torsdag 28. januar 2021

Rogalandstreff i Nord-Dakota

Vikedal 1906

To familier fra Jørpeland og Vikedal, ble knyttet sammen ved giftermål i Nord-Dakota. To brødre ble gift med ei tante og hennes niese.

Jeg har i flere blogginnlegg, fortalt om min oldefars brødre Nils, Thomas og Severin Fjelde, som utvandret til Amerika i henholdsvis 1881, 1883 og 1894. De tre brødrene ble alle farmere i Nelson county og naboer i nærheten av tettstedet Aneta. Den yngste av brødrene, Severin (Syver), døde allerede i 1905 og etterlot seg kone og en sønn. De flyttet fra Aneta kort tid etter. Dette innlegget skal handle mest om slekta til konene til de to eldste brødrene.

Mo og Sørheim i Vikedal

Nils Torkelsen fra Vikedalsosen og Sissela Olsdatter fra Førland i Midtbygda i Vikedal ble gift av presten i Vikedal i 1828. Nils var da husmann på Vikedalsosen, etter faren som døde i 1827. I tillegg var Nils også bøkker, det vil si at han laget tønner. Året før de ble gift, fikk de en sønn som ble døpt Ole, etter morfaren. Ole fikk ikke noe langt liv, han ble syk og døde kun et halvt år etter fødselen. Sissela og Nils ble i Vikedalsosen i to år. I 1830 fikk de kjøpe et lite bruk i Midtbygda, som het Mo. Mo ligger mellom gardene Kalheim (Kallem) og Espevoll.

Da de flyttet til Mo, hadde de fått sitt barn nummer to. Hun ble født i 1829 og fikk navnet Marta Karina. Marta ble i 1851 gift med Tjerand Ågesen Haugen, og de var husmenn under Haugen, litt lenger opp i Vikedalen. Før han ble gift, ble Tjerand far til Marta Tjerandsdatter i 1849. Hun døde imidlertid samme året, kun sju uker gammel. Mor til denne Marta het Ingeborg Pedersdtr. Ingeborg ble samboer med Tjerand sin far, samme året som hun fødte Marta. Tjerand sin far og Ingeborg fikk seks barn sammen, uten å være gift. I kirkeboken er det ført ved disse barna, at de er uekte og «avlet i blodskam». Det uttrykket viser til at Ingeborg fikk barn med både Tjerand og hans far. Marta Karina og Tjærand fikk seks barn sammen, hvorav ett døde som liten.

Det tredje barnet til Sissela og Nils Mo, ble født i 1832 og fikk navnet Ola. Han kommer vi tilbake til. De fikk også et fjerde barn, Sissela, som døde av kikhoste 13 uker gammel. Da mor Sissela Mo, døde i 1848, giftet Nils seg på nytt etter fire år som enkemann. Den nye kona het Eli Olsdtr. Hebnes. Hun var enke for andre gang og bodde på Rødne i Imsland. Nils flyttet dit da han ble gift, og sønnen Ola overtok garden på Mo.

På nabogarden i sør, Sørheim, var det Kari Hansdtr. Oppsal og Erik Olsen Sørheim som var bønder. Erik fikk skøyte på heimegarden i 1802, og drev den til sønnen Ola overtok i 1838. Erik ble gift i 1803 med Kari, som var fire år yngre. Kari og Erik fikk en stor barneflokk. Den eldste var ei datter som fikk navnet Marta. Hun ble gift med Tollak Nedre Espevoll. Odelsgutten fikk navnet Ola, og giftet seg med Lisbeth Stølsmark. De fikk ti barn.

De andre barna til Kari og Erik, var Kari gift med Bård Rindå, Hans (f.1810 d.1810), Gyrid gift med Daniel Stølsmark, Hans (f.1813 d.1813), Erik (f.1814 d.1838), Hans (f.1817 d.1817), Susanna gift med Gudmund Eikanes og bodde på Kalheim, Marta gift med Hans Nes, Kari gift med Ola Mo (se under) og Anna gift med Torkel Vikedalsosen.


Postkort fra Vikedal

Nye eiere på Mo

Ola Nilsen Mo var 20 år gammel, da far hans, Nils, giftet seg på nytt, og flyttet til Imsland. Skulle han være bonde, var det en stor fordel å finne seg ei kone nokså kjapt. Og han trengte ikke gå mange meterne for å finne henne. På Sørheim var den ni år eldre Kari ledig, og de ble gift i 1852, det året Ola overtok garden. Det gikk tre år før skøyte var tinglyst, og de årene var de formelt innerster, med far Nils som eier av garden.

Kari og Ola fikk seks barn, de to yngste døde som små. De het Erik (f.1862 d.1871 av skarlagensfeber) og Karl Olaus (f.1869 d.1869 14 dager gammel). Marta (f.1859) var nummer fire i søskenflokken. Hun reiste til Amerika første halvdel av 1880-tallet. Vi kommer tilbake til henne. Nummer tre het Nils (f.1857). Han ble gift med Dorthea Sofie Jonasdtr. Lovra. Nils var da tjener på Barkeland i Jelsa. De fikk sønnen Ole i 1884. Han døde etter fire dager. Neste barnet kom i 1886, og fikk også navnet Ola. Etter 1886 har jeg ikke funnet spor etter familien. Kanskje dro de til Amerika?

Barn nummer to på Mo, fikk navnet Kari og ble født i 1854. I 1874 fikk hun datteren Elen Karin med Knut Solheim. Elen Karin vokste opp hos besteforeldrene. 30. april 1880 ble Kari gift med enkemann Tjerand Tjerandsen Solheim, som var bonde på Sønnanå i Vikedal. Tjerand hadde tvillingene Mari og Osmund fra før han ble gift første gang. I sitt første ekteskap fikk han åtte barn, hvorav tre døde som små. Fire av barna var ikke flyttet heimefra, da Kari flyttet inn på garden. Kari og Tjerand fikk ni barn. Det betyr at Tjerand var far til 19 barn.

Postkort fra Vikedal

Kari og Tjerand sine barn var Britha (f.1880) gift med ølkjører Gabriel Aanestad. Bodde i Stavanger. Thea Kristine (1882-1979) sykepleier i Stavanger. Kari (f.1884) gift i Philadelphia i USA med Leo Fisher. Ole (f.1886). Rakel Gurine (1888-1959) gift med Ludvig Stensland fra Sokndal. Bodde i Stavanger. Tjerand (1890-1969) gift med Seline. Bodde på Ålgård. Lars (1892-1892). Petra Alette (1894-1968) gift med Thorvald Ravndal. Bodde på Ålgård. Klara (f.1897).

Den eldste i barneflokken til Kari og Ola Mo het Serine og ble født i 1852. I 1872 ble hun gift med Lars Andreas Larsen. De var husmenn på Setevoll under Hallingstad i Vikedal. Lars var også tømmermann på et skipsverft. De fikk åtte barn, som alle er døpt i Vikedal. Etter at den siste ble døpt i 1892, finner jeg ikke spor etter familien. Jeg antar at de har dradd til Amerika i 1894. Det året vet vi at de tre eldste barna dro over Atlanterhavet. De tre, Ingeborg Karine (f.1873), Lotte Amelia (f.1875) og Olianna Karoline (f.1879) kommer vi tilbake til. De øvrige seks barna til Serine og Lars var Laura Emilia (f.1881) gift med Martin Moe. Lars (f.1884) gift med Ella Vig. Ole (f.1888), Rasmus Helin (1890-1890) og Rasmus Severin (f.1892). I tillegg adopterte de Clarence (f.1901).

Aneta, Nord-Dakota 1906

Til Nord-Dakota

Nils Torbjørnsen Fjelde fra Jørpeland, dro til Amerika allerede i 1881. Den seks år ynger broren, Thomas, kom etter to år senere. Begge fikk jord og ble farmere i nærheten av Aneta i Nord-Dakota. Kari og Ola Mo sin yngste datter, Marta, må ha kommet til Amerika ikke lenge etter Thomas. Nils Fjelde ble godt voksen før han ble gift, men Thomas fant si Marta Mo ikke lenge etter han kom til Amerika. De ble gift på midten av 1880-tallet. Thomas var da 22-23 år gammel, mens Marta var fem år eldre. Marta og Thomas Fjeld, som de kalte seg i Amerika, fikk sju barn. Den eldste kom i 1888 og fikk navnet Sophia Christina. Hun ble gift med Hiram Sanderson. Nummer to het Oscar, og ble født i 1890. Han døde i ei ulykke i Fargo i 1925. Nummer tre fikk navnet Theodore (f.1892) og ble gift med Caroline Carlson. Edward (1894-1895) var nummer fire. De tre siste barna het Edward (f.1896) gift med Olga Skarpreud, Tommie (f.1898) gift med Gertina Solberg og Oscar Martin gift med Elizabeth Delane Myrtle Kopseng.

Ingeborg  Larsen Fjeld, Nils Torbjørnsen Fjelde og 
adoptivdatteren Olga. 


I 1894 kom tre av Marta sine nieser til Aneta. De var døtre til søsteren Serine. Antakelig hadde tante Marta skaffet dem arbeid. Svoger Nils var ungkar på 36 år og trengte nok ei dame til å stelle huset. Kanskje trengte Marta og Thomas også ei tjenestepike. Kort tid etter at de tre søstrene kom til Aneta, ble den yngste av dem, Olianna Karoline syk. Det viste seg å være tyfoidfeber og hun døde etter et kort sykeleie.

Hos Nils blomstret kjærligheten. Gammel-ungkaren var blitt forelsket i svigerinnens niese, og Ingeborg Karine svarte ja når han fridde. Ingeborg var 15 år yngre enn Nils. Ingeborg og Nils fikk ikke egne barn, men de adopterte ei datter som het Olga (f.1902). Den tredje av søstrene Mo, het Lotta Amelia. Hun ble gift med Gilbert Fyre.

Marta Olsdtr. Mo Fjeld og Tomas Torbjørnsen Fjelde med barna

Harriet Fjeld Johnson

Marta og Thomas Fjeld sin sønn Edward, fikk to døtre. Den yngste, Marion Dolores Johnson (f.1927) bor nå i Florida. Den andre heter Harriet Ardelle Johnson (f.1925) og bor i Saint Croix i nærheten av Minneapolis. Det er Harriet som har gitt meg opplysninger om Marta og de tre niesene hennes fra Mo i Vikedal. Harriet og Marion vokste opp i Aneta. Ingeborg og Nils hadde på det tidspunkt solgt farmen og flyttet inn i sentrum av Aneta. Her bodde de tre kvartaler unna Harriet ot Marion.

Harriet forteller at de to søstrene en julaften gikk til Nils og Ingeborg med en gave. Mens de var der, blåste det opp til snøstorm. Småjentene gikk likevel heim. Kort tid etter at de var vel heime igjen, banket det på døren. Det var gammelonkel Nils som hadde vært urolig for om jenten hadde funnet veien i snøstormen. Han måtte forsikre seg om at de var kommet vel heim.

Harriet og Marion Fjeld Johnson


Harriet sin bestefar, Thomas Fjeld, døde lenge før hun ble født. Mandag 28. februar 1916 var Thomas og Marta på plass i LaCross i Wisconsin, hvor den 52 år gamle Thomas skulle ta en enkel operasjon. Men noe gikk galt, og Thomas døde på sykehuset torsdag morgen. I minneord etter han blir det nevnt at han reiste til sykehuset i god form, og ingen hadde forventet at utfallet skulle bli som det ble. Thomas var i 1891 med på å stifte «Norway norsk evangelisk luthersk menighet», og han gav tomt til en kirkegård knyttet til menigheten. Han var også en av lederne i denne kirken.

 

 

Kilder

Kari G Hempel m.fl.: Heimar og folk i Vikedal













1 kommentar:

  1. Flott artikkel,Ove. Det er jo mi heimbygd-eine bestemora kom frå Mo.Berre ein merknad om gardane og bygda. Det går ei elv gjennom bygda og gardar ligg på begge sider. Elva blir eit skilje. Kaldheim og Sørheim ligg på høgre sida (når ein ser oppover Dalen.) Men Mo ligg på venstre sida midt i bgda. Då ligg han mellom Espevold i nedre retning og Førland i øvre enden. Men problemet er her at ein lite bruk av Mo (eller del av det) låg visstnok på andre sida ved Sørheim. Bror min Finn veit meir om dette. Og Mo er ein stor gard med mange bruksom ligg spreitt. Her var bedehuset, butikk,post,skulehus - som vart flytta lenger opp der AT-leiren låg under krigen. Ha det godt.Nils.

    SvarSlett