lørdag 22. juni 2019

Serine og Thomas Seljeskog


Bryllupsbilde av Serine og Thomas Seljeskog

Ikke alle ektepar får oppfylt ønsket om å bli foreldre. Serine og Thomas Seljeskog var et slikt par, men de fikk likevel et langt og rikt liv til hjelp og glede for slekt og venner.

Serine ble født på husmannsplassen Runnene på Nag ved Jørpeland, mens Thomas, som ble kalt for Tommes, vokste opp på garden Seljeskog. Seljeskog, som også blir kalt for Selemork blant bygdefolk, ligger inn mot fjellheimen øst for Jørpeland. Avstanden mellom de to brukene er på omtrent ei mil.

Seljeskog ca.1946

Oppvekst i Seljeskog
Thomas ble født i Seljeskog 29. august 1860. To måneder senere var familien samlet i Strand kirke for å døpe den lille gutten. Både familie og venner var faddere. Foreldrene til Thomas het Gunnar Mauritsen Seljeskog og Berta Laurense Tormodsdatter Nag. Gunnar var nummer to i barneflokken i Seljeskog.

Berta og Gunnar overtok Seljeskog da de ble gift 18. mai 1857. Gunnar sin far ble enkemann i 1856 og giftet seg på nytt i 3. april 1857, halvannen måned før Gunnar. Maurits si andre kone, Guri, var enke på bruk 1 på Langeland, og var 19 år yngre en Maurits. Guri og Maurits bosatte seg på Langeland og fikk stor etterslekt der.

Berta og Gunnar Seljeskog

Den førstefødte til Berta og Gunnar ble kalt Maurits etter farfar. Han ble født tidlig i 1857, men døde samme år, kun ni måneder gammel. Etter Thomas, fikk Berta og Gunnar ti barn til. Av søskenflokken på tolv, døde sju som barn eller unge voksne. Brødrene Martin og Bertel overtok Seljeskog etter faren i 1905. De var ugift. Søster Serina ble gift med Thore E. Jøssang. De fikk tre barn. Thore døde i 1923 og Serina flyttet med barna til Seljeskog. Her døde en sønn, mens de to døtrene, Berta og Torbjørg, forble ugift. Den eneste i søskenflokken på 12 som har etterkommere, var bror Holger. Han ble gift og bosatt i Stavanger.

Thomas vokste opp som eldstemann i søskenflokken. I 1872 mistet han to søsken på henholdsvis tre og fem år, i skarlagensfeber. Den epidemien kostet livet til minst 19 barn i Strand, i løpet av ett snaut år. I 1875 var det tid for konfirmasjon i Strand kirke. Thomas ble konfirmert i det andre kullet i den nye Strandakirken. Om konfirmanten noterte presten: «Temmelig god med kristomskunnskap og flid, god oppførsel.»

Fra Stand historielags heimeside

Thomas arbeidet heime på garden til han var 17 år. Da begynte han i tømmermannslære, et yrke han skulle praktisere hele livet. Det var et tungt arbeid, men Thomas var en kraftig kar. Det var ikke motorisert utstyr, så tømmeret måtte skjæres og sages til plank for hånd.

Thomas fortalte om en spesiell hendelse han opplevde som ungdom. Han skulle være med å føre ei kiste fra Jørpeland til Strand kirke. Det var ikke vei mellom Jørpeland og Tau, så kista måtte fraktes med båt. Da de var kommet til Nag, blåste det opp til storm og båten måtte gå til lands. Thomas og følget måtte derfor bære kista fra Nag til Strand. Noen steder var det så bratt at de som gikk på oppsiden måtte gå kroket, mens de på nedsiden måtte sette kista på skuldrene.

Runnene Nag (tegning av Hallvard Ramsfjell)

Husmannsdatter fra Nag
På husmannsplassen Runnene på Nag var det Malene og Thore Nag som var husmenn det året Thomas Seljeskog ble født. De drev plassen sammen med mor hans og en bror. En måned før Thomas ble født, fikk Malene og Thore ei datter. Hun fikk navnet Eli og var barn nummer fem. (Eli var min oldemor.). Det var imidlertid ikke Eli som skulle bli Thomas si kone, men ei datter som ble født to år senere og som fikk navnet Serine (Serina ble brukt).

Serine Seljeskog (t.v.), nevøen Sigurd Teodor og søsterne Eli Fjelde

Malene og Thore fikk ni barn, hvorav tre døde som små og en forsvant på sjøen som ungdom. To sønner emigrerte til Amerika, mens de to døtrene ble igjen på Jørpeland. Serine ble født 9. juli 1862 og døpt i Strand kirke 14. august samme år. Hun ble konfirmert i samme kirke 3. september 1877. Her var prestens attest: «Meget god kristendomskunnskap med…, meget god flid, utmerket forhold.»

Nygifte i Seljeskog
Siden mor til Thomas var fra Nag, er det rimelig at familien i Seljeskog var på besøk der med jevne mellomrom. 13. september 1885 ble det lyst til bryllup fra presten i Strand. Lysningen ble gjentatt både 20. og 27. september. Brud og brudgom var Serine Runnene og Thomas Seljeskog. Bryllupet ble feiret 24. november, med Thomas sin onkel Lars Thormodsen Nag og Serines svoger Tore Torbjørnsen Fjelde som forlovere. Brudgommen var 25 år, mens bruden var 23.

Brudebilde av Serine og Thomas Seljeskog

Etter bryllupet flyttet de nygifte til Seljeskog og bodde sammen med Thomas sine foreldre og åtte heimeværende søsken. Thomas var odelsgutt, men han livnærte seg med arbeidet som tømmermann. Etter hvert som søsknene vokste til, ble det trangt om plassen. Serine og Thomas valgte derfor å flytte til Stavanger, antakelig i 1892. Her fikk Thomas arbeid som brannkonstabel.

Lars Oftedals støttespillere
Serine og Thomas leide seg hus i Stavanger. De var kristne og hadde kontakt med bedehusfolket i byen. På det tidspunkt de flyttet til Stavanger, hadde nettopp Lars Oftedals fall rystet både Stavanger og hele Norge. Oftedal var en landskjent prest og vekkelsespredikant. Svært mange var blitt frelst gjennom vekkelser hvor Oftedal var predikant.

Norsk Kundgjøringstidende 18.06.1894

Etter hvert ble han en mektig mann i Stavanger, også økonomisk. Han stiftet avis, Vaisenhus, og bygget et stort bedehus på Storhaug. Han ble valgt inn på Stortinget og ble der blant annet kjent for sin kamp mot at forfatteren Aleksander Kielland skulle få kunstnerstipend. 1. november 1891 sto Oftedal fram i Petrikirken og bekjente at han hadde hatt «et usedelig forhold» og at han trakk seg som prest. Etter det fikk han også økonomiske problemer, og måtte selge eiendommen Rosendal på Storhaug. Dette var et hus med en stor hage.

Serine og Thomas Seljeskog

Da Oftedal la ut Rosendal for salg, bestemte Serine og Thomas seg for å kjøpe. Dette var høsten 1893. Eiendommen var ikke stor nok til å drive. Thomas sluttet som brannkonstabel og tok opp igjen arbeidet som tømmermann. Oppholdet på Rosendal ble ikke langvarig. 29. august 1898 annonserte Thomas eiendommen for salg i Oftedals nystartede avis Stavanger Aftenblad. Lars Oftedal sin bror, Svend, kjøpte eiendommen tilbake til Oftedal-familien for kr.4555,-. Salget ble avtalt i september 1898, men overdragelse var først til påske 1899.

Aftenbladet 02.09.1893 (Andre avis, første årgang)
Aftenbladet 29.08.1898
Aftenbladet 30.09.1898

Siste år på Nag og Barka
Heime på Nag begynte Serines foreldre og bli gamle. Faren var 69 og mora 72 år. Mor Malene slet også med helsa. Hun hadde astma. Dette var årsaken til at Serine og Thomas flyttet til Runnene på Nag påsken 1899. Før de flyttet inn på Runnene, bygget Thomas på huset, fordi det trengtes mer plass. De bodde nemlig sammen med hennes foreldre, broren Daniel, hans kone Marta og deres to sønner Thore og Lars.

Slektstreff. F.v. Eli Fjelde, Sigurd Teodor Fjelde, Thor Naig, Tormod Fjelde,
Irene Fjelde, Serine Seljeskog, Inga Fjelde og Thomas Fjelde.
Foran: Ingrid Fjelde (gift Tungland) og Eli Fjelde (gift Sandvik)

Daniel var hjertesyk, mens kona led av kreft i tarmene. Marta Nag døde av kreftsykdommen i 1902. I 1904 døde gamlemor Malene, og i 1907 døde Serines bror Daniel. Marta og Daniel sine to sønner valgte å emigrere til Amerika året etter at faren døde. Da var da kun 13 og 21 år gamle. Dermed var storfamilien på Runnene redusert fra åtte til tre.

Serine og Thomas fortsatte å drive Runnene, men Thomas hadde tømrer-arbeidet som hovednæring. Han bygde blant annet ny løe til naboen, Lars Larsen Nag, i 1916. I 1910 hadde de niesen Taletta Fjelde (senere gift Dalane) som tjenestepike. Serines far, Thore Runnene, ble en meget gammel mann. Han døde først i 1927, 97 år gammel. Da var Thomas blitt 67, og Serine 65 år. De valgte etter dette å flytte nærmere sentrum av Jørpeland. De fikk kjøpe ei tomt på Barka, hvor Thomas bygde nytt hus. Denne eiendommen valgte de å kalle for «Kveldsro». Her ble de boende til de døde, Thomas 9. mai 1944 (83 år) og Serine 25. februar 1954 (91 år).

Kvinneforening på Runnene. 
Serine Seljeskog nummer to fra høyre i første rekke.

Thomas var en fredens mann og var lite med i kommunalt styre og stell. Men noen verv hadde han, blant annet ble han valgt til varamann i kommunestyret i 1907. Han var en periode medlem av skolestyret, medlem av arbeidskomiteen for arbeiderbruk og boligbanken. Medlem av forstanderskapet i Strand Sparebank, forliks- og åstedskommisær, varamann i ligningskommisjonen, medlem av prestgardstilsynet og skjønnsmann.

Både Serine og Thomas var hele sitt liv aktivt med i det kristne arbeidet. Serine var blant annet med i en kvinneforening på Nag. Holger Barkved skrev en omtale av Serine og Thomas, "til vanlig kalt Tommes Selemork", i Stavanger Aftenblad 22. november 1935. Dette i forbindelse med deres gullbryllup. Barkved avsluttet omtalen slik:

Thomas Seljeskog. I Seljeskog med søtepler under armen.

«Thomas har alltid vært ein fredens mann, og derfor har han ikkje brydd seg med å leggje seg burt i styr og stell i heradet. Man han har likevel vore med i bankstyret og prestegardsstyret i mange år. Dei siste par åra har han vore mykje plaga av gikt. Men han har ikkje alltid vore stør i beina. For ikring 30 år sidan gjekk han heilt til Oslo saman med Peder Barkved og Daniel Bergsagel.

Både Thomas og Serina har alltid vore sterkt religiøst interessera. Det er visseleg mange som vil sende dei gamle heidersfolka helsingar og venlege tankar på gullbrudlaupsdagen og ynskje at dei endå må få mange gilde levedagar saman.»

F.v. Ingrid Fjelde, Serine Seljeskog, Inga Fjelde og Thomas Seljeskog.


Kilder
Jan Alsvik: Folk i Strand
Martin Nag: Diverse hefter
Berge Furre: Lars Oftedal
Strand historielag
Aftenbladet.no
Nb.no
Digitalarkivet.no











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar