onsdag 22. februar 2023

Da bruden sa nei

Fra Sogndalstrand. (foto nb.no)

Det ble stor dramatikk i kirken i Hauge i Dalane da Elisabeth Tønnesen skulle gifte seg i Sokndal kirke. Noe slikt hadde aldri skjedd før i denne kirken.

Leeg Tønnesen fra Lyngdal, kom til Sokndal 21. oktober 1835 for å starte som skomaker på Sogndalstrand. Han var 30 år gammel, og allerede året etter ble han gift med Grethe Pernille Larsdatter Vinge. Grethe var søster til min tippoldefar Jakob Lorents Vinge. Leeg var en myndig mann, og ble en markert personlighet på Sogndalstrand.

Leeg Tønnesen bygde dette huset på Sogndalstrand. I 1866 gikk firmaet
hans konkurs, og han måtte selge. Han bygde da et mindre hus, også det
i Sogndalstrand (se under) (Artikkel fra Agder 29.09.1975)

I perioden 1836-1855 fikk Grethe og Leeg elleve barn. Fem av barna døde som små, mens ei datter døde ugift, 24 år gammel. Nummer sju i rekken het Elisabeth og ble født 28. april 1849. Elisabeth må ha vært ei selvstendig og myndig jente. Høsten 1875 ble hun gravid og barnefaren var bakersvenn Gabriel Olsen fra Kristiansand. De var ikke gift. Dette falt ikke i god jord hos far Leeg.

Gunhild og Tønnes Birkrem. Gunhild var søster til Grethe Pernille Vinge
og tante til Elisabeth.

Leeg fikk vite hvem barnefaren var, og han presset dem til å lyse til bryllup. Elisabeth nektet å gifte seg med Gabriel Olsen, men faren tvang henne likevel til å oppsøke presten for å avtale bryllup. I februar-mars 1876 var endelig den store dagen kommet, og familie og brudepar var på plass i kirken. Presten kalte brudeparet fram til alteret og spurte først Gabriel om han vil ha Elisabeth som kone, og et høyt ja, lød utover kirkerommet. Presten vendte seg deretter til Elisabeth, og spurte om hun ville ha Gabriel Olsen som sin mann. Da var det bomben smalt. Istedenfor at hun svarte ja, kom et bestemt nei, fra Elisabeth. Presten ble like sjokkert som resten av følget i kirken. Han spurte derfor en gang til, men svaret ble det samme. Nei og atter nei.

Dermed var skandalen et faktum. Bryllupet måtte avlyses, og familie og venner måtte luske slukøret heim til sitt. Elisabeth ble likevel boende heime hos foreldrene, og 31. mai 1876 ble lille Adolf Benjamin født. I september var det kontakt med presten med tanke på dåp. Her må noe ha skåret seg, for 20. september er det ført i kirkeboken at Elisabeth har meldt seg ut av statskirken.

Fra Dalane Tidende 14.01.1876

Elisabeth og Adolf Benjamin ble boende i heimen hos hennes foreldre. Det skulle gå mange år før Elisabeth ble gift. Det skjedde først 25. august 1896. Hun var da 47 år gammel og den utkårede brudgom på 30 år het Toni Iversen Hetland. Toni var heller ikke medlem av statskirken. Han vokste opp i en heim som var tilsluttet mormonerkirken.  

Fra Sogndalstrand. Leeg Tønnesen sitt hus øverst til høyre
(foto Haneberg)

Da far Leeg ble pensjonist, overtok sønnen Lars farens bedrift. Lars døde i 1897 og da overtok Toni og Elisabeth bedriften. Toni var aktivt med i styre og stell i kommunen. Han var formann i forstanderskapet til Sogndal ladesteds sparebank i 1902-1903 og ble i 1903 valgt til styremedlem i samme bank. Han var også medlem av direksjonen i Soggendals Spinderi- & Væveri Aktieselskab. Økonomien var imidlertid ikke god, så i 1906 emigrerte han til California. Elisabeth ble igjen for å selge huset, og dro etter til USA i 1907. Elisabeth og Toni Hetland drev deretter forretning i San Fransisco. Også Elisabeth sin sønn Adolf Benjamin dro til Amerika, hvor han ble gift og fikk barn.

Elisabet Hetland annonserte huset til salgs for å dra etter mann og sønn 
til Amerika. (Aftenbladet 18.02.1907)

Da Elisabeth dro til Amerika i 1907, var begge foreldrene, søsteren Grethe Pernille og broren Lars døde. Søsteren Ingeborg bodde med familien i Sogndalstrand, mens brødrene Gerhard og Abraham Tobias var reist foran til Amerika.

 

To bilder fra Sogndalstrand (foto nb.no)



 

Kilder

Olaus Haneberg: Festskrift til Sogndal ladesteds sparebanks 100-års jubileum (1963)

Trygve Ege Olsen m.fl.: Fortid og folk i Sokndal (2011)

M. H.: Minner fra vår by (Dalane Tidende 14.01.1976)

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Digitalarkivet.no

 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar