fredag 23. august 2019

Tjenestepike på Gjedrem


Guri og Klaus Vinningland

I 1910 hadde Guri Belinda Efteland jobb som tjenestepike og kreatur-passer hos lensmann og stortingsmann Tollef Gjedrem. Fra å være reservemor for tre yngre søsken, var hun nå under lensmannsparet på Gjedrem sin kommando.

Guri ble født på garden Efteland i Helleland 18. august 1883. Hun var eldste barnet til Karen og Martin Efteland. Karen var fra Vinje i Sokndal, mens Martin var fra Bjerkreim. De fikk senere fire barn til, hvorav tre vokste opp. Karen Efteland døde av lungebetennelse i 1898, og etterlot seg da mann og fire barn i alderen 5-15 år.

Guri Martinsdatter Efteland, gift Vinningland.


Mye av morsansvaret falt da på storesøster Guri, siden far Martin hadde mye strev med å få økonomien til å gå rundt. Garden på Efteland gikk konkurs i 1905, og far Martin ble kreftsyk. Han døde i januar 1908. Guri var da blitt 25 år, mens den yngste søsteren, Inga, mi mormor, var 15 år. Etter konkursen bodde familien i Bjerkreim, men etter at søsknene ble foreldreløse, flyttet de hver til sitt. Guri fikk arbeid hos lensmann og stortingsmann Tollef Gjedrem og kona Inger Leonora, mens søstrene fikk jobb i Helleland og Kverneland. Broren Jakob emigrerte til Amerika i 1909.

Tollef Gjedrem


Stortingsmann Tollef Gjedrem
Det var altså hos en av bygdas «store» menn, Guri fikk tjeneste. Tollef Asbjørnsen Gjedrem ble født som odelsgutt på Gjedrem bruk 6 i 1857. Han ble gift med den åtte år yngre Inger Leonora Kittelsen Søyland, fra Gjesdal. De fikk til sammen ti barn, hvorav alle bortsett fra en sønn, vokste opp. Eldste datteren, Bertha Marie, var flyttet ut av heimen da Guri ble tjenestepike, mens de andre åtte bodde heime. Barna var i 1910, i alderen 4-20 år. Som om ikke det var nok, hadde familien Gjedrem også ei fosterjente på 12 år. Eldste sønnen, Arne, var lensmannsbetjent som vikar for faren som var på Stortinget.

Tollef hadde altså ansvar for garden på Gjedrem, han var lensmann og var stortingsrepresentant for Venstre. Han var derfor mye borte fra heimen og det var derfor forståelig at kona Inger Leonora hadde behov for hjelp, både til gardsdriften og til husstell. Guri hadde ansvar for å hjelpe til i huset, samt «kreaturstel». I tillegg til Guri, var det også to mannlige tjenere som var ansatt på garden. Det var 18 år gamle Lars Retsiusen Bjerkreim og 50 år gamle Kittel Kittelsen (Inger Leonoras bror). Begge disse tok seg av gardsarbeidet.



Når alle var heime, var det tilsammen fjorten munner å mette. I tillegg hadde eldste sønnen, Arne, fast følge med Guri sitt søskenbarn Gudrun Tønnesdtr. Bjerkreim. Gudrun og Arne ble gift i 1911, og overtok Gjedremgarden. Men det var ikke før i januar 1923. I mellomtiden drev de gardsbruk på Svela fra 1911-1920 og på Holmen i Bjerkreim i 1920-1923.

Tollef Gjedrem overtok heimegarden i 1887, samme året som han ble gift. I 1896 overtok han som lensmann i Bjerkreim etter Tollef Tønnessen Bjerkreim. Han var lensmann fram til 1923. Tollef var innvalgt på Stortinget i perioden 1906-1921. Da vikarierte som lensmann, først en svoger i 1906-1910, sønnen Arne i 1910-1919 og sønnen Ketil i 1919-1923. Ketil overtok embetet fast i 1923. Tollef var også med i kommunestyret i Bjerkreim i periodene 1904-1910 og 1913-1919. Før det var han ordfører i kommunen i 1894-1897.

Minnord Tollef Gjedrem
Aftenbladet 10.07.1950


På Stortinget hadde Tollef mange ulike verv. Han var medlem av tollkomiteen, justiskomiteen, sosialkomiteen, jernbanekomiteen, fullmaktskomiteen, valgkomiteen, utenrikskomiteen med mere. I tillegg hadde han en lang rekke kommunale og nasjonale styreverv.

Ellers var han i sin ungdom bestyrer på Røvær telegrafstasjon fem vintre under fisket, og han var lærer i Bjerkreim i 1881-1896. Etter at sønnen Arne overtok heimegarden, flyttet Tollef og kona til Stavanger, hvor han var bestyrer av Norges Banks avdeling i Stavanger fram til 1932. De bodde i Stavanger i to år, men kjøpte en gard på Lura i 1925. Her ble de boende til de flyttet tilbake til Bjerkreim i 1940.



Felles røtter
Hvorfor Guri Efteland havnet på Gjedrem, vet jeg ikke. Kanskje var det kun en ordinær ansettelse av tjenestepike? Kanskje var det den kommende bruden til odelsgutten Arne, som la inn et godt ord for sitt søskenbarn? Eller var Tollef klar over at han og Guris far var tremenninger, og kjente et visst ansvar for en fattig og fjern slektning?

Tollef Gjedrem sin mormor het Ingeborg Tollefsdatter Bjerkreim. Ingeborg var datter av Tollef Hanssen Bjerkreim og Ingeborg Larsdatter Røysland. Ingeborg jr. overtok halve heimegarden (bruk 8) da hun ble gift. Mor Ingeborg, ble enke og giftet seg på nytt med Nils Pedersen Bjerkreim. Datter i andre ekteskap, Berthe Nilsdatter Bjerkreim, fikk den andre halvparten av bruk 8. Berthe ble mormor til Martin Efteland, Guris far. Dermed var Martin og Tollef tremenninger.

F.v. Søstrene Inga, Ingeborg og Guri Efteland


Guri hadde for øvrig nært slektskap til to andre «høvdinger» i Bjerkreim. Gitle A. Birkrem var lærer og kirkesanger i Bjerkreim i 1899-1919 og ordfører i bygda i 1905-1919. Gitle var halvbror til Guri sin far, Martin. Den tredje «høvdingen» var storbonden på den gamle lensmannsgarden i Bjerkreim, Tønnes Tollefsen Bjerkrheim. I tillegg til bonde, var Tønnes også landhandler, komunekasserer, poståpner og han drev skysstasjon i heimehuset. Tønnes var far til nevnte Gudrun og til sangforfatter Trygve Bjerkrheim. Han og familien flyttet til Høland i 1913.

Tønnes og Gitle var naboer og nære venner, men ikke i slekt. Begge var imidlertid halvbrødre til Guri sin far, Martin Tollefsen Efteland. Når så Tønnes sin datter Guri, giftet seg med Tollef Gjedrems sønn Arne, ble også disse familiene knyttet sammen. Kanskje har Guri sine onkler, Gitle og Tønnes, vært involvert i prosessen for å få niesen i jobb på Gjedrem?

Storfamilie på Vinningland. F.v. framme: Elling Aadnesen, Aadne Ellingsen, 
Joren Klausdtr., Tora Ellingsdtr. Martha Hansdtr og Jenny Ellingsdtr, 
2.rekke: Klaus, Siri, Inger Elise, Anders og Edvard Gustav, alle Elling sine barn. 


Til Vinningland
Kildene sier ikke noe om hvor lenge Guri Efteland var i tjeneste på Gjedrem. Guri og søstrene Ingeborg og Inga holdt nær kontakt og gikk alle lenge ugift. Men i 1920-21 ble alle tre gift. Ingeborg ble gift med blikkenslager Fred Olsen i Stavanger i 1920, mens Inga ble gift med Tomas Emil Fjelde fra Jørpeland våren 1921. 4. desember 1920 ringte kirkeklokkene i Bjerkreim kirke for Guri Belinda Martinsdatter Efteland. Hun var da blitt 37 år, og giftet seg med den 11 år eldre Klaus Vinningland.

Guri og Klaus bosatte seg på bruk 5 på Vinningland, i heimehuset til Klaus. Der bodde i tillegg Klaus, hans bror Gustav og søstrene Siri, Guri og Inger Elise (kalt Lisa). Det var Gustav som drev bruk 5, mens Klaus og Guri drev bruk 1. Far til Klaus og Gustav eide begge bruka, men solgte bruk 1 i 1891. Klaus reiste til Amerika i 1893, og kjøpte bruk 1 tilbake til slekta i 1896, mens han enda var i USA. Han kom tilbake til Vinningland senere på året 1896, og hele familien bodde i våningshuset på bruk 5. Eneste unntak var broren Anders, som giftet seg i 1899 og overtok konas heimebruk (bruk 2) på Vinningland.

Søstrene Inga Fjelde og Guri Vinningland, med Inga sine barnebarn Svein og Torild-


Det var dermed en spesiell familiesituasjon Guri giftet seg inn i, i 1920. Hun flyttet inn i en heim der fem søsken på 36-48 år bodde fra før. Alt tyder på at Guri glei fint inn sammen med mannen og hans fire søsken. Klaus og Guri fikk ei datter i 1923. Hun fikk navnet Jorunn, og overtok garden. Guri døde 18. august 1969. Jorunn ble gift med Odd Siqveland tre år etter morens død, i 1972. Jorunn og Odd hadde ingen barn og solgte garden i 1994. De beholdt heimehuset, og bodde der til de døde.



Kilder
Lisabeth Risa: Bjerkreimboka
digitalarkivet.no
Nasjonalbiblioteket (nb.no)
aftenbladet.no
Digitalmuseet










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar