To andre av Thor Naigs døtre, Sadie og Tenie, ble gift med hver sin sønn av Andrew sin bror Ben Meling, henholdsvis Theodore og Julius.

En annen norsk familie flyttet til en farm i nærheten av Skaar og Meling i Minnesota. Det var Ella og Swen Hagen med sine ni barn. Tre av Berta og Einar Skaar sine barn, giftet seg med tre fra Hagen. Mens en av Gurina og Jakob Melings sønner, Amos, giftet seg med Thea Hagen.

Clela Naig Meling fikk tolv år på farmen nord for Ihlen. Hun døde høsten 1940, kun 49 år gammel. Jakob Meling levde til 1957 og ble 70 år gammel. Som gammel bodde han i hovedsak på farmen, som datteren Wyona og svigersønnen Lloyd Hovic nå drev. Han bodde også i perioder hos noen av de andre barna.


Aftenbladet 05.11.1927



Kilder
Jan Alsvik: Folk i Strand
Martin Nag: Hefter (1986, 1989, 1990)
Halvard Bjørkvik: Gardane på Fogn, Talgje og FIsterøyane
Vilhelm Sunnanå: Rennesøy gards- og ættesoge
Donald J. Meling: Jake and Clela Meling. A family story
Marjorie Naig Jensen: Our Norwegian roots
O. M. Nordli: Norsk Lutherske Menigheter i Amerika 1843-1916
Emmetsburg News
Aftenbladet.no
Digitalarkivet.no
Nasjonalbiblioteket (nb.no)


Aftenbladet 25.01.1930. (Andrew Meling sin bror)
Aftenbladet 06.07.1930 (Karen Naig sin bror)
Aftenbladet 24.11.1930 ( Gurina Meling sin bror)
Aftenbladet 18.03.1941 (Karen Naig sin søster)





















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar