lørdag 22. juni 2024

Dorthea og Jørgen Sandvik - Olene Sandvik

Brudebilde av Dorthea og Jørgen Sandvik. (foto privat)

Jørgen var den yngste av guttene i farfar Lars J. Sandvik sin søskenflokk. Olene var nummer tre av jentene. Som alle i søskenflokken, havnet også de på Jørpeland.

Johanne og Jørgen Sandvik var bønder på bruk 1 på Sandvik. Denne garden ble kjøpt av Statoil og ligger i vernesonen bak Kårstø anlegget. Jordene blir drevet av en nabo, men det er ikke lov å bo på garden. Men Statoil kom inn i bildet, først 100 år etter at Johanne og Jørgen overtok garden etter Johannes sin far. 

Deres femte barn ble født 27. januar 1895, og ble oppkalt etter far Jørgen. Dette var den tredje gutten, og ble også den siste. Men etter Jørgen kom det tre jenter til. Dermed besto søskenflokken av fem jenter og tre gutter. Jørgen var antakelig syklig da han ble født, for fem dager etter fødselen ble han hjemmedøpt. Det var John Johnsen Sandvik som døpte Jørgen. John var nabo på bruk 2, og søskenbarn til Jørgen sin morfar. Vitner var foreldrene til Jørgen, og nabo Alis Sandvik. Alis var tredje kona til John Endresen Sandvik, bror til Jørgen sin oldefar.

Først 14. april ble dåpen stadfestet i Tysvær kirke, med følgende faddere: Naboer på Falkeid, Ellen Serine og John Falkeid, tante Jørgine Johnsdtr. Sandvik (Jorgine Rorstad i USA), Oline Eriksdtr. Hesthammer (søster til morfar John), nabo Tore J. Sandvik og naboen som døpte Jørgen, John J. Sandvik. Som skikken var, ble Jørgen konfirmert da han var 14 år gammel. Konfirmasjonen sto i Tysvær kirke 10. oktober 1909. Etter konfirmasjonen, var Jørgen gardsarbeider heime på Sandvik fram til årsskiftet 1910-1911.

Forholdene heime var ikke enkle høsten 1910. De tre eldste søsknene var gift og hadde flyttet til Jørpeland og Stavanger. Mor Johanne fikk slag, kun 50 år gammel. Slaget gjorde henne helt arbeidsudyktig. Dermed var far Jørgen alene med hovedansvar for ei syk kone og fem barn i alderen 8-18 år. I tillegg til å være bonde, var far også fisker og var dermed borte fra heimen i perioder.

Bakerne Jørgen Sandvik (t.v.) og Martin Lea. (foto Alsvik)

Det var derfor kjærkomment da sønnen Jørgen i januar 1911, fikk tilbud av svoger Olaus Lea, om å komme til Jørpeland for å bli baker lærling i Olaus sitt bakeri. Han fikk bo hos søster Anna og svoger Olaus Lea i Jørpelandsvågen, og her ble han boende til han ble gift i 1925. Men før han kunne inngå ekteskap med sin utkårede, måtte han søke offentlige myndigheter. Bruden var nemlig hans søskenbarn (halvt).

Søskenbarnet på Kvinnesland

Jørgen sin morfar het John Eriksen Sandvik (1821-1885). Han hadde barn i to kull. Den første kona het Tøri Sjursdtr. Susort, og hun var Jørgen sin mormor. Tøri døde på grunn av komplikasjoner i sin sjette fødsel i 1862. John giftet seg på nytt i 1871, denne gang med den 22 år yngre Inger Johanne Jakobsdtr. Venja fra Sjernarøy. Med henne fikk han tre jenter og to gutter. En fra første kullet og fire fra andre kullet emigrerte til Amerika.

Han som ble igjen i Norge fra det siste kullet, het Jakob Johnsen Sandvik. Jakob ble født i 1875, og giftet seg i 1898 med odelsjenta på bruk 1 på Nedre Kvinnesland, noen kilometer nordvest for Sandvik. Kona het Olida Bertilde Larsdtr. Kvinnesland. De fikk fem barn. Jakob fikk lungebetennelse og døde 9. mai 1916, kun 41 år gammel. Olida Bertilde giftet seg på nytt i 1924, med enkemann Sivert Johnsen Susort. Han bodde på Øvre Kvinnesland i sitt første ekteskap. Da Olida Bertilde og Sivert giftet seg, kjøpte de et bruk på Lervik.

Slåttevik, Kvinnesland i Tysvær (foto widerøe)

Jakob og Olida Bertilde fikk sitt første barn i 1899. Han fikk navnet John og overtok Nedre Kvinnesland etter foreldrene. John ble gift med Selma Andersberg fra Ølen, og de fikk to barn. Deres førstefødte het Berit Olene (f.1927). Hun ble gift med baker Hans Petersen og bosatt på Tungland på Jørpeland. Berit overtok heimegarden på Kvinnesland. Nummer to kom i 1936, og fikk navnet Jakob. Jakob kjøpte garden til mor og stefar på Lervik.

Nummer to i barneflokken til Olida Bertilde og Jakob, het Dorthea (f.1901). Henne kommer vi tilbake til. Nummer tre het Laurits og ble født i 1903. Han overtok en husmannsplass tilknyttet heimegarden (bruk 13). Neste mann ble døpt Ingolf Johan i 1905. Han ble gift med Marta Barka fra Jørpeland og bosatte seg på Barka. De fikk barna Judith (f.1933), Mandius (f.1934), Gunleiv (f.1938), Marit (f.1942) og Inge (f.1946). Minstemann til Olida Bertilde og Jakob het Jakob Olai (f.1914), var ugift og bodde på Lervik.

Dorthea og Jørgen Sandvik sitt hus i Dalaveien på Jørpeland.
(foto Norges bebyggelse)

Jørgen sin mor Johanne Sandvik og Dorthea sin far Jakob Kvinnesland, var altså halvsøsken. Dermed var Dorthea og Jørgen søskenbarn. Dorthea ble født 5. mars 1901 og hun ble døpt i Tysvær kirke 7. april samme år. I kirkeboken er navnet skrevet Daarthea, men det er eneste plassen den formen er brukt. Hun ble konfirmert med karakteren «meget godt» den 3. oktober 1915. Året etter konfirmasjonen døde far hennes.

Som eneste datter, trengtes nok Dorthe i heimen sammen med mor, etter at far Jakob døde. Men fem år etter konfirmasjonen, var hun i tjeneste hos kjøpmannen i bygda, Kornelius J. Kvinnesland. I 1921 hadde hun antakelig fått lagt til sides noen kroner av det hun hadde tjent hos kjøpmannen, for da begynte hun på husmorskolen på Sømme på Sola. Kanskje det var dette skoleåret, at kontakten med søskenbarna på Jørpeland ble gjenopptatt? Det sier ikke kildene noe om, men tre år etter at hun var ferdig på Sømme, ble hun gift med søskenbarnet som var baker på Jørpeland.

Brudebilde av Dorthea og Jørgen Sandvik (foto privat)

En liten familie på Jørpeland

 Det var bakeri i Vågen på Jørpeland i alle fall tilbake til 1863. Da startet Osmund Eriksen bakeri og landhandel. I 1879 kom Herman Friedrich Obstfelder til Jørpeland og drev bakeri 2-3 år. Så langt jeg vet, var disse nedlagt da Olaus Lea startet med sitt bakeri og landhandel i 1910. Og her hadde altså Jørgen sin arbeidsplass fra 1911, da han var 16 år gammel. Det skulle gå 14 år til, før han 30 år gammel giftet seg med Dorthea Kvinnesland.

Litlajohanna (nr.3 f.h.) sammen med tre søskenbarn og to andre.
F.v. Oskar Sandvik, Sverre Barkved, Johannes Tungland, 
Johanna Sandvik, Ingolf Tungland og ukjent.
(foto privat)

Bryllupet sto i Tysvær kirke 10. mai 1925, med Dorthea sin bror John og Johannes Tørresdal som forlovere. Dorthea og Jørgen slo seg ned på Jørpeland. Hvorpå Jørpeland de bodde de første årene, vites ikke. Men i 1939 fikk de kjøpt seg tomt i Dalaveien for kr.1485,-, hvor de bygget seg et hus med to leiligheter. Den 1. august 1925 kom deres første barn. Det var ei jente som fikk navnet Johanna etter farmor. Senere i livet gikk hun helst under kallenavnet «Litlajohanna», sikkert fordi Jørgen sin bror Lars, hadde ei jente født i 1919 som også het Johanna Sandvik.  Litlajohanna var enslig og bodde heime det meste av livet.

Berit Srokka (f. Sandvik) nr.2 f.v. 
(foto Strandbuen 07.11.1990)

11. oktober 1929 ble Dorthea og Jørgen sitt andre barn født i Stavanger. Hun fikk navnet Berit. Berit er ført i kirkeboken for Tysvær, uten navn. En anmerkning i kirkeboka kan tyde på at hun ble døpt i St. Petri kirke 30. oktober. Berit ble gift med Audun Stokka i 1951, og de fikk barna Dorthe (f.1951), Karl (f.1957) og Jorunn (f.1959). Berit og Audun overtok huset etter hennes foreldre, mens Berit sin søster Johanna fikk bo i leiligheten i andre etasje.

Under krigen ble Dorthea syk og hun døde i 1944. Jeg har ikke funnet noen dødsannonse for Dorthea, så derfor har jeg ikke nøyaktig dødsdato. Dorthea ble kun 43 å gammel. Jørgen levde som enkemann fram til 9. februar 1968. Da døde han, 73 år gammel.

Mye slekt i bryllup til Marta og Alf Sandvik på Voss. Jørgen Sandvik
bak t.h. i tredje rekke. (foto privat)

Olene Sandvik

Olene Sandvik var nummer seks i rekken i søskenflokken til farfar Lars Sandvik. I kirkeboken ved dåpen, er navne skrevet Oline, mens det i dødsannonsen er brukt Olene. Hun ble født 19. juli 1897 og døpt i Tysvær kirke 22. august. Konfirmasjonen sto i samme kirke 11. oktober 1911, og hun fikk karakteren «meget godt».

Da Sandvik-garden ble solgt og mor Johanne og de yngste jentene flyttet til Jørpeland, ble også Olene med på flyttelasset. Dette skjedde antakelig rundt årsskiftet 1914-15. Olene fikk jobb som «butikkjomfru» på Jørpeland, antakelig hos onkel Olaus Lea. Men på vårparten 1915 ble Olene syk, og hun døde av hjernebetennelse 6. juni 1915. Olene ble kun 17 år gammel.

Dødsannonse Olene Sandvik 09.06.1915
Dødsannonse Jørgen J. Sandvik Aftenbladet 12.02.1968

 

Kilder

Haakon F. Myckland: Norges bebyggelse (1958)

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Jan Alsvik: Strand bygdebok (1991)

Nils Dybdal-Holte: Tysvær (1990)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

 




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar