torsdag 15. august 2024

Karoline og Ole Andreas Aanonsen

Karoline Aanonsen (stående) sammen med f.v. mor Karen Tengesdal
søster Gurine Kristensen og søster Olava Sandvik med Olavas
sønn Magnus på fanget. Bildet er tatt i 1928. (foto privat)

Karoline Tengesdal ble gift med en enkemann med en stor barneflokk da hun var nesten 30 år gammel. I tillegg fikk hun fire egne barn.

Karoline var nummer ni av ti, i søskenflokken til min farmor Olava Sandvik. Etter at foreldrene Karen og Ole Tengesdal hadde fått seks gutter (to i Oles første ekteskap), ble de fire siste jenter. Karoline var den første i søskenflokken som ble født på Tengesdal.

Etter at Karen og Ole ble gift, drev de Ole sin heimegard på Kjosavik fram til 1901. Dette året solgte de på Kjosavik, og fikk kjøpe et lite bruk på Tengesdal i Høle. Dette var nabobygda til Kjosavik og bygda hvor Karen hadde vokst opp.

Karoline sammen med tre av søsteren Olavas barn.
F.v. Lars, Johanna og Oskar Sandvik (foto privat)

Fra Tengesdal til Stavanger

Karoline ble født 16. juni 1901 og ble døpt i Høle kirke 4. juli samme året. Selv om Kjosavik og Tengesdal er nabobygder, ligger de i hvert sitt sokn. Kjosavik hører inn under Høyland sokn, mens Tengesdal hører til Høle. Både far Ole og brødrene Marcelius og Thorvald var perioder i Amerika i Karolines oppvekst, men kun Marcelius ble værende i USA. Han dro dit i 1903, var heimom i Norge en liten periode, men dro tilbake til Amerika i 1910. Etter det, sies det at familien mistet kontakten med han.

Høsten 1916 bestemte familien på Tengesdal seg for å flytte til Stavanger. Før de solgte garden og dro i 1917, rakk Karoline å bli konfirmert sammen med vennene sine på Høle. Festdagen var 8. oktober 1916, og presten førte «tilfredsstillende» som karakter i kirkeboken. Familien hadde 2-3 ulike adresser i Stavanger, før de flyttet til Hundvåg. Her opplevde Karoline å miste sin tre år eldre søster, Marie.

Karoline Aanonsen (foto privat)

Kort tid etter dødsfallet, flyttet familien til Herman Wedelsgate i Stavanger. Under folketellingen 1. desember 1920 var Karoline fabrikkarbeider på Randabergveien Trikotasjefabrikk. Hvor lenge hun arbeidet her, har jeg ikke opplysninger om. I 1931 hadde hun skiftet yrke, og arbeidet som hushjelp. Karoline mistet faren (65) i 1925 og mor (68) i 1929. Antakelig hadde hun da bodd heime og tatt seg av sine foreldre.

En gang i løpet av året 1930, ble Karoline kjent med en enkemann som opprinnelig var fra Sørlandet. Han het Ole Andreas Aanonsen, og de ble gift i februar 1931.

Thora og Ole Andreas Aanonsen

Ole Andreas Aanonsen ble født på Øyestad mellom Grimstad og Arendal 3. januar 1889. Foreldrene het Hanne og Ole Martin Aanonsen og de hadde minst seks barn. Ole Andreas begynte tidlig som stuert til sjøs, og valgte da å ha Stavanger som hjemmebase. Her traff han også stavangerjenta Thora Olsen Skei, som arbeidet på en av byens hermetikkfabrikker. Thora var sju år yngre enn Ole Andreas.

De valgte å gifte seg, og kirkeklokkene ringte i St. Johannes kirken 20. desember 1914. Da var Ole Andreas nesten 26 år gammel, mens Thora var 18 år. I kirkeboken er det innført at Ole Andreas var stuert og bosatt i Misjonsveien 14f. Under folketellingen i 1920 bodde Thora og Ole Andreas på Varden i Hetlandsmarka sammen med tre barn. Det opplyses også at han og Thora har hatt tre barn til, som døde som små.

Jeg har ikke hele oversikten over barna til Thora og Ole Andreas. Utenom de tre som døde, hadde de også minst følgende åtte barn: Othilie (f.1914), Olaf (1916-2001), Henny (f.1917), Mangor, Thordis (f.1922), Jarl (1925-2000), Magne og Anny. I 1923 hadde familien flyttet til Smedgata 10 ved Petrikirken.

Omtale av Ole Andreas Aanonsen da han fylte 60 år.
(Aftenbladet 03.01.1949)

Ole Andreas var til sjøs i 13 år. Under 1.verdenskrig opplevde han ikke mindre enn tre krigsforlis. Da ble tilværelsen på sjøen litt for tøff, så han valgte å gå i land. Han fikk begynne i tømmermannslære på Støperi & Dok, og ble deretter ansatt som tømmermann hos Jacob O. Skretting. Her var han ansatt fram til han ble pensjonist.

9. januar 1930 ble Thora Aanonsen syk, og døde av hjertesvikt. Da satt Ole Andreas igjen med åtte barn i alderen 2-16 år. Selv var han blitt 41 år gammel. Det var derfor kjærkomment da Ole Andreas etter kort tid ble kjent med Karoline Tengesdal. De ble gift i St. Petrikirken 7. februar 1931. Karoline var da 29 år, og ble plutselig stemor til åtte barn. Ole Andreas og barna hadde på det tidspunktet flyttet litt lenger inn på Storhaug, til Vaisenhusgata 36.

Karoline og Ole Andreas sin datter Gunnvor og mannen 
Harry Hansen. Foto i Aftenbladet 17.07.2019 i
forbindelse med deres 70 års bryllupsdag

Karoline og Ole Andreas Aanonsen

Samme året som de ble gift, kom Karoline og Ole Andreas sitt første barn. Det var en jente som fikk navnet Gunnvor. Året etter kom en gutt. Han ble kalt Otto, men Otto skulle ikke få leve lenge. Han døde i juli 1933, kun åtte måneder gammel. I 1934 fikk de en ny gutt, som ble oppkalt etter sin avdøde bror Otto. Deres siste barn, Kåre, ble født i 1937. Dermed var Ole Andreas far til 15, hvorav fire døde som små.

Notis i Aftenbladet 14.04.1936

Ole Andreas levde til 29. oktober 1960, og ble 71 år gammel. I 1956 bodde familien i Karsminnegt. 68. En tid etter at Ole Andreas døde, flyttet Karoline inn hos sønnen Kåre og hans kone Berit i Pedersgaten 122. Senere leide hun rom hos niesen Solveig Skjæveland i Avaldsnesgaten på Storhaug. Solveig og mannen Karl Skjæveland hadde overtatt barndomsheimen til foreldrene Gurine og Henrik Kristensen. Gurine var søster til Karoline. Karoline døde 82 år gammel, den 4. oktober 1983.

Pedersgaten 122 er det lille hvite huset nr.2 fra venstre
etter det lange 3.etg. bygget. Her bodde Karoline etter
at Ole Andreas døde. (foto pedersgaten.org)

 

Jeg har dessverre få opplysninger om denne familien. Jeg er derfor takknemlig for utfyllende stoff og bilder eller rettelser på det jeg har skrevet. Send det gjerne til ove.sandvik@gmail.com.

 

Dødsannonse Ole Andreas Aanonsen
(Rogalands Avis 02.11.1960)
Dødsannonse Karoline Tengesdal
(Aftenbladet 07.10.1983)



Kilder

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Pedersgaten.org






mandag 12. august 2024

Sina Marie og Theodor Førland sin historie

Førland på 1960-tallet? (foto Strand historielag)

Hverken Sina Marie eller Theodor Førland fikk noe langt liv. De fikk til sammen fire barn som fikk vokse opp. Disse havnet på Jørpeland og i Tyskland.

Far til Theodor het Thore T. Førland. Han ble født på Førland på Jørpeland i 1864 og dro tidlig til sjøs. I denne perioden hadde han Stavanger som base, og her ble han gift i 1887 med den ett år yngre Jørpelandsjenta Ina J. Langeland. De fikk sitt første barn Theodor i 1887 og da nummer fire kom i 1896, var det tid for far Thore å være mer heime. Han fikk seg arbeid som politi i Stavanger i 1896 og var i den stillingen i to år.

Da bestemte Ina og Thore seg for å emigrere til Amerika, men det ble ingen suksess. De kom derfor tilbake til Norge året etter (1899) og flyttet da til Jørpeland. Her fikk de kjøpe Thore sin barndoms husmannsplass, Førlandsmoen, og Thore fikk arbeid på Jørpeland Brug. Heller ikke Jørpelandsoppholdet ble langvarig, for i 1902 flyttet familien tilbake til Stavanger hvor Thore fikk arbeide som sjømann. I 1905 var det ledig en stilling som politibetjent i Stavanger. Thore søkte og fikk denne. Han var i stillingen i 30 år, fram til 1936, da han ble pensjonist.

Da han hadde vært politi i 25 år, ble jubileet markert ved at politimesteren talte til Thore under en oppstilling. Han sa blant annet at Thore «har fått beholde sine krefter og sitt gode humør opp gjennom årene. Og humør må til skal politiarbeidet gå glatt. Både tyver og fyllearrestanter og trafikken får en dit en vil, hvis man kan holde humøret oppe i politiets ofte lite takknemlige arbeid».

Thore Førland
(Stavangeren 02.05.1930)

Ina og Thore fikk til sammen sju barn. Theodor var eldst, deretter Jakob som ble gift med Ingeborg Fadnes og bosatt på Jørpeland. De fikk sønnene Trygve, Einar og Karl Antoni. Nummer tre het Johannes og emigrerte til Amerika. Selmer ble gift med Gurine Næss og bosatt i Stavanger. Tomine ble gift med Conrad Emil Christiansen og emigrerte til Amerika, Sverre ble gift med Ruth Kverneland og dro også til Amerika. Den yngste i søskenflokken het Inga og ble gift med Andreas Olsen. De bodde i Stavanger.

Tunge år for Theodor

Theodor ble født i Stavanger 3. oktober 1887. Etter konfirmasjonen i 1902, ble han utdannet til skomaker. Han ble tidlig glad i ei jente fra Stavanger som het Anne Serine Marie Gundersen. De giftet seg 21. august 1907 og Theodor var da knapt 20 år gammel. Bruden var to år eldre. Men det gikk ikke lenge før Anne Serine Marie ble syk av tuberkulose, og hun døde 24. november 1908, etter kun 15 måneders ekteskap. Hun ble 23 år gammel.

I 1911 hadde Theodor et forhold til Martha Johanne Ingebretsen. Det ble ikke noe ekteskap denne gang, men Martha Johanne fødte ei datter som Theodor var far til. Datteren ble født 18. juni 1912, og fikk navnet Edit. Da hadde Theodor allerede funnet seg ny dame. Edit var svak fra fødselen av, og døde 11. januar 1913, knapt sju måneder gammel.

Den nye kona til Theodor kom fra Sveio i Sunnhordaland og het Sina Marie Jakobsdatter. Det ble bryllup 9. september 1912 i St. Johannes kirken på Storhaug. Theodor hadde da skifte arbeid fra skomaker til «kontrollør». 26. april 1913 kom deres første barn. Han fikk navnet Thoralf Inain og ble døpt i St Johannes kirken 14. mai. Thoralf ble som voksen gift med Mary Sandvik og de fikk barna Sissel og John Terje. Året etter kom sønn nummer to, som fikk navnet Marton Sander. Marton ble som voksen gift med Tilda Pettersen. De fikk barna Thor Kåre, Anne Marie og Ove Sander.

Førland 1951 (foto widerøe)

Etter at Marton ble født, ble far Theodor syk av tuberkulose. Familien flyttet da til Jørpeland, men livet til Theodor sto ikke til å redde. Han døde 24. juli 1916 kun 29 år gammel. Igjen satt den 26 år gamle Sina Marie med to små gutter.

Sina Marie fra Sveio

Sina Marie var som nevnt fra Sveio. Hun ble født 22. november 1890 på husmannsplassen Årstadleitet. Foreldrene var Martha B. Grimstveit og Sivert Anders J. Sandvik. Både Grimstveit og Sandvik var garder i Sveio. Antakelig har far Sivert blitt syk noen år etter at Sina Marie ble født, for i 1894 avsluttet de kontrakten på Årstadleitet og flyttet heim til hans slekt på Sandvik. Sivert døde i 1895 av magesår, 47 år gammel. Martha satt da igjen med fem barn i alderen 4-12 år, hvorav Sina Marie var yngst. Fem år etter at Sivert døde, måtte mor Martha gi tapt for tuberkulose. Hun døde i 1899, også hun ble 47 år gammel.

Sina Marie var 9 år da hun ble foreldreløs. Hva som skjedde med barna, vet jeg ikke. Da hun ble konformert i 1905, bodde hun på garden Skåleskog i Sveio. Om dette var familie eller om hun var i fosterheim, vet jeg ikke. Etter konfirmasjonen måtte hun ut i tjeneste, og ved folketellingen 1. desember 1910 var hun kommet til Stavanger. Her var hun tjenestepike hos Kvitsøybuen Bertoldius Romsø og kona hans Josefine. Disse bodde med barna i Kannikgaten 27.

Sandvik i Eltravåg, Sveio 1961 (foto widerøe)

I september 1912 ble hun som nevnt gift med Theodor Førland og da han døde i 1916, var familien bosatt på Jørpeland. Her ble hun etter hvert kjent med en kjekk danske som het Marius William Ferdinan Jensen. Han var like gammel som Sina Marie og var født i Odense. William Jensen hadde seilt «på alle hav» før han kom til Jørpeland. I 1911 fikk han medalje for edel dåd, for å ha deltatt i en redningsaksjon for mannskapet på barken «Smemo» som forliste i Mexicogulfen.

Sammen med en kamerat fikk han høre at det var arbeid å få på Stålverket på Jørpeland, og de to kompisene valgte derfor å prøve lykken der. Detter var i 1917, året etter at Sina Marie var blitt enke. Hvor lang tid det gikk før de to ble kjent, vites ikke, men 20. juni 1920 ble de to gift i Strand kirke.

Sina Marie og William fikk deres første barn, Edith, i 1921. Hun ble senere gift med Ole Bøe, og de fikk barna Marit og Odd William. I 1923 kom nummer to, som fikk navnet Alma Olivia. Hun ble gift med Franz Vode og bosatt i Tyskland. Året etter ble Sina Marie gravid igjen, men denne gang ble det komplikasjoner i svangerskapet. Disse ble så alvorlige, at Sina Marie aborterte og døde 12. februar 1925, 34 år gammel.

Dermed var William enkemann, med ansvar for to stesønner på 10 og 12 år, og to døtre på 2 og 4 år. Han valgte derfor å gifte seg på nytt med Marta Karine Berge fra Digernes i Ølen 2. april 1927. Men heller ikke dette skulle bli noe langt ekteskap. 5. juni 1936 døde Marta Karine, kun 45 år gammel. William levde til 18. juli 1962 og ble 72 år gammel.

 

Dødsannonse Theodor Førland
(Aftenbladet 27.07.1916)
Dødsannonse Sina Mare Førland Jensen
(1.Mai 16.02.1924)



Kilder

Jan Alsvik: Folk i Strand (1995)

Simon Steinsbø: Gards- og ættesoge for Sveio (1987)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Nasjonalbiblioteket (nb.no)







onsdag 7. august 2024

Marta og Martin Tengesdal

Martin Tengesdal og søsteren Olava Sandvik, som er min farmor.
(foto privat)

Martin Tengesdal var den eldste av farmor Olava Sandvik sine søsken som fikk egen familie, og den eneste av guttene.

Martin var nummer fem i søskenflokken på Kjosavik, og ble født i ei krevende tid for familien Karen og Ole Kjosavik. Martin så dagens lys 10. juni 1891. Da satt far hans i fengsel, anklaget for en rekke tyveri. Fire måneder før fødselen møtte politiet opp for å arrestere far Ole, men da hadde han stukket av. En leteaksjon ble satt i gang, uten at Ole dukket opp. Avisene spekulerte i om han hadde tatt sitt eget liv.

I april dukket han imidlertid opp, og ble umiddelbart arrestert. To uker etter at Martin ble født, var det rettsak mot Ole. Han ble erklært sinnssyk (kleptoman) og dermed strafferettslig utilregnelig. Myndighetene anket dommen umiddelbart, men Ole slapp løs i påvente av ny rettsak. Han rakk dermed å bli med i kirken i Høyland da Martin ble døpt 5. juli.

Fra Tengesdal. Jeg tror barndomsheimen til Martin er nærmest t.v.
(foto Ove Sandvik)

I lagmannsretten i februar 1892, ble dommen fra juni opphevet. Ole ble erklært tilregnelig og dømt til ett halvt års fengsel. Etter at dommen var sonet, hører vi ikke mer til kriminell aktivitet fra Ole Kjosavik. Men han var nok fremdeles psykisk ustabil. Om Martin ble preget av farens helsetilstand i oppveksten, vites ikke.

Da Martin var 10 år, solgte foreldrene garden på Kjosavik og kjøpte en ny på Tengesdal. Tengesdal hører til Høle, og Martin ble derfor konfirmert i Høle kirke. Konformasjonen sto 24. september 1905. Etter konfirmasjonen arbeidet han heime på garden på Tengesdal. I 1917 solgte Karen og Ole også garden på Tengesdal, og flyttet til ulike adresser i Stavanger. Da det var folketelling 1. desember 1920, bodde hele familien i Herman Wedelsveg i Stavanger. Martin var da vegarbeider.

Martin Tengesdal (foto Torgny Martin Løland)
Marta Kopperdal Tengesdal (foto Torgny Martin Løland)

Gift med Marta Kopperdal

Martin hadde passert 30 år, da han ble gift. Han var blitt forelsket i den tre år yngre Marta Kopperdal. Marta hadde vokst opp på Selvik, ikke langt fra Lauvik i Høle. Garden som foreldrene drev het Selvikkråno (Selvigskrånå). Far til Marta kom fra Kopperdal i Nordhordaland. Denne bygda ligger mellom Seim og Knarvik. Han hadde som ung fått arbeid på ei mølle i Oltesvik, og her traff han Martas mor som hadde vokst opp på Rage i Oltesvik. Martas foreldre het Malena og Jesper Kopperdal.

Marta Kopperdal hadde sju søsken, hvorav yngstemann Georg døde av kikhoste i 1907, kun tre år gammel. Eldstemann i søskenflokken het Jesper (f.1890). Han ble gift med Gudrun Torvaldine Lekse fra Ullensvang. Nummer to het Jakob og var ugift (1891-1937). Marta var nummer tre, mens Magnus (f.1895) var nummer fire. Han ble gift med Tordis Eriksen fra Stavanger. Tora Alvilda (f.1897) ble gift med Harald Eriksen fra Stavanger, mens Arne (1897-1932) ble gift med Gunnhild Andrea Tjøstheim fra Strand.

Familiebilde Marta og Martin Tengesdal med de fire barna og ett barnebarn.

Marta og Martin Tengesdal ble gift i St. Johannes kirke 12. februar 1921, med Martas bror Jesper og Martin sin svoger Lars Sandvik (min farfar) som forlovere. Martin var oppført som steinarbeider, mens Marta var syerske. I 1924 kjøpte Marta og Martin et hus i Gamleveien 6 på Hinna. Huset var i to etasjer, og hadde en utleieleilighet i andre etasje.

Husbrann på Hinna

12. oktober 1932 i totiden på natta, våknet leieboeren i andre etasje av røyklukt. Han hørte også knitring av flammene, og løp ned til Marta og Martin i første etasje. Hele familien Tengesdal sov, men kom seg opp i all hast etter å ha våknet av leieboerens rop. Martin klarte å få kone og barn ut gjennom vinduet, minstebarnet på to år ble så vidt berget ut før huset ble overtent. Ingen personer ble skadd, men alt innbo og huset gikk opp i røyk.


Reportasje om husbrannen i avisen 1.Mai 12.10.1932

Brannvesenet kom til, men hadde ikke tilgang til vann. Dermed måtte de bare se på at huset brant ned til grunnen. Brannårsaken ble fastslått til «klær til tørk på ovnen». Huset var forsikret, men ikke innboet til Marta og Martin. Leieboeren hadde imidlertid innboforsikring. Huset ble bygget opp igjen i 1933, og ble da forlenget med 2 meter på to av sidene.

Maleri av huset i Hinnasvingene etter at det ble gjenoppbygget.
(foto Torgny Martin Løland)

Fire barn

Marta og Martin fikk fire barn. Deres eldste ble født 10. mai 1922 og fikk navnet Karen Gurine. Karen fikk ei datter, Evy, utenom ekteskapet 9. oktober 1942. Hun ble gift med Harald Thorsen Sunde 14. oktober 1961. Etter krigen ble Karen gift med Johannes Løland, og de fikk to barn sammen: Aud (f.1948) gift med Ingleif Møller og de fikk barna Tor Jan, Håkon og Kjetil. Jorunn (f.1952) gift med Oddgeir Tjessem. De er bønder på Tengesdal, nabogarden til der Martin hadde deler av sin barndom. Jorunn og Oddgeir har barna Tove, Eivind og Frode.

Barn nummer to til Marta og Martin var Andreas. Han ble født 28. mai 1923 og døde ugift i 1981.

Reportasje fra bilulykka i Grane i
Helgeland Arbeidereblad 24.12.1983

Magdalene var nummer tre i rekken. Hun bar kallenavnet Molli, og ble født 9. oktober 1925. Molli ble gift med trønderen Peder Trønnes fra Heimdal. Peder arbeidet ved jernbanen. Molli og Peder fikk to barn. Åse ble født i 1951og ble gift med Hans Petter Skau fra Bjerkvik i Nordland. De var bosatt i Trondheim, og fikk barna Rakel og Aslak. 23. desember 1983 ble familien utsatt for ei tragisk bilulykke på vei heim til Hans Petter sine foreldre for å feire jul. Åse omkom momentant, og Rakel døde etter kort tid på sykehuset. Hans Petter og Aslak fikk bare mindre skader. Molly og Peders andre barn het Per. Han ble født i 1955 og døde i 2018. Han var ugift lokomotivfører.

Margit og Ole Løland nygift. Far Martin t.v og Marta t.h.
Resten er Ole sin familie. (foto T. M. Løland)

Den yngste i barneflokken til Marta og Martin ble født 20. august 1930, og fikk navnet Margit. Hun ble gift med Ole Mathias Løland og de fikk to barn. Først kom Torgny Martin som ble født 18. januar 1953. Han ble gift med Astrid Gjøse. De har ikke barn. Anne Brit ble født 13. april 1955 og ble gift med Terje Helland. De har barna Tone (f.1974), Nina (f.1982) og Marit (f.1985)

Olava Sandvik og Martin Tengesdal.
Fargelagt foto (foto privat)

Martin var den første tiden som yrkesaktiv, stein og jordarbeider med vegarbeid som spesialitet. Senere var det jernbanen som var hans arbeidsplass. Marta døde 18. mai 1964, og ble 69 år gammel. Etter Martas død, bodde Martin heim hos barna Karen og Margit, før han fikk plass på sykeheim. Martin døde 27. juni 1972 og ble 81 år gammel.

Dødsannonse Marta Tengesdal
(Aftenbladet 20.05.1964)
Dødsannonse Martin Tengesdal
(Aftenbladet 30.06.1972)
Gravsteinen til Marta og Martin Tengesdal og deres
ugfite sønn Andreas. (foto T. M. Løland)

 

Kilder

Eivind Smith: Riska gardar og tettstad (1993)

Gudtorm Mikkelson: Gjesdal indre del. Gards- og ættesoge (1994)

Haakon F. Myckland: Norges bebyggelse Sørlige seksjon (1957)

Jon Bergsåker: Høle gjennom hundreåra (1964)

Lisabet Risa: Bjerkreimboka I (1997)

Ola Aurenes: Høyland gards og ættesoge (1954)

Sigleif Engen: Forsandboka b.1 d.2 (1981)

Søren Arneson: Gards- og ættesoga for Gjesdal (1994)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Disnorge.no: Sigleif Engen: Høle bygdebok

Nb.no

Norgeskart.no

Polititidende 1891

Opplysninger fra Torgny Martin Løland, Martin Tengesdal sitt barnebarn.






lørdag 3. august 2024

Seks søsken Tengesdal

Bilde av dårlig kvalitet som jeg tror er Torvald Tengesdal
(foto privat)

Oldefar Ole Torkelsen Tengesdal fikk et liv med mye motgang, sykdom og død. Han var selv psykisk syk, og dro hele familien med i et rastløst liv.

I serien om mine besteforeldres søsken, er jeg nå kommet til farmor Olava Sandvik sine ni søsken. Farmor var nummer sju i søskenflokken. I denne artikkelen vil jeg omtale seks av hennes søsken. Ingen av disse fikk egen familie og tre av dem døde som små.

Oldefar Ole Torkelsen ble født på bruk 4 på Kjosavik i gamle Høyland kommune. Både faren og mora var fra Kjosavik. Bruk 4 var far til Ole sin heimegard, mens mora kom fra bruk 2.  Ole var nummer to i sin søskenflokk, etter en eldre bror. Broren giftet seg imidlertid til en gard på Skjørestad i Riska, så det ble Ole som overtok odelen på heimegarden. Garden til Ole var forholdsvis stor, så Ole var velholden etter den tids forhold.

Det var mye inngifte blant folket på Kjosavik og nabobygda Tengesdal. Ole sine besteforeldre på farssiden var søskenbarn, og flere i slekta slet med psykiske problemer. Morfar til Ole var alkoholiker, noe som hadde sine store utfordringer.

Høsten 1882 ble Ole gift med Martha Thoresdatter fra Kylles, litt lenger vest i Høyland. Ole var da 22 år gammel, mens Martha var 28. Martha døde om sommeren, året etter bryllupet og to uker etter en dramatisk fødsel. Ole hadde noe han ønsket å bekjenne for Martha før bryllupet, men han våget ikke å åpne opp. Når hun døde, var det selvsagt for sent. Dette i tillegg til sorgen, utløste psykiske problemer hos Ole. Disse problemene resulterte blant annet i en trang til kleptomani.

Jeg har ikke bilde av Ole Tengesdal, men dett skal være broren Nils Kristian med
familie, som bodde på Fløysvik (foto ukjent)

Året etter at Martha døde, hadde Ole et forhold med sitt søskenbarn Karen Gurine Mathiasdatter Tengesdal. Karen ble gravid og fødte en sønn 19. juni 1885. Halvannen måned senere ble Karen og Ole gift, og de ble foreldre til min farmor Olava. Karen og Ole sine fedre var søsken. Karen sin far døde i 1876, kun 45 år gammel. Mor hennes giftet seg på nytt, og hun flyttet sammen med sin nye mann til Stavanger på begynnelsen av 1880-tallet. Karen ble ikke med til Stavanger, men arbeidet som tjenestepike på en gard i nærheten av heimen.

Gardsnavnet Kjosavik er brukt i flere ulike varianter. I denne slekten, ble navnet skrevet Tjosevig. Jeg bruker i fortsettelsen navnet slik det er i bruk i dag. Jeg vil videre presentere de seks ugifte barna til Ole (fire av disse var sammen med Karen). De tre søsknene til farmor som ble gift, blir presentert i egne artikler.

Thomas og NN Olsen Kjosavik

Gleden var stor da Martha og Ole ble klar over at de ventet barn. Magen til Martha vokste nok raskere enn ved en normal graviditet, for det var to gutter som var unnfanget. Da fødselen kom i gang 27. juni 1883, ble det alvorlige komplikasjoner. Det viste seg at en av guttene var død i mors mage, mens den andre var veldig svak.

Det ble raskt konstatert at det sto om livet også for den andre gutten. Han ble derfor i all hast nøddøpt i heimen på Kjosavik. Denne gutten fikk navnet Thomas, men før dagen var omme døde også han. Allerede fire dager etter ble de to tvillingene begravet fra Høyland kirke. Kun Thomas er innført i kirkeboka, men jeg antar at hans navnløse bror ble lagt i samme kiste siden brødrene døde samme dag. Dette er imidlertid usikkert, da vanlig praksis på denne tiden var at dødfødte ble begravet i kista til en ukjent, uten at foreldrene fikk vite hvor. Om mor Martha fikk være med i begravelsen, var nok tvilsomt. Hun fikk store komplikasjoner etter fødselen og døde som nevnt 11. juli samme år. Dødsårsaken er oppgitt: «Død på barselseng». Martha ble begravet 17. juli og ble 31 år gammel.

Jeg har heller ikke bilde av Marcelius Tengesdal, med her er mor 
hans Karen, med døtrene f.v. Gurine, Karoline og Olava med
Magnus på fange. (foto privat)

Ole Marcelius Olsen Tengesdal

Som nevnt over, ble Ole Kjosavik far for tredje gang den 19. juni 1885. Den nyfødte ble registrert i kirkeboka som født utenfor ekteskapet med Karen Tengesdal som mor og Ole Kjosavik som far. Siden Karen og Ole var søskenbarn, måtte de søke myndighetene om tillatelse til å gifte seg. Dette tok tid, og er en mulig årsak til at Karen og Ole ventet til etter fødselen før de giftet seg.

Når alle formaliteter var i orden, ble bryllup bestemt til søndag 4. august 1885, og samme dag ble sønnen deres båret til dåpen. Han fikk navnet Ole Marcelius, og faddere var farfar Torkild Kjosevik, filleonkel Reinert Øglend, onkel Nils Kristian Kjosevik, Jørgine Vatne og Elisabet Kjosevik. Han brukte kun navnet Marcelius til daglig.

Marcelius fikk en oppvekst preget av en far med personlige problemer. Far Ole ble ofte tatt for nasking, og var i politiets klør minst to ganger mot slutten av 1880-tallet. I 1890 hadde han vært på et større tokt i Stavanger, og da politiet møtte opp på Kjosavik for å arrestere han, hadde han stukket av. Spekulasjonene gikk om at han hadde tatt sitt liv, men etter et par måneder på rømmen, dukket han opp og ble arrestert. Rettsaken var i juni 1891, hvor Ole ble erklært psykisk syk (kleptoman) og dermed ikke strafferettslig tilregnelig. Myndigheten anket, og i lagmannsretten i februar 1892, ble den første dommen opphevet og han ble dømt til et halvt års fengsel. Etter det finnes ikke spor etter forbrytelser begått av Ole i rettssystemet.

I januar 1890 hadde Ole annonsert garden til salgs, men dette salget ble det ikke noe av. All denne uroen rundt faren, satte nok sitt preg på Marcelius. Han ble konfirmert i Høyland kirke 1. oktober 1899. Det ser ikke ut til at han manglet evner til å lære, for han fikk karakteren «meget bra» i kristendomskunnskap. På dette tidspunkt hadde familien på Kjosavik øket betydelig, så Marcelius måtte ute i arbeid så snart konfirmasjonen var over.

Fra Tengesdal (foto Ove Sandvik)

Løsningen for Marcelius ble ullvarefabrikken på Ålgård. Han fikk bo i huset til enkemann Aadne Lima og hans to små døtre. Aadne hadde også boende ei tjenestejente og tre andre arbeidere fra ullvarefabrikken. Ole ble på Ålgård fram til 1903. Da bestemte han seg for å emigrere til Amerika. Faren hadde da solgt garden på Kjosavik i 1901, og kjøpt et mindre bruk på Tengesdal i Høle. Odelsgutten Marcelius så nok ikke lyst på å overta dette bruket. Siden far Ole kun var 43 år gammel i 1903, var det også mulig at Marcelius ville til Amerika for å tjene seg opp kapital, før han kom tilbake for å overta garden. Dette blir bare spekulasjoner.

Livet i Amerika ble ikke enkelt for den 18 år gamle Marcelius. I avisa Sterling Standard som utgis i Sterling Illinois, sto det en etterlysning i avisa som kom ut 14. desember 1906. I denne notisen er det en Marshal Harper som etterlyser Marcelius Tengesdal. Det var funnet en stor koffert i et skur. I kofferten var det mange klær og en bunke med brev, der Marcelius sitt navn sto på mange av breva. I tillegg var det flere kvitteringer på beløp som Marcelius hadde sent til foreldrene i Norge, og noen bilder av en mann.

Man antar at Marcelius var ansatt som bygningsarbeider i Keyston Warehous, og innsenderen fryktet hva som hadde skjedd med Marcelius. En av de andre ansatte hadde nettopp vært innom Harper og etterlyst en arbeidskollega som var forsvunnet. Denne kollegaen hadde ligget under for alkohol, noe som gjorde dem ekstra bekymret. De anslo at Marcelius hadde satt kofferten fra seg da han var beruset, og at han senere ikke husket hvor han hadde satt den.

Om dette stemmer, har jeg ikke klart å finne ut av. Jeg antar imidlertid at Marcelius hadde satt kursen mot Norge. Kanskje var det rett at han hadde glemt kofferten på grunn av alkoholen, det får vi nok aldri vite. Men det vi vet, er at Marcelius kom tilbake til Norge før 1910. For da finner vi han på passasjerlisten fra Stavanger via Southampton på vei tilbake til USA, med ankomst med amerikabåten Adriatic til New York 4. februar 1910. Etter det stopper alle sikre spor.

I 1932 gav Ola Aurenes ut ei slektsbok som heter «Berentsen-ætten». Aurenes var en tremenning til Marcelius sin mor. Her er det tatt med en oversikt over Karen og Ola Tengesdal sine barn. Marcelius står oppført som ugift og at han var emigrert til Amerika. I avisen «The Bemidui Daily Pioneer» i Minnesota, er det nevnt en Ole Tengesdal i 1918-1922 i oversikter over skattebetalere. Om dette er Ole Marcelius er usikkert. Andre spor etter Marcelius har jeg ikke funnet i amerikanske avisarkiv, eller andre steder på internett.

Jeg vet heller ikke om familien hadde kontakt med Marcelius etter 1910. Da broren Torvald døde i 1949, sto søsknene som de nærmeste etterlatte. Etter Marcelius sitt navn, sto det «fraværende». Om det betydde at søsknene hadde kontakt med han, eller om de tok med navnet uten å vite om han levde eller ikke, står ubesvart.

Dette er antakelig Thorvald Tengesdal i militæruniform.
(foto privat)

Thorvald Martinius Olsen Tengesdal

Nummer fire i rekken av søsken og halvsøsken til farmor Olava, ble født 16. oktober 1888. Han ble døpt i Høyland kirke 4. november samme året og bar navnet Thorvald Martinius. Han bodde heime hos foreldrene fram til konfirmasjonen i Høle kirke 27. september 1903. Far Ole hadde da som nevnt solgt garden på Kjosavik og hadde flyttet til Tengesdal. Året etter konfirmasjonen, reiste antakelig Thorvald til Amerika for å slå seg sammen med bror Marcelius, selv om det er noe usikkert.

I en innreiseprotokoll fra Boston, Suffolk, Massachusetts i 1904, er det registrert en 17 år gammel Thorvald Tengesdal. Det passer med alderen til farmors bror, men jeg har ikke klart å oppspore flere opplysninger. Hvis dette var «vår» Thorvald, er det sannsynlig at han ble med bror Marcelius tilbake til Norge ved juletider 1906.  Under folketellingen i desember 1910, er Torvald på plass på Tengesdal sammen med mor og de yngre søsken. Han er da gardsarbeider, med hovedansvaret for gardsdriften.

Far Ole hadde da reist til Amerika og det ble oppgitt Waterloo Iowa som antatt oppholdssted. Hvor lenge Ole var i Amerika vites ikke, men han returnerte i alle fall til Norge etter en periode. I januar 1910 annonsert Ole garden på Tengesdal til salgs. Kanskje tenkte han å ta med hele familien til Amerika? Det blir mange spørsmål, men garden ble ikke solgt før i 1917, og da var Ole for lengst tilbake i gamlelandet.

Thorvald ble med på flyttelasset da familien flyttet til Hetlandsmarka i Stavanger 17. april 1917. De flyttet videre til Skagen 28 den 1. november samme år. 1. mai 1918 flyttet familien til Hundvåg, og flyttet videre til Herman Wedelsgate 28. oktober 1919. Her bodde familien under folketellingen 1. desember 1920. Da var Torvald slaktersvenn og drev for egen regning, ble det opplyst.

16. januar 1920 skulle Thorvald kjøre farens fiskebåt «Elin» fra Karmøy til Stavanger. På Sandøya på Kvitsøy gikk det galt. Han gikk på grunn og båten havarerte. 26. januar tegnet han forsikring på båten uten å nevne at den var havarert. 2-3 uker etter meldte han til forsikringsselskapet at båten var havarert, og ba om å få utbetalt forsikringspengene. Da hadde han klart å viske bort totallet på polisen, slik at det så ut til at den var tegnet 6. januar og ikke 26.

Han ble anklaget for forsikringssvindel og dømt til 30 dagers fengsel i meddomsretten. Thorvald anket dommen til lagmannsretten. Her vitnet også far Ole. Han sa at Thorvald hadde sagt en ukes tid etter nyttår, at båten var forsikret. Thorvalds forsvarer bemerket at det stemte at Thorvald forklarte seg vikende og uklart, slik aktor påsto. Dette skyldtes at både Thorvald og faren var nervøse og nedtrykte etter det som var hendt. Det ble også nevnt som formildende omstendighet, at Thorvald ikke tidligere var straffedømt. Dommen ble imidlertid stadfestet i lagmannsretten.

Utsnitt fra avisen 1.Mai 4. april 1924

I 1924 kom Thorvald på nytt i avisene. Han hadde vært på torget i Stavanger, hvor en flokk arbeider sto og diskuterte en pågående arbeidskonflikt med streik og lockout. Thorvald så at arbeiderne diskuterte heftig med en kristen mann han kjent, og gikk bort til ansamlingen og blandet seg i diskusjonen. Arbeiderne hadde blant annet talt hånende ord om kristendommen, noe Thorvald tok til motmæle mot. Videre gikk diskusjonen omkring ølsjappene i byen. Thorvald anklaget de streikende for å være stamgjester på disse sjappene, og forkynte at han med 100 mann skulle påta seg å rydde disse. Sinnene kom i kok, og mange fulgte etter Thorvald da han forlot torget.

Dagen etter var han i Østervåg, og her traff han igjen to av arbeiderne han hadde diskutert med.  De to overfalt Thorvald og slo han til blods. Andre grep inn, og til slutt kom to politibetjenter til åstedet. En av arbeiderne angrep også politiet, da de arrestert de to. Da saken kom opp til doms, fikk de to som angrep Thorvald henholdsvis 45 og 21 dagers fengsel. Saken ble anket, men fikk samme utfall i lagmannsretten.

Da denne saken ble behandlet, var Thorvald titulert som kjøtthandler. Hva som skjedde videre i livet til Thorvald, har jeg ikke oversikt over. Men hans nervøsitet gikk over i psykisk lidelse. Da han døde 26. august 1949 var han innlagt på Dale psykiatriske sykehus. Han ble 60 år gammel og var ugift.

Dødsannonse Thorvald Tengesdal
(Aftenbladet 29.08.1949)

Olaus og Maria Tengesdal

Nummer fem i søskenflokken på Kjosavik/Tengesdal var Martin. Han kommer jeg tilbake til i en annen artikkel. Neste mann ble født 10. mars 1894. Han ble døpt i Høyland kirke 1. påskedag 25. mars og fikk navnet Olaus. 26. januar året etter ebbet hans korte liv ut. Han fikk meslinger, og overlevde ikke denne sykdommen. Begravelsen skjedde fra Høyland kirke 1. februar og Olaus ble kun 10 måneder gammel.

Den neste i søskenflokken ble oppkalt etter sin avdøde bror. Det var farmor Olava som ble født 10. januar 1896. To år senere kom nummer åtte. Marie ble født 1. desember 1898 og ble døpt i Høyland kirke 2. juledag (26.12) 1898. Hun ble med foreldrene på flyttelasset, først til Tengesdal og deretter videre til Stavanger og Hundvåg. Underveis rakk hun å bli konfirmert i Høle kirke 12. oktober 1913 med «nogenlunde» i karakter i kristendomskunnskap.

Da familien flyttet til Hundvåg i mai 1918, fikk Marie arbeid på en fabrikk. På høsten samme året og ble hun syk av lungebetennelse, og døde 11. november 1918, knapt 20 år gammel. Begravelsen skjedde fra Hetland kirke 16. november.

Dødsannonse Marie Tengesdal 
(Aftenbladet 12.11.1918)


 

Kilder

Eivind Smith: Riska gardar og tettstad (1993)

Gudtorm Mikkelson: Gjesdal indre del. Gards- og ættesoge (1994)

Haakon F. Myckland: Norges bebyggelse Sørlige seksjon (1957)

Jon Bergsåker: Høle gjennom hundreåra (1964)

Lisabet Risa: Bjerkreimboka I (1997)

Ola Aurenes: Høyland gards og ættesoge (1954)

Sigleif Engen: Forsandboka b.1 d.2 (1981)

Søren Arneson: Gards- og ættesoga for Gjesdal (1994)

Aftenbladet.no

Digitalarkivet.no

Disnorge.no: Sigleif Engen: Høle bygdebok

Nb.no

Norgeskart.no

Polititidende 1887-91