søndag 16. februar 2020

Hva skjedde med Marcelius Tengesdal?


To av Ole Marcelius sine søsken, farmor Olava og Martin.

Ole Marcelius Olsen Tengesdal var eldste bror til mi farmor Olava Sandvik. Han emigrerte til Amerika, og det er få opplysninger om han som jeg har klart å oppspore.

4. august 1885 var en stor dag for Karen Tengesdal og Ole Kjosevik. Karen og Ole var søskenbarn, men nå var de forelsket og hadde fått godkjent at de kunne gifte seg i Høyland kirke denne dagen i august. Ole hadde vært gift en gang tidligere, men kona døde kort tid etter å ha født tvillinger, som begge døde. Dette var sommeren 1883. Ett års tid etter at han ble enkemann, innledet Ole et forhold med sitt søskenbarn Karen.

Karen ble gravid høsten 1884, og fødte sin førstefødte 28. juni 1885. Han fikk navnet Ole Marcelius, og dåpsdagen ble bestemt til samme dag som bryllupet til Karen og Ole sto, 4. august. Faddere til Ole Marcelius var farfar Torkild Kjosevik, filleonkel Reinert Øglend, onkel Nils Kristian Kjosevik, Jørgine Vatne og Elisabet Kjosevik.

Mor Karen, ble født på Lomeland i Gjesdal, men vokste opp på Tengesdal i Høle. Far Ole, ble født på Tengesdal, men vokste opp i nabobygda Kjosevik. Karen og Ole overtok gården til foreldrene til Ole, og drev denne fram til 1901. Da solgte de på Kjosavik og kjøpte en gård på Tengesdal.

Ole Marcelius ble konfirmert i Høyland kirke 1. oktober 1899, med meget godt i kristendomskunnskap. Hva som skjedde med Ole Marcelius i perioden etter konfirmasjonen og fram til 1902, har jeg ikke oversikt over, men i 1903 var han registret som gårdsarbeider. Dette året var Ole Marcelius blitt 18 år, og bestemte seg for å gjøre oppbrudd. Han kjøpte billett på Amerikabåten, med avgang fra Stavanger 30. mars 1903. Målet for reisen var Illinois. Ole Marcelius var odelsgutt, men valgte likevel å forlate heimlandet. Han reiste fra foreldre og seks yngre søsken.

Tengesdal i Høle

Nummer to i søskenflokken på Tengesdal ble født 16. oktober 1888 og døpt 11. april samme år. Han fikk navnet Thorvald Martinius. I en innreiseprotokoll fra Boston, Suffolk, Massachusetts i 1904, er det registrert en 17 år gammel Thorvald Tengesdal. Hvis dette er Ole Marcelius sin bror, er det ikke utenkelig at han har reist over for å slå lag med bror sin. Om dette er rette Thorvald, ble han ikke lenge i USA. Kanskje slo han følge med Ole Marcelius, da han reiste tilbake til Norge, antakelig i 1906.

Denne returen er i usikkerhetens tegn. I avisa Sterling Standard som utgis i Sterling Illinois, sto det en etterlysning i avisa som kom ut 14. desember 1906. I denne notisen er det en Marshal Harper som etterlyser Marselius Tengesdal. Det var funnet en stor koffert i et skur. I kofferten var det mange klær og en bunke med brev, der Marselius sitt navn sto på mange av breva. I tillegg var det flere kvitteringer på beløp som Marselius hadde sent til foreldrene i Norge, og noen bilder av en mann.

Man antar at Marcelius var ansatt som bygningsarbeider i Keyston Warehous, og innsenderen fryktet hva som hadde skjedd med Marcelius. En av de andre ansatte hadde nettopp vært innom Harper og etterlyst en arbeidkollega som var forsvunnet. Denne kollegaen hadde ligget under for alkohol, noe som gjorde dem ekstra bekymret. De anslo at Marcelius hadde satt kofferten fra seg da han var beruset, og at han senere ikke husket hvor han hadde satt den.

Sterling Standard 14.12.1906

Om dette stemmer, har jeg ikke klart å finne ut av. Jeg antar imidlertid at Marcelius og Thorvald hadde satt kursen mot Norge. Kanskje var det rett at de hadde glemt kofferten på grunn av alkoholen, det får vi nok aldri vite. Men det vi vet, er at både Ole Marcelius og Thorvald Martinius kom tilbake til Norge før 1910. Under folketellingen i 1910 bodde Thorvald hos foreldrene, som gårdsgutt. Han flyttet senere til Stavanger, hvor han ble psykisk syk. Han døde på Dale asyl 26. august 1949, 60 år gammel.

Ole Marcelius derimot, reiste tilbake til Amerika. Han ankom New York 4. februar 1910, via Southampton i England. Innreisepapirene sier at han fremdeles var ugift. Med på denne turen var bror nummer tre, Martin, på 19 år. Martin ble imidlertid kun kort tid i USA. Han kom tilbake til Norge og bosatte seg i Stavanger. Her stiftet han familie og levde til 1972.

Adriatic, Amerikabåten Ole Marcelius reiste med i 1910.

Etter 1910 stopper nesten alle mine spor etter Ole Marcelius. I 1932 gav en tremenning til Marselius si mor, ut ei slektsbok. Det var Ola Aurenes som i Stavanger gav ut boka «Berentsen-ætten». Her er det tatt med en oversikt over Karen og Ola Tengesdal sine barn. Ole Marcelius står oppført som ugift og at han var emigrert til Amerika.

I avisen «The Bemidui Daily Pioneer» i Minnessota, er det nevnt en Ole Tengesdal i 1918-1922 i oversikter over skattebetalere. Om dette er Ole Marcelius er vel heller usannsynlig. Andre spor etter Ole Marcelius har jeg ikke funnet i amerikanske avisarkiv, eller andre steder på internett.

Fra Aftenbladet august 1949

Jeg vet heller ikke om familien hadde kontakt med Ole Marcelius etter at broren Martin returnerte til Norge. Da Thorvald døde i 1949, sto søsknene som de nærmeste etterlatte. Etter Marcelius sitt navn, sto det «fraværende». Om det betydde at søsknene hadde kontakt med han, eller om de tok med navnet uten å vite om han levde eller ikke, står ubesvart.

Karen Tengesdal, Ole Marcelius sin mor

Ole Marcelius hadde i tillegg til de to nevnte brødrene, også fire søstre i Norge. Det var Olava Sandvik (1896-1950), min farmor. Marie Tengesdal (1897-1918), Karoline Aanonsen (1901-1983) og Gurine Kristensen (1904-1957). I tillegg hadde han en bror som døde av meslinger, kun ett år gammel, Olaus (1894-1895). Foreldrene døde i 1925 (Ole) og 1929 (Karen).


Thorvald Martinius Tengesdal











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar