tirsdag 18. juni 2024

Tøri og Ole Tobias Olsen Hersdal

Tøri og Ole Tobias Hersdal (foto Stavanger Staal nr.4 1961)

Nummer tre i søskenflokken på Sandvik bruk 1 i Tysvær, var ei jente som fikk navnet Tøri. Hun ble gift med en tysværbu og familien endte etter hvert på Jørpeland.

Johanne og Jørgen Sandvik var bønder på Johanne sin familiegard på Sandvik. De ble gift i 1885. Deres første barn kom året etter, og neste barn kom i 1887. Dere tredje barn kom 22. mars 1890, og var ei jente. De to første barna ble oppkalt etter morfar og farmor. Nummer tre ble oppkalt etter mormor, og navnet ble derfor Tøri.

Tøri ble døpt i Tysvær kirke 6. april, og faddere var farmor og farfar fra Skjold, Anna og Lars Kirketeig, bror til mormor Knud Susort, morbror Jakob J. Sandvik (Kvinnesland) og Ingeborg Torsdatter Sandvik (gift Falkeid). Tøri vokste opp i trange økonomiske kår, og i en stadig økende søskenflokk. Den siste og nummer åtte, kom i 1902. Tøri ble konfirmert 2. oktober 1904, med karakteren «nesten god».

Kart over sørlige Tysvær. Sandvik ligger på Kårstøanleggets området.
Hersdal er meket med rød dråpe. (norgeskart.no)

Neste gang det dukker opp opplysninger om Tøri er i 1910. Da ble hennes storesøster Anna gift, og flyttet til Jørpeland sammen med sin bakermann Olaus Lea. Her startet de butikk og bakeri i Jørpelandsvågen. Tøri ble med på flyttelasset og fikk bo i heimen til Anna og Olaus. Hun var ansatt som hushjelp og butikkmedarbeider i butikken i Jørpelandsvågen. Hvor lenge Tøri bodde på Jørpeland, har jeg ikke opplysninger om. Høsten 1917 ble hun gift med Ole Tobias Olsen Hersdal. Da er det oppgitt, at hun var tjenestepike på en av gardene på Sandvik i Tysvær.

Tøri fotografert sammen med brødrene Lars (t.v.) og Jørgen.
(foto privat)

Ole Tobias Olsen Hersdal

Tøri Sandvik dro ikke langt for å finne mannen hun giftet seg med. Hervik ligger ei lita mil i luftlinje nordøst for Sandvik. Her var Torborg Marie og Ole Torbjørnsen Hervik strandsittere i 1885 da Ole Tobias ble født. En strandsitter er en som leier en eiendom ved sjøen, og livnærer seg med fiske og tilfeldig gardsarbeid for bønder i nærheten. Senere flyttet familien til husmannsplassen Lindehola under garden Hersdal. Ole Tobias brukte Hervik som etternavn fram til han var i militæret, men skiftet da til Hersdal. Til daglig brukte han kun Ole som fornavn.

Han vokste opp sammen med fire søsken. To av søsknene, Karen Tobia (1878-1878) og Mandius (1891-1891) døde samme året de ble født. Eldst av barna som vokste opp var Anna Tobia, født i 1879. Hun ble gift med hermetikkarbeider Johan Johnsen fra Stavanger. Neste i rekken var Karen Kristoffa (f.1882), som emigrerte til Amerika. Ole Tobias var nummer tre av barna som vokste opp, mens Osmund Kristoffer var nummer fire. Også han emigrerte til Amerika. Yngstemann som vokste opp, var tvilling med avdøde Mandius. Han het Teodor Mandius og ble altså født i 1891. Teodor Mandius ble som 40-åring, gift med enka Stine Olsen Stølen i 1931. Han var utdannet skredder og tok oppdrag for bønder i området. Han fikk kjøpe husmannsplassen Lindehola i 1926. Lindehola fikk da bruksnummer 7 på Hersdal og fikk gardsnavnet Haugland.

Hervik i Tysvær 1962 (foto widerøe)

Ole Tobias ble født 15. april 1885 og ble døpt i Tysvær kirke 21. juni. Han ble konfirmert i samme kirke 8. oktober 1899, med karakteren «godt». Året etter konfirmasjonene var det folketelling i Norge. Ole Tobias bodde da heime og han var oppført som gardsarbeider. De to yngste søsknene bodde også heime, mens jentene hadde flyttet ut. Ole Tobias fortsatte som gardsarbeider også de neste ti årene, med unntak av de månedene han var i militæret. Under folketellingen i 1910, var Ole Tobias fortsatt gardsarbeider, men nå var han i tillegg også fisker. Han bodde heime sammen med foreldrene. Broren Osmund Kristoffer var heime på besøk, under folketellingen 1. desember 1910. Det står ikke hvor han bodde, men han arbeidet som jernbanearbeider.

I 1913 fikk Ole arbeid på en havgående fiskebåt. Han var maskinist om bord og båten drev fiske både i Nordsjøen og ved Island. Når Ole Tobias ble kjent med Tøri Sandvik, sier kildene ikke noe om. Men i 1917 ble det i alle fall lyst til bryllup i St. Johannes kirke på Storhaug i Stavanger. Her bodde to av Tøri sine brødre, så det var antakelig grunnen til at bryllupet sto der og ikke i Tysvær. Vielsen skjedde 4. november 1917, med Tøri sin bror John J. Sandvik og John sin svoger Olav Olsen som forlovere.

Bryllups melding Stavangeren 12.12.1917

Seks år på Sandvik

Etter bryllupet flyttet Tøri og Ole Tobias til Sandvik bruk 1, Tøri sin barndomsheim. Denne garden var da eid av Lars Kornelius Larsen Storhaug, som kjøpte den av Gunnar Risanger i 1916. Lars Storhaug var nygift i 1917, og hadde nok plass til å leie rom til Tøri og Ole Tobias. Lars kjøpte ny gard på Falkeid i 1919, og la da Sandvik bruk 1 ut for salg. Da Tøri sin bror Lars (min farfar) hørte at heimegarden var til salgs, dro han til Tysvær for å kjøpe garden tilbake til slekta. Men han kom for seint. Da Lars kom til Sandvik, var garden allerede solgt til Sofie og Ludvik Henriksen. Sofie sin bror Lars V. Falkeid, bodde da på Sandvik bruk 2, Grønnevik, som han kjøpte i 1916. Tøri og Ole fikk fortsette å bo på Sandvik bruk 1 fram til 1923.

Mens Tøri og Ole Tobias bodde på Sandvik, fikk de fire barn. Deres førstefødt kom 12. august 1918. Det var en gutt som var dødfødt, og er ført i kirkeboken uten navn. Nummer to var ei jente, som fikk navnet Marie etter farmor. Marie ble under krigen kjærest med sjømann og mekaniker Arne Gausel fra Hana. I 1943 var han mannskap på Haugesund-båten «Foula» som var beslaglagt av tyskerne og gikk i deres tjeneste. 21. juni ble skipet senket av tyskerne i Varangerfjorden. Mannskapet besto av tre personer. To av disse omkom, mens Arne var den eneste som overlevde. Han ble plukket opp av russere, og var da alvorlig skadet av mitraljøsekuler og granatsplinter.

Intervju med Arne Gausel i avisen 1.Mai 01.06.1945

Arne ble ført til Aleksandrovsk på Fiskarhalvøya like øst for Kirkenes. Her ble han innlagt på sykehus, og ble på sykehuset i tre måneder. Han ble helt frisk. Etter sykehusoppholdet gikk han på russisk krigsskole i seks måneder. Planen var at han skulle flys tilbake til Norge som «spion». Etter to mislykkede forsøk, ble han sluppet i fallskjerm i 6000 meters høyde i nærheten av Alta. Planen var å samle militære opplysninger og sende dem til Russland. I stedet ble han arrestert av tyskerne, og ført til Setermoen. Etter en tid ble han sendt videre til Narvik, hvor han satt i enecelle i fire måneder. Videre var han tre måneder i Tromsø, før han ble sendt til Grini. Etter freden ble han så gift med Marie Hersdal.

Søskentreff. F.v. Jørgen Sandvik, Tøri Hersdal, Tora Tungland
og Anna Lea. (foto privat)

15. februar 1921 kom så barn nummer tre til Tøri og Ole Tobias. Hun fikk navnet Johanne. Johanne hadde en hjertefeil og døde 21. juni 1933, kun 12 år gammel. Det siste barnet til Tøri og Ole Tobias, som ble født på Sandvik, var også ei jente. Hun ble født 3. september 1922 og ble døpt Olene. Olene ble gift i Stavanger med Hans Chr. Bærheim.

Alle årene Tøri og Ole Tobias bodde på Sandvik, var Ole Tobias mannskap på fiskebåt og dermed mye borte fra heimen. Dette ble tøft for Tøri, som dermed fikk hovedansvaret for en stadig økende barneflokk. Hun presset derfor på, for at Ole Tobias skulle finne seg et annet arbeid. Nesten hele Tøri sin familie var våren 1923 på plass på Jørpeland, og i juni dette året, flyttet også familien Hersdal dit.

Tøri, Ole Tobias og barna flyttet inn i 1. etasje i dette huset
i Jørpelandsvågen i 1923. (foto privat)

Siste år på Jørpeland

Også for Tøri og Ole Tobias, ble søster Anna og svoger Olaus redningen med tanke på plass å bo. De fikk flytte inn i første etasje i Leas hus, Sørheim, i Jørpelandsvågen. Dette var et veldig lite hus, så det ble trangt om plassen. I tillegg til leiligheten som familien Hersdal bodde i, hadde Olaus Lea selv et kontor i første etasje. I andre etasje bodde Tøri sin bror Lars Sandvik, kona Olava og deres barn. På det meste, i 1932, bodde tre voksne og 12 barn i huset. Far min fortalte at hvis det ble for mye bråk i andre etasje, dunket onkel Ole i taket med et kosteskaft. Det var nok veldig lytt og lite isolasjon.

Familien Tøri og Ole Tobias Hersdal (foto Alsvik)

Etter at familien Hersdal kom til Jørpeland, fikk de to nye barn, begge gutter. I 1925 ble Olav født. Han ble gift med Aslaug Hetland. De bodde først på Jørpeland, og Olav arbeidet som mekaniker på Stålverket. I 1970 flyttet familien til Bryne, hvor Olav ble lærer ved Bryne videregående skole. Minstemann var en etterpåklatt født i 1932. Jørgen Hersdal ble gift med Herborg Annie Løvmo. Han var først mekanikker på Stålverket. Senere ble han lærer ved Egersund videregående skole, men kom tilbake til Jørpeland og ble lærer på Strand videregående skole.

Jørgen Hersdal (foto Strandbuen 12.12.2012)

Ole Tobias fikk arbeid på Stålverket da han kom til Jørpeland. Han startet i Transportavdelingen og var i samme avdeling helt til han ble pensjonist i 1955. Tøri var heimeværende, men hun var aktivt med i kristent arbeid på bedehuset, først og fremst for Misjonssambandet. Om Ole Tobias var en kristen, kjenner jeg ikke til.

Olav Hersdal (foto privat)

Sønnen Olav bygde seg hus på Fjelde da han ble gift i 1952. Her var det også plass til Tøri og Ole Tobias. Ole Tobias døde 13. november 1965, 80 år gammel. Da Olav og familien flyttet til Bryne i 1970, ble Tøri med på flyttelasset. Hun døde på Bryne 2. juni 1974, men ble begravet på Jørpeland. Tøri ble 84 år gammel. Nå er det kun etterkommere etter Jørgen Hersdal, som bor i Strand.

Dødsannonse Ole Tobias Hersdal (Aftenbladet 15.11.1965)
Dødsannonse Tøri Hersdal (Aftenbladet 04.06.1974)

 

Kilder

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Nild Dybdahl-Holte: Tysvær (1990)

Stavanger Staal. Bedriftsblad 1948-1965

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar