onsdag 20. november 2019

Med tre brødre Fjelde til Nord-Dakota


Martha og Tomas Fjeld med de fem barna deres

Nils, Tomas og Severin Fjelde var brødre som vokste opp på garden Flådå på Øvre Fjelde, Jørpeland. I tur og orden emigrerte de til Amerika, og bosatte seg i Nord-Dakota.

Stenvor og Torbjørn Fjelde ble gift som første brudepar i 1855 i Strand kirke. Bryllupet sto 23. mars, og de er bokført i kirkeboken som ungkar og gardmann Thorbjørn Nielsen Ø. Fjelde og pige Stenvor Thorsdtr. Rodebakken. Begge var 25 år gamle, og forlovere var brudgommens far Nils Torbjørnsen Fjelde og Ingebrigt Guttormsen Nes. Ingebrigt var gift med Stenvors søster Gunvor.

Torbjørn og Stenvor Fjelde

De nygifte slo seg ned på garden til Torbjørns foreldre, og drev den først sammen med dem, før de etter hvert delte garden. I 1872 ble garden formelt delt mellom Torbjørn, som fikk nytt bruk 4 «Flåta» (Flådå), og Torbjørn sin 20 år yngre bror, Knut, som fikk beholde det opprinnelige bruksnummer 3.

Torbjørn og Stenvor fikk sin førstefødte, kalt Peder, 10. mai 1855. Deretter kom barna på rekke og rad: Nils (f.1858), min oldefar Thore (f.1860), Tomas (f.1864), Anna (f.1867), Rakel (f.1870) og Severin (f.1874). Fire av barna utvandret til Amerika, men Anna kom tilbake til Norge og bosatte seg i Stavanger.

Nils Tomas og Severin
Brødrene Nils, Tomas og Severin ble alle tre værende i Amerika. Om de noen gang kom tilbake på besøk, har jeg ingen informasjon om. Mye tyder på at de forlot Norge, for ikke å vende tilbake.

Nils og Ingeborg Fjeld

Nils ble født 19. april 1858 og døpt i Strand kirke 29. oktober samme år. Faddere var farfar Nils Torbjørnsen, Jakob Iversen Jørpeland, Erik Thorfinnsen Barkved, Marthe Larsdatter Ø. Fjelde (gift med farfar Nils sitt søskenbarn Peder Olsen) og Magle Haaversdtr. Moen. Nils ble konfirmert 6. oktober 1873, med karakteren «Maadelig med plus for Christendomskundskab, god Flid og Forhold». I 1875 var Nils gjetergutt og tjenestekar på Helland på Heia.

Martha og Tomas Fjeld

Tomas var seks år yngre enn Nils. Han ble født 29. mai 1864 og døpt 29. oktober med farfar Nils Torbjørnsen, Tore Torsen Rodabakken (onkel), Jakobsen Jørpeland, Kari Ivarsdtr. Barkved, Magla Endresdtr. Rodabakken (filletante) som fadder. Konfirmasjonen sto 5. oktober 1879 med karakter «Temmelig god Christendomskundskab og flid. Godt forhold».

Til mor og far. Severin Fjelde (severt Field) 
sendte dette bilde heim til sine foreldre på Jørpeland

Yngstemann av brødrene som bosatte seg i Dakota, het Severin, og ble født 17. november 1874. Dåpen sto i romjulen, nærmere bestem 27. desember. Severins faddere var Ivar Larsen Barkved, Tharald Thoresen Fjelde, Tharald Andersen Barkved, Kari Henriksdatter Barkved, Magle Thorsdatter Sedberg (tante) og Gjertrud Ingebrigtsdatter Næs. Severin ble konfirmert 6. oktober 1889 med karakteren «Udmerket godt» i Kristendom og Flid». I 1890 var han fadder til niesen Talette Toresdatter Fjelde, og han bodde heime på garden sammen med foreldrene i 1891.

Med kurs mot Amerika
Stenvor hadde en bror, Jon, som emigrerte til Amerika i 1849. Han bosatte seg i Mabel, Fillmore County i Minnesota. Våren 1865 reiste også Stenvors foreldre, to søsken og ei svigerinne til Minnesota. Broren Thore og kona Ingeborg bosatte seg på Holt Township, Fillmore County i Minnesota. Foreldrene Ragnhild og Thore Rodabakken var blant de eldste utvandrerne som er kjent. Ragnhild døde i Minnesota, mens Thore reiste tilbake til Rodabakken en gang før 1875.

Ingeborg og Nels Fjeld i midten, og Tomas sin datter Sophia med mannen.

Amerika var derfor ikke ukjent for familien på Flådå på Fjelde. Så selv om morfar Thore, kom tilbake fra Amerika etter kun noen få år, var det tre søsken av mor Stenvor som var igjen i Minnesota. Nils bestemte seg derfor for å følge i dere spor, og fikk billett på Amerikabåten i 1881. Han var da 23 år gammel.

Broren Tomas ville følge i broren fotspor. Kun 19 år gammel fikk han kjøpt billett og satte kursen vestover. Også yngstemann Severin, ønsket å søke lykken i USA. Jeg har ikke klart å finne noe årstall for når Severin emigrerte, men det er mulig han fulgte søsteren Anne og svogeren Jakob Elias Evertsen som reiste til Amerika i 1894. Severin var på det tidspunktet 20 år gammel.



Til Nelson County i Nord-Dakota
Jeg har ingen opplysninger om brødrenes vei mot Nord-Dakota, men første mann ut, Nils, fikk jord i Ora i Nelson County. Her ble han farmer og ble gift 2. november 1893 med den femten år yngre Ingeborg Karine Larson. Hun hadde norske røtter, men mer vet jeg ikke om henne. Ingeborg og Nils endret navnene sine til Ingeborg og Nels Fjeld. De fikk ei datter i 1902. Hun het Olga Maline, og var ugift.

Ingeborg og Nels Fjeld sitt hus i Ora Nord-Dakota

Tomas fulgte etter broren, og fikk også en farm i Ora i Nelson County, omtrent 7 kilometer nordøst for småbyen Aneta. Også han fant seg ei kone med røtter fra Norge. Hun het Martha og var fem år eldre enn Tomas. De fikk sju barn, hvorav fem vokste opp. Barna het Oscar (1890-1900), Teodor (Ted) (f.1892), Edward (1894-1895), Edward (Ed) (f.1897), Sophia, Thommie (Tom) (f.1899) og Oscar (f.1905). Også Martha og Tomas brukte etternavnet Fjeld i Amerika.

Martha og Tomas Fjeld med barna

Yngstemann, Severin, slo seg også ned i Aneta i Nelson County, i nærheten av brødrene sine. Han ble gift i 1901 med den ni år yngre norskamerikanske Regina Josefine Jakobsdatter Vig (1883-1975). De brukte Field som etternavn, og Severin gjorde fornavnet sitt amerikansk og kalte seg for Severt Field. Regina og Severin fikk ei datter, Julie "Jewel" Amanda i 1902 og en sønn i 1904, som de gav navnet Thor Selmer. Thor Selmer ble gift med Rigina og de fikk to barn, T Selmer (f.1935) og Yoonne (f.1939). Thor Selmer død i 1953, mens Jule levde til 2003.

Gammelt gatebilde fra Aneta Nord-Dakota

Harald Hansen skrev i 1918 en reiseskildring han kalte «Landstrykerliv i Amerika». Her gir han en beskrivelse av kommunesenteret Aneta i Nelson County. Han skriver: «I Aneta så det ut som i de andre av statens småbyer. Det var noen hus, noen gater hvor gresset vokste, et hotell eller to, noen kjøpmenn, håndverkere, og ett eller to «pool-rooms», hvor det spilles kort og billiard og drikkes «soft drinks», det vil si brus og selters og annet alkoholfritt sammensurium. Men ute på wc og ellers i smug ble det drukket wiskey, som kong Alkohol hadde avlevert på sine hyppige lystturer i Nord-Dakota ved hver by og hver stasjon.» (språklig revidert)


Ivrige kirkemedlemmer
Både Nils og Tomas Fjelde var ivrige kirkemedlemmer i Nord-Dakota. Allerede 30. oktober 1886 var Nils med å grunnlegge «Vor Frelsers norske lutherske menighet» og ble en av kirkens diakoner. I 1900 sto ny kirke ferdig bygget omtrent 16 km nordvest for Aneta. I 1887 hadde kirken 123 medlemmer. Dette hadde øket til 300 i 1914, til tross for en splittelse 1898.

I 1891 var Tomas med å stifte «Norway norsk evangelisk luthersk menighet» for området rund Ora hvor han og broren Nils bodde. Om Nils var med over i denne kirken, vet jeg ikke. Den nye kirken var tilsluttet Hauge-synoden i USA. Stiftelsesdatoen var 24. januar, og hadde på stiftelsesdagen 28 medlemmer, hvorav 6 svensker. I 1914 var menigheten øket til 85, hvorav 8 var svensker.


Tomas ble fra starten en av de «eldste» (Trustees) i menigheten. Et prekært behov i den nye menigheten var en egen gravplass. Tomas gav et mål tomt til dette formål, og den gravplassen ble brukt, fram til kirke med tilhørende fast gravplass var ferdig i 1903. Kirken i Ora står nå til forfalls (se bilder). Menigheten samles nå etter hva jeg forstår, i «Sundal norsk evangelisk luthersk menighet» i Aneta sentrum.

Norway Lutheran Church Aneta
 

Det kan også nevnes at brødrene fra Fjelde var bosatt kun 80 km fra Clifford, hvor Sven Foldøen oppholdt seg i 1899-1903. Foldøen kjøpte  640 mål jord i Clifford i 1902, men etter at han ble radikalt frelst rundt årsskiftet 1899-1900, kjente han på et kall til å bli forkynner i Norge. Han solgte derfor farmen sin samme år som han kjøpte den, og reiste heim til Ryfylke året etter. Her ble han redskap til store vekkelser, og han fikk kallenavnet "Ryfylkebispen". Om det var kontakt mellom Foldøen og brødrene i Aneta og Ora er usikkert. Sven reiste en del som forkynner i Nord-Dakota i 1900-1903, så det er ikke utenkelig at han også har vært på prieketur i de norske kirkene i Nelson fylke.



Siste år
Året etter at Severin (Severt) ble far, døde han. Om han ble syk, eller om det var en ulykke som forårsaket hans død, har jeg ikke funnet ut av. Severin ble kun 31år gammel. Heller ikke Tomas ble en gammel mann. Han døde 5. mars 1916, neste 52 år gammel. 

Den som levde lengst av brødrene på prærien, var eldstemann Nils (Nels). Han døde i 1940, 82 år gammel. Nils ble begravet på Norway Lutheran gravplass, mens de to andre brødrene ble begravet på Silent Hill gravplass. Begge kirkegårdene ligger i Aneta. Nils sendt heim mange bilder til slekta på Jørpeland. Noen av dem er med i denne artikkelen. Da han døde, sendte kona bilder fra begravelsen. Hun la også ved en sang. På den skrev hun: «Her er en sang som Nils sang ofte. Han likte at være Jesus sin».




Ingeborg og Nels Fjeld med datteren Olga

-------------
Gamle bilder fra Aneta:


Aneta. Ukjent årstall
Aneta. Gammelt tog lastet med hvete
Aneta High Scholl
Aneta. Old Lee Mill on the Shyenne Aneta

Norway Lutheran Church Aneta:



Gravsteiner Fjeld i Aneta:

                           

Lord: I am with you alway even into the end of the world.

75-års jubileumsskrift Aneta:







Kilder
Jan Alsvik: Folk i Strand
Nb.no
Digitalarkivet.no
Aftenbladet.no
Martin Ulvestad: Norge i Amerika
Harald Hansen: Landstrykerliv i Amerika
Olaf Morgan Nordli: Norske menigheter i Amerika
Troy Larson: Ghosts of North Dakota (ghostsofnorthdakota.com)
Find a grave
North Dakota History Of Cities, Towns, And Places. (FB)
Action in Aneta 1896-1971
Josef Tungland: Sven Foldøen













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar