torsdag 27. juni 2024

Erikka og Tora Sandvik Tungland

Tora og Thomas Tungland (foto privat)

D
e to yngste i søskenflokken på Sandvik bruk 1, var Erikka og Tora. De ble gift med hver sin bror fra bruk 6 på Tungland.

Da Tora ble født i 1902, besto søskenflokken av tre gutter og fem jenter i alderen 0-17 år. Foreldrene Johanne og Jørgen Sandvik, var blitt henholdsvis 42 og 40 år gamle. Driften av garden gikk sin tunge gang, der far Jørgen drev fiske på si.

Det nye århundre var godt og vel tre måneder gammelt, da Erikka Jørgensdatter Sandvik ble født. Hun ble døpt 27. mai i Tysvær kirke, og navnet ble loggført i kirkeboken som Erika Elisabeth. Til vanlig ble hun kalt Erikka, med to k-er. To år senere ble Tora født. Hennes fødselsdato var 24. august 1902, og dåpsdagen var 21. september. I 1910 ble mor dere syk av slag, og ble helt arbeidsufør. I januar 1912 døde faren av lungebetennelse, og dermed var jentene på 10 og 12 år, farløse og med ei slagrammet mor.

Familien valgte å selge garden på Sandvik, og mor og de yngste søsknene flyttet til Jørpeland ved årsskiftet 1914-15. Erikka rakk å bli konfirmert i Tysvær, før familien dro. Konfrmasjonen var 4. oktober 1914, og hun fikk karakteren «utmerket godt». Alsvik skiver i «Folk i Strand» at Erikka kom til Jørpeland i 1917. Hvis det stemmer, har hun antakelig hatt en huspost på en av gardene i Tysvær. Tora ble konfirmert i Strand, nærmere bestemt 1. oktober 1916. Hennes karakter var «godt».

Serina og Tobias Tungland (foto Alsvik)

Ingebret og Thomas på Tungland

På Tungland var det to brødre som fant seg hver sin søster Sandvik. Brødrene het Ingebret og Thomas Tungland og vokste opp på bruk 6 på Tungland. Dette bruket ligger på det som lokalt kalles Haugen, med Voll-gardene som nabo i øst og nord, Håhammer i sør og bruk 10 (Rasmus Larsen Tungland) i vest. Det var Ingebret og Thomas sin bestefar som fikk kjøpe denne garden, antakelig på begynnelsen av 1860-tallet. Bestefaren vokste opp på husmannsplassen Lauvbakken under bruk 1 og 3 på Tungland, men fikk kjøpe bruk 6 da han ble gift.

Huset til Serina og Tobias Tungland. Ble senere påbygget.
(foto Norges bebyggelse)

Foreldrene til Ingebret og Thomas het Berte Serine Olsdatter Furunes og Tobias Eriksen Tungland. Tobias overtok heimegarden i 1895. Både Tobias og faren kalte seg Lauvbakken, selv om de altså flyttet fra denne husmannsplassen til bruk 6. Tobias ble født i 1861, mens kona Serine var to år eldre. De ble gift i 1885, og bodde de ti første årene på hennes heimegard, Furunes, ved Liarvatnet i Jørpelandsdalen. Her ble deres første barn født i 1892, og fikk navnet Ingebret.

Deres neste barn ble født i 1895 på Tungland, og fikk navnet Sanna Olava. Sanna ble gift med Georg Konrad Nikolai Nilsen fra Kvæfjord i Troms, og bodde på Jørpeland. De fikk barna Bergit Kristine gift med Anton Joseph Starzengruber (Strandset), Trygve Serinius gift med Gunn Agrell fra Stockholm, Hammon Christian gift med Nora Fadnes og Sigrun gift med Kåre Medhus fra Rennesøy. Nummer tre het Ellen Sofie og ble født i 1897. Hun ble gift med Thomas Knutsen Østerhus og de fikk barna Selma gift med Osvald Barka, Karsten, Udbjørg gift med Øivind Jordbrekk, Tordis gift med Kristian Tjora, Ivar gift med Idun Østerhus og Trygve gift med Tordis Olava Riveland. Serine og Tobias sitt fjerde og siste barn ble døpt Thomas Serinius i 1900.

Finskebyen på Tungland hvor Stålverket bygget personalboliger.
(foto widerøe)

I 1910 startet arbeidet med å etablere et stålverk i Jørpelandsvågen. Etter hvert ble det behov for hus og leiligheter til ansatte, og i 1917 valgte Tobias å selge mesteparten av garden til Stålverket. De skilte ut heimehuset med tilhørende driftsbygninger og ei stor tomt, som fikk nytt bruksnummer 27. Stålverket bygget mange personalboliger på bruk 6, og byggefeltet ble en stund kalt Finskebyen, siden byggematerialet til personalboligene ble innført fra Finland.

Eldstemann til Serine og Tobias het altså Ingebret, og ble født 26. august 1892. Dåpen skjedde i Strand kirke 16. oktober. Han bodde sine første 2-3 år på Furunes, og fikk som nevnt over, to søstre de følgende fem årene. Thomas var sist ut, og ble født 28. mars 1900. Han var dermed åtte år yngre enn sin bror. I kirkeboken ser vi at han hadde to navn, Thomas Serinius, og dåpen skjedde 6. mai.

Ingebret Tungland i godt voksen alder.
(foto Stålverksbladet)

Ingebret ble konfirmert 30. september 1906, med karakteren «nesten meget godt». I 1910 bodde han fremdeles heime, og arbeidet med gårdsarbeid og «kreaturstell», som sine tre søsken. Hva han arbeidet med de neste ti årene, har jeg ikke oversikt over, men da han ble gift i 1920, er yrket oppgitt til fisker.

Den siste konfirmasjonen i familien på Tungland, skjedde 4. oktober 1914. Da var det Thomas som sto konfirmant, med den gode karakteren «meget godt. 2» Thomas fikk småjobber på Stålverket, og i 1920 arbeidet han som transportarbeider der. Da han ble gift i 1924, hadde han fått fast arbeid i Valseverket.

Familiebilde fotografert ca. 1934. f.v. Erikka, Johanna, Torleiv,
Johannes og Ingebret. Foran: Ingolf. (foto privat)

Erikka og Ingebret Tungland

Erikka Sandvik fikk arbeid hos svoger Olaus Lea, da hun kom til Jørpeland. De fleste jørpelendingene var nok ofte innom butikken. Det var også den staute fiskeren fra Tungland. Ingebret var åtte år eldre enn Erikka, men alderen var ingen hindring da de varme følelsene våknet. De ble kjærester, og 8. august 1920 ble 20 år gamle Erikka viet med den 28 år gamle Ingebret. Forlover var brudgommens far Tobias Tungland og brudens svoger og arbeidsgiver Olaus Lea.

Heime på Tungland var Ingebret sin mor svekket av alderdom, og hun døde 2-3 måneder etter bryllupet. Hun ble 61 år gammel, og dødsårsak ble oppgitt å være alderdom. Ingebret sin søster Sanna var på dette tidspunktet gift og flyttet ut av heimen. Erikka og Ingebret fikk etter bryllupet, leie rom hos Elen Marie Oddenes (Oddnanes). Elen Marie var enke og hadde flyttet til et hus på bruk 1 på Tungland. Det huset som Georg Tungland overtok rundt 1940. Ingebret søkte seg fast jobb på Stålverket, og fikk til å begynne med arbeid innen transport.

Brudebilde av Erikka og Ingebret Tungland
(foto privat)

Hvor lenge Erikka og Ingebret bodde på bruk 1, vet jeg ikke. Ingebret sin bror Thomas ble gift i 1924 og søsteren Ellen Sofie i 1926. Dermed var far Tobias alene igjen i barndomsheimen, så det er ikke urimelig at det var på dette tidspunkt at Ingebret og Erikka flyttet til det som skulle bli deres heim på bruk 27. Tobias hadde der et eget kammers, mens Erikka og Ingebret hadde resten av huset.

Far Tobias fikk kr.30.000 for salget av garden til Stålverket, så han hadde formue å leve av. Ingebret fortsatte på Stålverket resten av sitt yrkesaktive liv. Selv om Ingebret og Erikka tidlig overtok ansvaret for bruk 27, fikk de ikke tinglyst skøytet før i 1951. Tobias levde til 1945, og ble 84 år gammel. Erikka og Ingebret var kristne, og aktive på bedehuset på Langeland.

Det skulle komme fem barn på bruk 27, hvorav en sønn døde som liten. Deres førstefødte var Torleif Severin som ble født 10. juli 1921. Han ble gift med Liv Vatland, og de fikk barna Grethe, Aud og Terje (Telle). Nummer to ble ei jente, og fikk navnet Johanna. Hun ble født 16. februar 1923 og ble gift med Torkel Botnehagen. De fikk barna Ella, Anne, Ole og Jorunn. 26. juli 1924 ble Johannes født. Han giftet seg med Tordis Tungland og de fikk barna Ingve og Tone.

Tungland 1962. Erikka og Ingebret sitt hus midt på bildet, hvitt
hus med kvist og rød løe til høyre. (foto widerøe)

Nestemann skulle kun få leve tre og et halvt år. Ingolf ble født 12. juni 1927. I adventstiden 1930 skulle en gris skåldes. Da skjedde det forferdelige, at lille Ingolf falt i gryta med kokende vann. Han døde 7. desember. Tre år etter at Ingolf døde, fikk Erikka og Ingebret en etterpåklatt. 9. oktober 1933 ble en stor gutt født, som de kalt opp etter sin avdøde bror. Derfor ble navnet Ingolf. Han ble gift med Gudrun Solberg, og de overtok heimebruket etter foreldrene. Ingolf og Gudrun var barnløse.

Fredag 18. februar 1955 gjorde Erikka reint i huset for helga, som alle husmødre på den tid. Da hun var ferdig, seg hun sammen. Hun hadde fått slag, som sin mor 45 år tidligere. Lege ble tilkalt, men han kunne ikke gjøre noe. Erikka levde et døgn etter slaget, og døde 19. februar 1955, 55 år gammel. Ingebret levde til han var 72 år gammel. Han døde 14. april 1965.

Etter at Erikka døde, trengte Ingebret hushjelp.
(Annonse i Aftenbladet 02.05.1955)

Tora og Thomas Tungland

Tora Sandvik og Thomas Tungland treftes nok med jevne mellomrom, hos sine storesøsken Erikka og Ingebret. Og det gikk som det noen gang gjør, Tora og Thomas ble kjærester. Bryllupet ble holdt 21. april 1924, med svogerne Georg Nilsen og Olaus Lea som forlovere.

Brudebilde Tora og Thomas Tungland. (foto privat)

Thomas var stålverksarbeider og Tora butikkarbeider da de giftet seg. Thomas fortsatte på Stålverket til han ble pensjonist, mens Tora var heimeværende. Hvor de bodde de første årene etter bryllupet, vet jeg ikke. Men i 1929 fikk de bygget et fint hus på Langeland. Tomten fikk bruksnummer 118 og navnet Fjellhaug. Prisen for tomten var kr.875,- og skøyte var ferdig behandlet i 1930.

Thomas Tungland (i midten framme med grå trøye), 
sammen med arbeidskamerater på Valseverket.
(foto Stålverksbladet)
I bryllup til nevøen Alf Sandvik og kona Martha Afdal på Voss 1960. 
Andre rekke f.h. Anna Lea, Ingebret Tungland, Tora og Thomas Tungland.
(foto privat)

Tora og Thomas var aktive på bedehuset på Jørpeland og i Misjonssambandet. De fikk ikke barn, så da de ble eldre, bestemte de seg for å testamentere eiendommen sin til misjonen. Reidun og Jens Noraberg eier huset i Kjørebergveien i dag. 15. mai 1972 ble Thomas forfremmet til herligheten. Han ble 72 år gammel. Tora fulgte etter 26. desember 1983, 81 år gammel.

 

Dødsannonse Erikka Tungland
(Aftenbladet 21.02.1955)
Dødsannonse Ingebret Tungland
(Aftenbladet 20.04.1965)
Dødsannonse Thomas Tungland
(Aftenbladet 16.05.1972)
Dødsannonse Tora Tungland
(Aftenbladet 28.12.1983)



Kilder

Haakon F. Myckland: Norges bebyggelse. Sørlig seksjon (1958)

Martin Nag: Brev fra Ryfylke (1980)

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Jan Alsvik: Strand bygdebok (1991)

Nils Dybdal-Holte: Tysvær (1990)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar