torsdag 6. juni 2019

Kort liv preget av sykdom


Lars L. Sandvik. Bildet er muligens tatt i Hogganvik

Lars L. Sandvik fikk leve i 32 år. Mye av livet hans var preget av sykdom, men han hadde himmelen i sikte.

En artikkel om onkel Lars må bli kort. Han døde før jeg ble født, og fikk aldri utføre de store bragder. Til det var livet hans for mye preget av sykdom.

Fra kirkeboka Strand 1925

Lars Otto ble født i Vågen på Jørpeland 6. august 1925. Halvannen måned senere ble han døpt i Langeland kapell av presten i Strand, M. Stensaker. Kirkeboken forteller at to av farens søstre og deres ektemenn, var Lars sine faddere. De to søstrene var gift med to brødre fra Tungland. Erika og Ingebret Tungland og Thora og Thomas Tungland.

Lars L. Sandvik

Foreldrene til Lars var Olava Tengesdal og Lars J. Sandvik. Olava var opprinnelig fra Kjosavik og Tengesdal i Høle, mens Lars var fra Sandvik ved Kårstø i Tysvær. Begge flyttet til Stavanger i ungdommen og her ble de gift i 1919. De bosatte seg i Stavanger, men i desember 1922 flyttet familien til Jørpeland. De fikk leie andre etasje i et hus eid av Lars sin søster Anna og hennes mann Olaus Lea. Lars fikk arbeid i Pusseriet på Stålverket.

Lars L. Sandvik

Lars jr. ble født som nummer fem i søskenflokken, som etter hvert skulle bli på sju. Lars mistet faren da han var tre år gammel. Far, Lars, fikk lungebetennelse i desember 1928 og døde ett par dager før jul. På det tidspunkt var ungeflokken på seks, fra ett til åtte år gamle, og nummer sju var enda i mors mage.

Tegning i 1.mai 20.08.1938
Tegning i 1.mai 20.08.1938

Lars viste tidlig at han hadde kunstneriske evner. I 1938 hadde han to tegninger på trykk i avisen «1.Mai». Han var da 12 og 13 år gammel. Den yngste i søskenflokken, Alf, hadde også kunstneriske evner. Han gikk ett par år på kunstskole i Oslo, før han hoppet av og begynte på Fjellhaug misjonsskole. Per Tungland, som var kamerat med Alf, forteller at Lars om mulig hadde enda større evner med blyant og pensel enn broren Alf.

Klassebilde med Lars helt til høyre i 2. rekke.
Noen år senere. Lars bakerst helt til venstre.

Da Lars var 16 år fikk han arbeid i Hammerverket på Stålverket. Den økonomiske situasjonen i heimen, gjorde videre utdanning vanskelig. Helsa hans tilsa heller ikke at han kunne reise bort for studier. Allerede etter kun to år på Stålverket, måtte han slutte. Da var han så preget av sykdom, at han ikke kunne fortsette i arbeid. Han led av kraftig epilepsi.

Lars L. Sandvik

Stålverket fungerte nesten som et sosialvesen på Jørpeland på den tiden. De aller fleste fikk jobb, som var i stand til å yte noe. I 1948 var Lars blitt 23 år, og hadde gått uten arbeid i fem år. Dette året fikk han begynne på Stålverket igjen, denne gang som renholdsarbeider. Denne stillingen hadde han helt til han døde, ti år senere.

Fra bedriftsbladet til Stålverket 1958

Personalsjefen på Stålverket, Henry Thomsen, skrev et minneord om Lars i Stålverkets bedriftsblad. Her skrev han blant annet: «Lars Sandvik var en ualminnelig sympatisk og pliktoppfyllende mann som til tross for en ofte smertefull sykdom utførte sitt arbeid på en slik måte at han vil bli savnet av alle dem som kom i forbindelse med ham og lærte ham og kjenne.»

Underveis hadde Lars opphold på Hogganvik i Vikedal. Det var antakelig for at han selv skulle få hjelp, men også for avlastning for familien. Det krevde en del ekstra av familien å ha en sønn og bror som ofte fikk epileptiske anfall og dermed mistet bevisstheten. Lars sin mor, Olava, døde høsten 1950, så dermed var det søsknene som hadde hovedansvaret for oppfølgingen av broren Lars. Her gjorde ikke minst eldste søster Johanna en stor innsats. Hun hadde selv en mild form av samme sykdommen, etter å ha fått ei blomsterpotte i hode som ungdom.

Lars, Johanna, tante Karoline og Oskar Sandvik

Lars var en kristen. Om han var det hele livet, eller om han ble frest i en av de store vekkelsene som gikk over Jørpeland i 1938 og 1942, vet jeg ikke. Da moren døde i 1950, var søsknene Lars, Johanna og Alf samlet i heimen og sang sanger om det kristne håpet. Den kvelden ble søsknenes sang, et redskap til at min far ble frelst.

I 2.etasje i dette huse vokste Lars L. Sandvik opp
Vågen Jørpeland. Huset hvor Lars L. Sandvik vokste opp
ligger framme til høyre
Vågen i nyere tid

Lars ble etter hvert sterkt preget både av epilepsien og av andre sykdommer. Da han døde tirsdag 8. april 1958 ble dødsårsaken fastsatt til nyresvikt. Han ble begravet fra Langeland kapell lørdag 12. april. Onkel Lars ble 32 år gammel.

Sangark ved Lars L. Sandvik sin begravelse
Aftenbladet 9. april 1958












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar