fredag 16. mars 2018

Trebarnsfar omkom i Sokndal


Eldre postkort fra Rekefjord

Lars Vinge hadde klart å opparbeide seg til handelsborger i Sogndalstrand. Han var i gang med å bygge nytt hus til seg og familien da ulykken skjedde.

Lars vokste opp på garden Vinje mellom Sokndal og Helleland. Han var nummer fire i en søskenflokk på seks. Yngst i søskenflokken var Karen Gjertine, som var mi oldemor. Lars ble født 3. november i 1843.

Han måtte tidlig ut i arbeid for å hjelpe til med familieøkonomien. Faren hans døde i 1851, så familien levde i trange kår. I 1865 var Lars tjener på en gard på Helleland, men han flyttet ikke lenge etter til Egersund. Her utdannet han seg til baker. I 1868 ble han gift med Martine Pedersdatter Øvre Løvås. De nygifte flyttet først til Rekevik, deretter Rekefjord, før de slo seg ned i Elvegaten 11 i Sogndalstrand. Her fikk Lars handelsbrev og virket som baker.

Lars sin mor flyttet fra garden på Vinje omtrent samtidig med at Lars og familien flyttet til Elvegaten. Hun fikk da flytte inn i heimen til Lars. Martine og Lars fikk sin førstefødte, Jakob, 27. juni 1869. Neste mann kom halvannet år senere, 29. desember 1870, og fikk navnet Petter Johan. Nummer tre ble født 5. februar 1873 og fikk navnet Ingeborg etter farmor.

Kanskje var det plassen som begynte å bli for liten i Elvegaten 11, som gjorde at Lars gikk til anskaffelse av egen tomt. Han fikk kjøpt eiendom i nabobygda Rekefjord, og satte i gang å rydde tomta med tanke på bygging av hus vinteren 1873/74. Lars hadde to brødre, Andreas som var ungkar og Johannes som var blitt enkemann i 1871. Begge arbeidet ved Blåfjell gruver, og var antakelig gode medhjelpere i ledige stunde.

Christiania Intelligentssedler 7. april 1874


Mandag 23. mars 1874 hadde Lars klarert for sprengning. Mineladningen ble tent og Lars gjemte seg bak en liten fjellknatt i nærheten. Men salven gikk ikke som planlagt. En stor stein fra sprengingen, tok veien like til der Lars satt og rammet han kraftig i hode og skuldre. Lars falt om momentant.

Ulykken ble raskt oppdaget, og en lege som bodde like i nærheten ble tilkalt. Han begynte straks med livreddende behandling, men til ingen nytt. Livet sto ikke til å redde og han sovnet inn dagen etter, tirsdag 24. mars. Lars Vinge ble 31 år gammel. Igjen satt enka Martine, og tre barn på ett, tre og fire år. Hendelsen ble omtalt i flere av lendets aviser. Utklippet jeg har tatt med er fra Christiania Intelligentssedler 7. april 1874.

Enka Martine giftet seg på nytt 20. juni 1876 med Lars sin bror, enkemann Johannes Vinge. De flyttet til Østlandet ikke lenge etter, og bosatte seg etter hvert i Skien. De fikk tre barn sammen, Lars f.1877 i Sokndal, Kirsten Mathilde f.1879 i Vestfold og Kristoffer f.1882 i Porsgrunn.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar