fredag 7. juni 2024

Marie og John Sandvik

Marie og John Jørgensen Sandvik (foto privat)

John Jørgensen Sandvik var den eldste i søskenflokken til min farfar Lars Sandvik. Han var dermed odelsgutt på garden Sandvik i Tysvær, men han ble aldri bonde.

John ble som skikken var på den tid, oppkalt etter sin farfar John Eriksen Sandvik. Når en skal granske Sandvikslekta, må en holde tungen beint i munnen. For der kryr det av menn ved navn John (Jon). Jeg har lage en liten oversikt som kanskje kan være til hjelp. Vi starter med denne oversikten, før historien til Marie og John Jørgensen Sandvik fortelles.

Sandvik, Tysvær (foto widerøe)

John i Sandvikslekta

Den første John som er kjent på Sandvik, er John Torbjørnsen Sandvik (1614-ca.1700). Neste John dukker opp 150 år senere. Det er tippoldebarnet til den først, og han har samme navn som sin tippoldefar, John Torbjørnsen Sandvik (1747-1821). Denne John var den siste som drev hele Sandvikgarden, før garden ble oppdelt. John fikk tre døtre som ble gift til andre garder i Tysvær. Da han ble gammel, delte han garden i to, og overlot disse til to barnebarn. De var sønner av Johns eldste datter Torunn og hennes mann Endre Susort.

Bruk 1. Det var Erik Endresen Sandvik som fikk dette bruket etter sin morfar. Erik døde i 1862, og garden gikk da over til sønnen John Eriksen Sandvik (1821-1885). John Eriksen Sandvik fikk en sønn som han kalte John Johnsen Sandvik (1880-1926). Denne John, emigrerte til Amerika. Han var gift med nabojenta Rakel Alida Johnsdatter Sandvik. Det var John Eriksen Sandvik sin datter Johanne, som overtok bruk 1 sammen med mannen Jørgen Larsen Sandvik. Johanne og Jørgen var de siste brukerne i slekta, på bruk 1. Johanne ble enke og solgte garden i 1915 og flyttet til Jørpeland. Deres eldste sønn fikk navnet John Jørgensen Sandvik (1886-1937) og er denne artikkelens hovedperson. John Jørgensen Sandvik fikk en sønn som het John Martin Johnsen Sandvik (1923-2019) som bodde på Tau, og også ett barnebarn med dette navnet, nemlig John Larsen Sandvik (f.1960) som bor på Jørpeland.

Bruk 4. Da Sandvik ble delt i to i 1814, var det Erik Endresen Sandvik sin bror John Endresen Sandvik (1799-1871) som fikk den andre halvdel, bruk 4. John Endresen Sandvik sin sønn John Johnsen Sandvik overtok bruk 4 etter faren, men solgte garden ut av slekta etter kort tid, og flyttet til husmannsplassen Grønnevik, under bruk 1.

Bruk 2. Grønnevik. Det var altså John Endresen Sandvik sin sønn John Johnsen Sandvik (1830-1903) som ble husmann på Grønnevik i 1864. Fire år senere fikk han kjøpe bruket. John Johnsen Sandvik fikk en sønn med samme navn, John Johnsen Sandvik (1865-1916). Han emigrerte til Amerika og var ugift. I tillegg fikk John Johnsen Sandvik sen. to svigersønner som het John Sandvik. Datteren Rakel Alida ble som nevnt gift med John Johnsen Sandvik (1880-1926) fra bruk 1. Datteren Marie Josefine ble gift med John Jørgensen Sandvik (1886-1937) og disse er hovedpersonene i denne artikkelen.

Gardskart over Sandvik. Kårstø-anlegget 
ligger på bruk 7 og 2. (kart Dybdahl-Holte)

Oppvekst i trange kår

John Jørgensen Sandvik ble født på bruk 1, den 18. mai i 1886. Han var som nevnt den førstefødte til Johanne og Jørgen Sandvik. Far Jørgen var fra Søvik, lenger nord i Tysvær kommune, men tok Sandvik-navnet da han og kona Johanne overtok denne garden. John sin morfar, John Eriksen Sandvik, var gift to ganger. I første ekteskap, var det fire barn som vokste opp. En sønn dro til Amerika, to døtre ble gift til Kopervik, mens yngstedatteren Johanne overtok garden etter sin far. I det andre ekteskapet, fikk han fem barn som vokste opp. Fire av disse emigrerte til Amerika, mens en sønn ble gift til Kvinnesland i Tysvær.

Det var trange kår på Sandvik siste halvdel av 1800-tallet. Morfar John hadde et forholdsvis stort lån på garden, og ingen forsikring. I 1882 døde hesten brått og uventet, og det var ikke økonomi til å kjøpe ny. To år etter dette, satt den fire år gamle sønnen John Johnsen Sandvik, fyr på løa. Dette var i august, så hele avlingen strøk med i brannen, sammen med bygningen og mye redskap. Dette tok knekken på helsa til gamle John og han døde 28. mai 1885.

Kun ei uke før John døde, giftet datteren Johanne seg med Jørgen Larsen Søvik. Bryllupsdatoen var 21. mai 1885. Dermed var det Johanne og Jørgen som overtok både garden og de økonomiske utfordringene. For å kunne makte de økonomiske forpliktelsene, måtte de skille ut en del av garden. De solgte den til Johanne sitt søskenbarn Jakob Eriksen Sandvik. Jakob hadde vært i Amerika, og hadde med oppspart kapital tilbake til Norge. Jakob kom til Norge antakelig i 1886, men skøyte ble først underskrevet i 1888. Jakob betalte kr.2000 for garden. Med dette grepet hadde Johanne og Jørgen mulighet til å bygge opp igjen løa som brant til grunnen.

John Jørgensen Sandvik (foto privat)

John Jørgensen Sandvik må ha vært svak da han ble født, for tre dager etter fødselen ble han heimedøpt. Dåpen ble forrettet av Kristoffer Johnsen Sandvik, som var søskenbarn til morfar. Dåpen ble stadfestet i Tysvær kirke 20. juni. Jeg har ikke noen opplysninger fra Johns oppvekst. Faren Jørgen var fisker ved siden av å drive garden. Mor Johanne fikk etter hvert fullt opp med arbeid på garden og i heimen. John fikk sju søsken de kommende årene, to brødre og fem søstre. Disse var Anna (f.1887), Tøri (f.1890), Lars (f.1892), Jørgen (f.1895), Olina (f.1897), Erika Elisabeth (f.1900) og Tora Johanne (f.1902).

John ble konfirmert i Tysvær kirke 7. oktober 1900, med karakteren «meget godt». Sandvik-familiene var av haugianerslekt, og John vokste opp i sin barnetro og ble bevart i troen også som voksen. Som odelsgutt var det naturlig at John ble med i driften av garden etter konfirmasjonen, men han flyttet etter hvert til Stavanger hvor han fikk jobb som matros på DS Robert, eid av Det Stavangerske Dampskipsselskap. Denne passasjerbåten fraktet personer og gods i Ryfylkefjordene. Da båten ble solgt til AS Jøsenfjord i 1924, ble fikk båten navnet Årdalsfjord. I Stavanger ble han gift med Marie Sandvik, ei nabojente fra Sandvik.

Årdalsfjord (foto Digitaltmuseum.no)

Marie Josefine Johnsdatter Sandvik

Marie var tre måneder eldre enn John. Hun ble født 15. februar 1886 på bruk 2 på Sandvik. Foreldrene hennes het Laurense Marie (f.1842) og John Johnsen Sandvik (f.1830). Da hun ble døpt den 28. februar, var naboene og kommende svigerforeldre Johanne og Jørgen Sandvik blant fadderne. I kirkeboken er navnene hennes ført som Marie Josephine. Senere ble det andre navnet endret til Josefine, mens hun til daglig kun brukte Marie. Familien brukte også kallenavnet Maja.

Maria sine foreldre ble gift i 1862, og bodde den første tiden på John sin heimegard (bruk 4), som i 1864 ble solgt ut av slekta. I 1868 ble en del av bruk 1 delt av som en husmannsplass, og Laurense og John og deres tre barn flyttet dit. Husmannsplassen fikk navnet Grønnevik, og da Laurense og John fikk kjøpe plassen noen få år senere, fikk den bruksnummer 2. Marie ble konfirmert samtidig med sin kommende mann John, den 7. oktober 1900. Det er da oppgitt at hun bodde på Kvinnesland. Da folketellingen for 1900 ble tatt opp to måneder senere, var Marie hushjelp på Bokn. Antakelig var hun begynt som hushjelp på Kvinnesland etter avsluttet folkeskole, og skiftet arbeidsgiver etter konfirmasjonen.

Marie Sandvik (foto privat)

Laurense og John fikk 10 barn. Malene var eldst, og ble født i 1863. I 1885 fikk hun epilepsi, og bodde derfor heime eller hos søsteren Ingeborg resten av livet. Nestemann fikk navnet John (f.1865). Han var enslig og emigrerte til USA, hvor han døde i 1916. Gunnhild (f.1868) var gift med en Asmervik og bodde i Hartford, USA. Lars (1870-1870) og Laurits Edvard (1871-1872) døde som små.

Ingeborg (f.1873) ble gift med Olaf Olsen og bosatt i Nymansgaten 75 i Stavanger. De fikk datteren Laura i 1896, men ble først gift i 1901. Etter at de var gift, fikk de to sønner til, Jan og Arthur. Laurits Bendik (1875-1888) og Arnt (1878-1882) døde også som barn. Rakel Alida (f.1883) ble gift med naboen John Johnsen Sandvik i 1906. John hadde da vært en periode i Amerika, og de dro begge til Seattle etter bryllupet. Her fikk de barna Inger, Marie, Jerome, John, Hjalmar, Johnny og Edward. Marie Josefine var yngst i søskenflokken.

Marie sin far, John Johnsen Sandvik, døde i 1903, 73 år gammel. Mor Laurense drev bruket videre i noen år, sammen med datteren Malene. Hun solgt garden i 1916, og sammen med datteren Malene flyttet de inn i Nymannsveien 75, hos datteren Ingeborg Olsen. Laurense var utsatt for en ulykke som 10-åring, og var halt resten av livet. Hun ble hele 95 år gammel, og døde i 1937.

Nymansveien 92 på Storhaug (foto Googlemaps)

15 år på Storhaug

En gang mellom 1900-1910, flyttet også Marie til søsteren Ingeborg på Storhaug i Stavanger. Om Marie og John var kjærester da de flyttet fra Tysvær til Stavanger, vites ikke. Men begge oppgav Nymansveien 75 som adresse, da de ble gift den 13. mars 1910 i St. Johannes kirke på Storhaug. John var fremdeles matros, mens Marie hadde fått arbeid på en fabrikk i Stavanger. Forlovere i bryllupet var svoger Olaf Olsen og støperiarbeider Ivar Halvorsen. Etter bryllupet fikk Marie og John leie en egen leilighet i Haukeligaten 54. Her ble de boende noen år, før de flyttet tilbake til Nymansveien. Denne gang flyttet de inn i nr. 91.

Heime på Sandvik bruk 1, var det bryllup også to uker etter at Marie og John giftet seg. Da var det eldste datter i heimen, Anna, som giftet seg med en baker fra Jørpeland som het Olaus Lea. Etter bryllupet flyttet Anna og Olaus til Jørpelandsvågen, hvor de bygget to hus og startet opp med butikk og bakeri. Samme året som John og Anna giftet seg, fikk mor deres, Johanne, slag, og ble arbeidsufør for resten av livet. Men far Jørgen var enda ikke fylt 50 år, og var frisk og i fullt arbeid. Datteren Tøri ble med Anna og Olaus til Jørpeland som tjenestepike og butikkhjelp, mens resten av søskenflokken fremdeles bodde heime.

Marie og John Sandvik sin eldste sønn Olaf og kona Anne Karine
(fra Strandbuen 03.10.1992)

Rundt årsskiftet 1911-12, ble far Jørgen syk av lungebetennelse. Han overlevde ikke denne sykdommen, og døde 24. januar 1912. I kirkeboken er Jørgen sin far, Lars Knudsen oppgitt som pårørende, noe som kan tyde på at Johanne var ufør etter slaget. Lars kom til Sandvik fra Skjold i 1911, for å hjelpe sønnen og svigerdatteren på garden. Han døde i 1913. Etter alt dette var det de yngste barna som måtte drive garden videre. Det ble antakelig sammenkalt til familieråd, med odelsgutten John i spissen, for å finne ut veien videre.

Resultatet av dette familierådet var at garden skulle selges. Mor Johanne og de fire yngste barna flyttet til Anna og Olaus på Jørpeland, mens Lars flyttet til Marie og John på Storhaug. Nøyaktig når Johanne og barna flyttet til Jørpeland, er uklart. Men Sandvik-garden ble formelt overdradd ny eier våren 1915.

Marie og John Sandvik fikk sitt første barn, Judit Johanne, fire dager etter at Jørgen døde. Deretter skulle det gå seks år før det neste barnet kom. I denne perioden mønstre John av som sjømann, og fikk arbeid som sjåfør i firmaet Jensen og Søiland kolonialforretning og grossererforretning. Her arbeidet han fram til sommeren 1925, da familien gjorde oppbrudd og flyttet til Jørpeland. Det siste året før de flyttet til Jørpeland, bodde familien i Godalen 74.

F.v. Helmer og Maggi (f.Sandvik) Solgård og Margareth og Leif Sandvik
(foto Eli Sandvik)

Stor barneflokk

Det gikk seks år mellom første og andre barnet til Marie og John, men etter det kom barna på rekke og rad. Vi tar med en kort oversikt over deres 10 barn:

Judit Johanne (1912-2008) ble gift på Jørpeland med Arnold Gundersen. De fikk to døtre, Marit og Jette. Mary Josefine (1918-2014) ble gift med Toralf T. Førland og fikk barna Sissel og John Terje. Olaf Johan (1919-2004) gift med Anne Karine Strand. Deres barn var Jostein, Knut og Odd Kjell. Nummer fire kom i 1921 og var dødfødt. I kirkeboken er det ikke oppført noe navn. Neste i rekken var Leif Emil (1922-2002). Han ble gift med Signe Margareth Tungland og fikk barna Jan, Geir, Ingeborg og Liv Margrethe.

F.v. John Martin Sandvik, Toralf Førland gift med Mary Sandvik
og Oskar Sandvik (min far). (foto privat)

I 1923 kom en ny John Sandvik (1923-2019). Han fikk mellomnavnet Martin og bodde på Tau sammen med kona Eva Tau og barna Tove Oddny og Janne Merete. Alice Lillian (1925-2016) ble gift med Johnny Ruud og bodde i Oslo så lenge mannen levde. Etter det flyttet hun tilbake til Jørpeland. Ingfrid Solveig (Ninni) (1926-2010) giftet seg med Karl Bjørheim og de fikk guttene Jens Kåre, Stein Magne, Jan Audun og Kjell Inge. Margith (Maggi) (1927-2018) ble gift med Helmer Solgård og fikk barna Helga og Mette. Nummer 10 og minstemann var Lars Arthur (1930-2020) fant seg kone blant «de 16», Ingeborg Bjørheim. De fikk barna John og Sigrid. Alle barna bodde på Jørpeland, utenom der noe annet bosted er nevnt.

Mary Førland (f. Sandvik) (foto Strandbuen
15.02.2013 i forbindelse med hennes 95 års dag)

Siste år på Jørpeland

Da Marie og John flyttet til Jørpeland, fikk de leie leilighet i Svenskebyen. Dette er en liten bydel i sentrum av Jørpeland hvor Stålverket hadde en del personalboliger. John fikk arbeid på Stålverket som lagermann. Da John kom til Jørpeland, var alle hans søsken samlet på samme sted. Søsteren Tøri Hersdal og broren Lars (min farfar) leide hver sin leilighet i Jørpelandsvågen, av svoger Olaus Lea. Jørgen var baker, og bygde hus i Dalaveien på Jørpeland. Olene ble syk og døde i 1915, kun 18 år gammel. Erika og Tora fant hver sin bror fra Tungland. Erika ble gift med Ingebret Tungland og Tora med Thomas Tungland.

Året før Marie og John kom til Jørpeland, døde Johns mor Johanne. Broren Lars fikk lungebetennelse i 1928 og døde av den, kun 36 år gammel. Heller ikke John ble en gammel mann. Som broren Lars, fikk også John lungebetennelse. Han døde av denne sykdommen 28. juni 1937, kun 51 år gammel. 31. oktober 1937 døde mor til Marie. Laurense Marie Sandvik ble hele 95 år gammel.

Svenskebyen, hvor Marie og John Sandvik bodde på Jørpeland
(foto ukjent)

Marie og barna fortsatte å bo i Svenskebyen så lenge barna bodde heime og Marie hadde helsa intakt. Sine siste år hadde hun hos datteren Maggi på Tungland, hvor hun hadde egen leilighet i andre etasje. Maria Josefine Sandvik døde 29. september 1974, 88 år gammel.

 

Fra Aftenbladet 30.06.1937
Aftenbladet 01.10.1974





Kilder:

Erik Bakkevig: Erik Eriksen Hesthammer og Eli Jacobsdatter Askelands forfedre og slekt (1945)

Erik Bakkevik: Sunnhordland-slekter II

Nils Dybdahl-Holte: Tysvær gards og ættesoge. (1990)

Notater fra Nils Olav Østrem 

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Arnvid Lillehammer: Bygdebok for Karmøy I-VI (1979-1991)

Nils Olav Østrem: Skjold gard og ætt 1-2 (1999)

Nils Olav Østrem: Tysvær gard og ætt 4-5 (1999)

aftenbladet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

digitalarkivet.no

 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar